VR kohensi tulostaan: kauko­liikenteen matka­määrät palautuneet epidemiasta

Tavaraliikenteessä kuljetusmäärät ovat hiipuneet Venäjän-liikenteen lähestyessä loppuaan.

VR arvioi, että matkamäärien pysyminen korkeina edellyttää työmatkustuksen palautumista sekä vahvan vapaa-ajan matkustuksen jatkumista.

24.10. 15:39

VR:n vertailukelpoinen liiketulos nousi heinä-syyskuussa 25,3 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 12,2 miljoonasta eurosta. Liikevaihto kohosi 53 prosenttia 337 miljoonaan euroon.

VR kertoo kannattavuuden parantuneen, koska kaukoliikenteen matkamäärät ovat palautuneet koronavirusepidemiaa edeltäneelle tasolle. Heinäkuussa matkamäärä oli 17 prosenttia suurempi kuin pandemiaa edeltäneenä vuonna 2019. Elo-syyskuussa kasvu oli kaksi prosenttia.

”Kaukoliikenteen matkamäärät nousivat hyvälle, pandemiaa edeltäneelle tasolle pääosin vapaa-ajan matkustamisen kasvun ansiosta. Heinäkuussa tehtiin historiallinen kuukausikohtainen matkamääräennätys, eli 1,4 miljoonaa matkaa”, kertoo toimitusjohtaja Elisa Markula tiedotteessa.

VR arvioi, että matkamäärien pysyminen korkeina edellyttää työmatkustuksen palautumista sekä vahvan vapaa-ajan matkustuksen jatkumista.

Lähiliikenne on toipunut kaukoliikennettä hitaammin. Markulan mukaan lähiliikenteessä matkustaminen kasvoi heinä-syykuussa noin 50 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, mutta oli edelleen 13 prosenttia vähäisempää kuin ennen pandemiaa.

Tavaraliikenteessä kuljetusmäärät ovat vähentyneet noin viidenneksellä yhtiön luovuttua Venäjän-liikenteestä. VR:n idän tavaraliikenne lakkaa kokonaan viimeistään tämän vuoden loppuun mennessä. Syyskuun loppuun mennessä idän tavaraliikenteestä oli loppunut noin 65 prosenttia.

”Kotimaan tavaraliikenteessä kaikkien kuljetusten kysyntä on kasvanut merkittävästi, mikä korvaa osan idänliikenteen volyymista. Kasvua ovat vauhdittaneet erityisesti raakapuun kohonneet kuljetusmäärät kotimaassa”, Markula sanoo.

Tavaraliikenteen tilannetta helpottaa se, että kotimaan tavarakuljetusten sopimuksissa on käytössä indeksiehto. Indeksiehdon mukaan energian hinnan muutokset otetaan huomioon toimitushinnoissa.

Tämän vuoksi energian hinnan muutoksilla ei ole VR:n mukaan merkittävää vaikutusta tavaraliikenteen kannattavuuteen.

VR muistuttaa, että Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan ja maailmanpoliittinen epävarmuus vaikuttavat merkittävästi yhtiön liiketoimintaan ja kannattavuuteen. Uhkana on muun muassa, että sodan pitkittyminen heikentää yleistä talouskasvua, nostaa energian hintoja ja kiihdyttää inflaatiota.

Sähkön poikkeuksellisen korkean hintatason odotetaan vaikuttavan kielteisesti matkustajaliikenteen kannattavuuteen loppuvuoden aikana.

VR huomauttaa kuitenkin, että pidemmällä tähtäimellä yhtiön liiketoimintaa tukevat ympäristötietoisuuden ja kaupungistumisen megatrendit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan