Adidas lopetti yhteistyön ”vihamielisen ja vaarallisen” Kanye Westin kanssa – Adidaksen osake sukeltaa

Adidas on saanut useiden viikkojen ajan laajalti kritiikkiä sosiaalisessa mediassa yhteistyöstään Kanye Westin kanssa.

Kanye Westin sosiaalisen median tilit lukittiin ja nyt Adidas lopettaa yhteistyön Yeezy-kenkien parissa.

25.10. 14:58 | Päivitetty 25.10. 17:00

Urheiluvaatteistaan tunnettu Adidas on lopettanut yhteistyön Kanye Westin kanssa. Taustalla on Westin juutalaisvastaisiksi katsotut kommentit ja rasistiset tempaukset.

Saksalainen urheilumerkki Adidas kertoo tiedotteessaan, että Westin kommentit ovat olleet ”täysin sopimattomia, vihamielisiä ja vaarallisia”.

Viime vuosina Adidas on valmistanut Kanye Westin nimellä markkinoituja, suosittuja Yeezy-lenkkareita. Yhtiön mukaan kenkien valmistaminen loppuu heti.

”Asian perusteellisen tarkastelun jälkeen yhtiön on päättänyt lopettaa yhteistyön Yen kanssa välittömästi”, tiedotteessa kerrottiin.

Kanye West on kertonut vaihtaneensa nimensä Yeksi.

Adidas on useiden viikkojen ajan kohdannut laajalti kritiikkiä sosiaalisessa mediassa yhteistyöstään Kanye Westin kanssa tämän viimeisimpien tempaustensa jäljiltä. Lokakuun alussa Adidas oli kertonut aloittavansa yhteistyön arvioinnin.

Westin Instagram- ja Twitter-tilit esimerkiksi jäädytettiin aiemmin lokakuussa hänen juutalaisvastaisiksi todettujen julkaisujensa vuoksi.

Lue lisää: Kanye Westin Instagram- ja Twitter-tilit lukittiin juutalais­vastaisten julkaisujen vuoksi

Kuun alussa West taas aiheutti kohun pukeutumalla White Lives Matter -sloganilla varustettuun paitaan Pariisin muotiviikoilla.

Kyseessä on muun muassa antisemitismiä ja viharikoksia vastaan kampanjoivan Anti-Defamation League -kansalaisjärjestön mukaan rasistinen ja valkoisen ylivallan aatetta ihannoiva ilmaisu. Se on vastaprotesti Black Lives Matter -liikkeelle.

Adidaksen osake lähti pian uutisen julkaisun jälkeen laskuun. Kello 17 mennessä yhtiön Frankfurtiin listattu osake on halventunut yli 7 prosenttia.