Eläkesäästöt yhä pakkasella tänä vuonna – ”Nousukaudelle sanottiin näkemiin”

”Amerikkalainen markkinatalous turvaa nyt suomalaisten eläkkeitä”, Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo.

Varman toimitusjohtaja Risto Murto kuvattuna Varman pääkonttorin edustalla Salmisaaressa syykuun lopulla.

28.10. 11:23

Suomalaisten työeläkesäästöjen määrä oli syyskuun lopulla edelleen pienempi kuin vuoden alussa. Asia näyttää selvältä, kun Suomen suurimmat työeläkevakuuttajat julkistivat tuloksensa loppuviikosta.

Perjantaina tuloksensa julkisti muun muassa toiseksi suurin työeläkeyhtiö Ilmarinen, jonka joutumisesta Finanssivalvonnan hampaisiin Helsingin Sanomat kertoi perjantaina aamulla.

Lue lisää: HS:n tiedot: Valvoja epäili Ilmarista eläke­varojen väärinkäytöstä

”Sanoimme nousukaudelle näkemiin. Taustalla on reaaliansioiden historiallisen kova lasku, joka syö kotitalouksien mahdollisuuksia kuluttaa”, Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoi perjantaina tulosjulkistustilaisuudessa.

Vielä elokuun lopun tiedotustilaisuudessa Murto sanoi, että ”nousukaudelle sanotaan parasta aikaa näkemiin”. Ennuste näyttää siis toteutuneen.

Työeläkkeitä sijoittavien yhtiöiden hoitamista sijoitussalkuista on hävinnyt tänä vuonna miljardeja euroja.

Kunta-alan eläkkeiden rahoituksesta ja eläkevarojen sijoittamisesta vastaavan Kevan sijoitusten tuotto oli tammi-syyskuussa 6,4 prosenttia negatiivinen. Vuoden alkuun verrattuna eläkevarallisuuden määrä väheni siis 4,3 miljardia euroa.

Sama on tilanne Varmassa.

Kun Varmalla oli vuoden vaihteessa hoidettavaan eläkevaroja 59 miljardia euroa, niin syyskuun lopulla varallisuutta oli 56,4 miljardia euroa. Varman sijoitustulos oli 4,9 prosenttia pakkasella.

Ilmarisen sijoitussalkun tuotto oli tulosjulkistajista kaikkein huonoin eli 8,0 prosenttia negatiivinen. Ilmarisen hoitamien eläkesijoitusten arvo aleni 4,9 miljardia euroa, mitä Ilmarinen selittää osakekurssien laskulla ja korkojen nousulla.

Kolmanneksi suurin työeläkeyhtiö Elo teki Varman tapaan 4,9 prosentin pakkasella olevan tuloksen. Piskuisen eläkeyhtiön Veritaksen sijoitusten tuotto taas oli tammi-syyskuussa 6,2 prosenttia negatiivinen.

Varman toimitusjohtaja Murto piti sijoitustulosta ”torjuntavoittona”.

”Isku sijoituksille on ollut rajatumpi kuin kahdessa aiemmassa kriisissä. Suomessa on edelleen tilanne, jossa eläkevarallisuutta on paljon”, Murto sanoi.

Hänen mukaansa Varman hoitaman sijoitusvarallisuuden arvo 56,4 miljardia euroa on ”pitkässä historiassa korkea luku”.

Murto sanoi, että hajautus Amerikkaan dollarin vahvistuessa on tuottanut parhaat tuotot. Yhdysvalloissa osakkeista on tullut olennaisesti parempi tuotto kuin Euroopasta eli amerikkalainen markkinatalous tuottaa paremmin kuin eurooppalainen.

”Amerikkalainen markkinatalous turvaa suomalaisten eläkkeitä”, Murto kiteytti.

Hänen mukaansa on tosi vaikea vastata kysymykseen, mistä puhumme vuoden päästä.

”Ympäristö on arvaamaton ja siinä paljon negatiivisia teemoja. Pitkäaikaisia ja fundamentaalisia muutoksia tapahtuu, kun venäläisestä maakaasulähteestä joudutaan luopumaan Keski-Euroopassa”, Murto sanoi.

Tämä voi olla mahdollisuus Suomelle, joka on pohjoismaista blokkia. Tilanne vetää teollisuusinvestointeja Suomeen

”Ruotsi-Suomi -akseli on vihreän energian kilpailukykyinen investointialue. Maatuulivoimaan investoidaan nyt markkinaehtoisesti paljon, mikä vetää puoleensa vihreää teräs- ja akkuklusteria”, Murto sanoi.

Varman sijoituksista vastaava johtaja Markus Aho sanoi puolestaan, että ensi vuonna iso kysymys on, miten inflaatio saadaan kuriin.

”Perusnäkemys on, että kyllä se kuriin saadaan. Mutta jos samaan aikaan tulee taantuma ja inflaatio, niin sellainen on vaikea kaikenlaisille sijoituksille”, Aho sanoi.

Myös Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen sanoi perjantaina selvältä näyttävän, että Eurooppa ajautuu taantumaan. ”Ja Yhdysvallat tulee perässä.”

Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.

Toimitusjohtaja Pölönen nosti tulostiedotteessa esille myös ”vuosia jatkuneen prosessin”, jossa Finanssivalvonta on tarkastanut Ilmarisen työhyvinvointitoimintaa.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että Finanssivalvonta (Fiva) epäili viime tammikuussa, että Suomen suurin työeläkeyhtiö Ilmarinen oli rikkonut alan keskeisiä lakipykäliä vuosina 2018–2019. Ilmarinen välttyi kuitenkin julkiselta varoitukselta tulkinnanvaraisen sääntelyn vuoksi.

Pölösen mukaan työkyvyttömyysriskin hallinnasta ei ole lain tasoista sääntelyä, ja Finanssivalvonnan antama ohjeistus on ollut osin tulkinnanvaraista.

”Ilmariselle on tärkeää, että toimintamme on säännösten mukaista, ja että voimme auttaa asiakkaitamme ehkäisemään työkyvyttömyyttä”, Pölönen muotoili.

Ilmarisen mielestä Fivan tammikuussa asiasta lähettämä kuulemiskirje sisälsi ”osin virheitä” ja oli osin tapahtumakuluiltaan ”harhaanjohtava”. Työeläkeyhtiön vastaus valvojalleen oli muutenkin niin väkevä, että Finanssivalvonta kirjasi asian johtoryhmän pöytäkirjaan.

Pölönen vakuutti perjantaina tiedotustilaisuudessa kuitenkin, että Ilmarisella on ”asialliset suhteet” Finanssivalvontaan ja asioita hoidetaan normaalisti.

Julkisin varoin toimiva Ilmarinen tilasi Finanssivalvonnalle annetun selvityksen asianajotoimistolta. Pölösen mukaan asianajokulut sisältyvät Ilmarisen käyttämiin hoitokuluihin eikä asianajokuluja saa tietopyynnöllä tiedoksi.

”Ei missään tapauksessa lähetetä”, Pölönen sanoi perjantaina.

Työeläkeyhtiön ei tarvitse nykylain mukaan julkistaa yksittäisiä hankintojaan, mutta Ilmarista suuremman työeläkelaitoksen Kevan pitää tehdä niin.

Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander selvittiää torstaina julkistetussa osavuosikatsauksessa, että epävarmuuden kasvu ja korkojen nousu vaikuttivat kielteisesti niin osakkeiden kuin korkosijoitustenkin arvoon vuoden kolmannen neljänneksen aikana.

Kevan nykyinen toimitusjohtaja Jaakko Kiander vuonna 2019, jolloin hän oli vielä johtajana Eläketurvakeskuksessa.

”Kesän aikana virinnyt optimismi haihtui syyskuun aikana. Tämä näkyy myös Kevan sijoitustuloksessa, joka oli selvästi negatiivinen. Toisaalta Kevan pitkän ajan rahoitusnäkymä pysyi vakaana”, Kiander sanoo Kevan tiedotteessa.

Kevan sijoitusjohtajan Ari Huotarin mukaan”hetkelliset kesäiset odotukset” keskuspankkien ja niiden koronnostojen lempeydestä haihtuivat lopulta nopeasti.

”Nyt näyttää vahvasti siltä, että keskuspankit haluavat osoittaa yhtäältä riippumattomuuttaan ja toisaalta haluttomuuttaan olla aina valmiina pelastamaan pääomamarkkinoita tiukan paikan tullen. Pääomamarkkinoiden onkin nyt opittava uusi asetelma tulevaisuutta ajatellen”, Huotari analysoi Kevan tulostiedotteen mukaan.

Muokattu 29.10.2022 kello 9:50: Lisätty työeläkeyhtiö Elon tuotto tammi-syykuussa 2022.

Oikaisu 28.10.2022 kello 18:00: Ilmarinen oli syyskuun lopussa toiseksi suurin työeläkeyhtiö, sillä työeläkeyhtiö Varma nousi 56,4 miljardin euron sijoitussalkulla suurimmaksi. Ilmarisen hoitaman sijoitussalkun koko oli 55,8 miljardia euroa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan