OP: Omakoti­talojen kauppa hiljeni vuoden 2018 tasolle

Remonttikohteet eivät enää käy yhtä helposti kaupaksi kuin omakotitalo­kaupan kuumina pandemia-aikoina.

OP-kodin johtajan Lasse Palovaaran mukaan hyväkuntoiset, energiatehokkaat omakotitalot tekevät yhä kauppansa, mutta remonttia vaativille taloille on vähemmän kysyntää.

28.10. 13:23

Omakotitalojen kauppamäärät ovat rojahtaneet vuoden 2018 tasolle, tiedottaa OP-ryhmään kuuluva kiinteistönvälittäjä OP-koti.

Koronapandemian aikana omakotitalojen kauppa kävi kuumana, koska etätyön lisääntyessä kansalaiset halusivat lisää tilaa. Hinnat myös nousivat nopeasti.

OP-kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo, että nyt korkojen ja hintojen nousun vaikutukset elinkustannuksiin vaikuttavat ostoaikeisiin. Hän arvioi, ettei kauppamääriin ole tulevana talvena luvassa ainakaan kasvua.

”Kauppamäärät voivat talvikuukausina laskea jopa hyvinkin alas. Tuleva talvi siis varmasti näyttää suuntaa siitä, miten omakotitalokauppa kehittyy. Mikäli kriisit väistyvät, voi kauppa kiivastua kesää kohden taas huomattavasti”, Palovaara sanoo.

Omakotitalojen kauppa on vilkkainta kesällä ja alkusyksystä. Viime vuoden kesäkuussa tehtiin Kiinteistönvälitysalan keskusliiton tilastojen mukaan liki 1 800 omakotitalo­kauppaa, ja syyskuussa lähes 1 700 kauppaa. Tänä vuonna omakotitaloja myytiin syyskuussa noin 1 300 kappaletta, mikä vastaa suunnilleen vuoden 2018 tasoa.

Hyväkuntoiset, energiatehokkaat omakotitalot tekevät Palovaaran mukaan yhä kauppansa, mutta remonttia vaativille taloille on vähemmän kysyntää.

”Tässä mielessä omakotitalomarkkina on ikään kuin jakautunut kahtia lämmitys­kustannusten noustua”, Palovaara sanoo.

Hinnoissa kaupan hiljentyminen ei vielä näy voimakkaasti. Myyntihinnat ovat viime vuoden koronavuosien huippuluvuista palanneet vuoden 2020 tasolle.

”Toki jos kauppa pysyy kovin pitkään kovin vaisuna, alkaa se näkyä pitkällä tähtäimellä myös hinnassa”, Palovaara sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan