Asuntolainojen korkoon suuri päiväpudotus – Näin muutos vaikuttaa menoihisi

Vuoden euribor on pudonnut viikossa yli 0,2 prosenttiyksikköä. Sillä voi olla asuntovelallisten menoihin tuntuva vaikutus.

Vuoden euribor alitti perjantaina jo 2,6 prosentin rajan.

28.10. 15:13

Asuntolainojen viitekorot putosivat perjantaina. Suomalaisten asuntolainojen ylivoimaisesti käytetyin viitekorko, 12 kuukauden euribor putosi torstaista peräti 0,104 prosenttiyksikköä. Pudotus on vuoden neljänneksi suurin päiväpudotus.

Korko asettui perjantaina 2,567 prosenttiin. Korko on ollut viimeksi yhtä matala 7. lokakuuta. Vielä torstaina korko oli 2,671 prosentissa.

Euroopan keskuspankki (EKP) päätti torstaina nostaa talletuskorkoaan 0,75 prosenttiyksikköä 1,50 prosenttiin ja aloittaa ensimmäisiä askelia paisuneen taseensa supistamisessa. Samalla EKP viesti olevansa huolissaan euroalueen taantumasta.

Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen arvioi HS:lle torstai-iltana, että asuntolainojen viitekorkoina käytettävien euribor-korkojen kiivain nousuvaihe voi olla ohi.

”Näkisin, että 12 kuukauden euriborin nousuodotukset tulevat alaspäin. Korko nousee vielä nykytasolta, mutta nousutahti rauhoittuu, eikä korko nousisi enää niin rivakasti kuin vähän aikaa sitten ajateltiin”, Hirvonen sanoi HS:lle torstaina.

Suomen Pankin mukaan tammi–elokuussa nostetuista uusista asuntolainoista 87 prosenttia sidottiin vuoden euriboriin. Viime vuonna vastaava osuus oli 86 prosenttia.

Korot ovat heiluneet viime päivinä varsin voimakkaasti. Esimerkiksi perjantaina 21. lokakuuta vuoden euribor noteerattiin 2,778 prosenttiin. Korko on pudonnut viikossa siis yli 0,2 prosenttiyksikköä.

Asuntolainan korko määrittyy henkilökohtaisen marginaalin ja viitekoron mukaan. Korkoa tarkistetaan esimerkiksi vuoden euriborissa kerran vuosittain. Koroksi tulee korontarkistuspäivän viitekorko.

Tästä syystä viitekoron heilunnalla on merkitys annuiteettilainojen maksueriin. Esimerkiksi vuosi sitten 200 000 euron lainan ottaneen asumismenot lainanlyhennyksineen ja korkomenoineen jäävät tämän perjantain korkotasolla noin 240 euroa pienemmiksi vuodessa kuin perjantain 21. lokakuuta korkotasolla.

400 000 euron lainan kohdalla vastaava ero kasvaa lähes 520 euroon vuodessa.

Laskelmien oletuksena on, että lainan ottaneilla on lokakuun 2021 keskimääräinen asuntolainamarginaali eli 0,72 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita