TVO: Olkiluoto 3:n syöttövesi­pumpuista löytyi säröjä

Nyt tehdyt havainnot liittyvä vaurioihin, joista kerrottiin viikko sitten. Ydinvoimalaitoksen omistava Teollisuuden Voima kertoo, ettei säröjen syistä ole vielä varmuutta.

Nyt havaituilla säröillä ei ole TVO:n mukaan vaikutusta ydinturvallisuuteen.

28.10. 15:05

Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen kaikista neljästä syöttövesipumpusta on löytynyt muutaman senttimetrin pituisia säröjä, tiedottaa Teollisuuden Voima (TVO).

Pumppujen juoksupyöristä löytyneiden säröjen syntymekanismista ei ole TVO:n mukaan vielä varmuutta. Syiden selvittely jatkuu useassa eri laboratoriossa.

Viikko sitten TVO kertoi, että kolmosreaktorin turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen sisäosissa havaittiin huolto- ja tarkistustöiden yhteydessä vaurioita.

Pumppuvaurioiden vuoksi TVO on lykännyt arviotaan reaktorin säännöllisen sähköntuotannon alkamisesta. Tuorein arvio alkamispäivästä on 27. joulukuuta. Viime viikolla TVO arvioi, että koekäyttö jatkuu täydellä teholla 13. marraskuuta.

Toistaiseksi ei ole selvää, tuleeko aikatauluun vielä lisää viivytyksiä. TVO lupaa tiedottaa asiasta heti, kun selvitykset vaurioiden syystä ja korjaustavasta valmistuvat.

Ydinvoimalan turbiinilaitoksella sijaitsevilla syöttövesipumpuilla pumpataan vesi syöttövesitankista höyrystimiin. Nyt havaituilla säröillä ei ole TVO:n mukaan vaikutusta ydinturvallisuuteen.

Olkiluodon kolmosreaktorin koekäyttö alkoi tänä vuonna. Laitos saavutti täyden 1 600 megawatin tehon ensimmäistä kertaa 30. syyskuuta.