Nokian Renkaat myy Venäjän toimintonsa, kauppaan liittyy vielä epävarmuuksia

Nokian Renkaat kertoo tehneensä sopimuksen Venäjän toimintojensa myymisestä öljyjätti Tatnefille. Velattoman kauppahinnan arvioidaan olevan  noin 400 miljoonaa euroa.

Rengasvalmistaja Nokian Renkaat on saamassa Venäjän liiketoimintonsa myytyä.

28.10. 17:24

Rengasvalmistaja Nokian Renkaat kertoo tehneensä sopimuksen yhtiön Venäjän toimintojen myynnistä. Yhtiö kertoi myyntiaikeistaan kesäkuun loppupuolella.

Yhtiön mukaan se myy Venäjän toimintonsa Tatneftille, joka on yksi Venäjän suurimmista öljy- ja kaasuyhtiöistä. Velattoman kauppahinnan arvioidaan olevan noin 400 miljoonaa euroa, mutta yhtiö varoittaa muun muassa kassavarojen, käyttöpääoman määrän sekä valuuttakurssien vaikuttavan vielä lopulliseen kauppahintaan.

Kauppa vaatii vielä myös venäläisten viranomaisten hyväksynnän sekä ”muiden edellytysten täyttymisen”. Nokian Renkaiden mukaan tämä aiheuttaa huomattavia epävarmuuksia kaupan lopulliseen ajankohtaan, hintaan, ehtoihin ja toteutumiseen.

Yhtiön mukaan esimerkiksi käyttöpääoman kausiluonteisuus ja kaupan toteutumisen ajankohta vaikuttavat Venäjällä ja Valko-Venäjällä sijaitsevan nettovarallisuuden arvoon ja sitä kautta kaupasta saatavaan käteissuoritukseen.

Kolmannen neljänneksen lopussa Nokian Renkaiden Venäjällä ja Valko-Venäjällä sijaitsevat varat ilman veroja ja rahoituseriä olivat reilut 590 miljoonaa euroa ja nettovelalla oikaistut nettovarat reilut 480 miljoonaa euroa.

Nokian Renkaiden osakkeen hinta kääntyi nousuun yhtiön kerrottua kauppasopimuksesta perjantaina iltapäivällä. Hieman iltaviiden jälkeen yhtiön osakkeen hinta oli 1,54 prosentin nousussa.

Nokian Renkaiden osakkeen hinta on pudonnut kuluvan vuoden alusta noin 65 prosenttia.

Nokian Renkaat kertoi toisen neljänneksen tulosjulkistuksensa yhteydessä tehneensä toisella vuosineljänneksellä reilut 300 miljoonaa euroa arvonalennuksia ja alaskirjauksia osana Venäjältä vetäytymistään.

Yhtiön mukaan vetäytymisen lopulliset taloudelliset vaikutukset voidaan kuitenkin arvioida vasta kaupan toteuduttua.

Yhtiö kertoo, että Venäjältä vetäytyminen vaikuttaa merkittävästi sen taloudelliseen tulokseen. Renkaiden tuonnin loppuminen Venäjältä vaikuttaa sen mukaan negatiivisesti erityisesti myyntiin Keski-Euroopassa tulevien kahden–kolmen vuoden aikana.

Viime vuonna Venäjän osuus Nokian Renkaiden liikevaihdosta oli 20 prosenttia. Yhtiön henkilöautonrenkaista 80 prosenttia valmistettiin Venäjällä. Yhtiön suurin tehdas sijaitsee Pietarissa.

Yhtiö on toiminut Venäjällä vuodesta 2005 alkaen, ja sillä on maassa yli 1 600 työntekijää. Koko yhtiön henkilöstömäärä oli viime vuonna noin 4 900.