Saksan talous kasvoi yllättäen kolmannella neljänneksellä

Saksan bruttokansantuotteen kasvu päihitti kolmannella analyytikkojen odotukset. Asiantuntijat odottavat edelleen taantumaa lähitulevaisuudessa.

Saksan taloudessa nähtiin kolmannella neljänneksellä yllättävä valonpilkahdus. Kuvassa terästehdas Pohjois-Saksassa Hampurin lähellä.

28.10. 19:01

Saksan talous pärjäsi vuoden kolmannella neljänneksellä odotuksia paremmin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Saksan kausitasoitettu bruttokansantuote (bkt) nousi 0,3 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kun Reutersin ennakkokyselyssä bkt:n ennustettiin laskevan 0,2 prosenttia.

Viime vuoden kolmanteen neljännekseen verrattuna Saksan bruttokansantuote nousi 1,2 prosenttia. Reutersin mukaan analyytikot odottivat bkt:n vuosittaisen kasvun jäävän 0,8 prosenttiin.

Vuoden toisella neljänneksellä Saksan bruttokansantuote kasvoi 0,1 prosenttia sitä edeltäneestä neljänneksestä.

Saksan tilastokeskus kuvaa julkaisussaan, että Saksan talous onnistui pitämään pintansa maailmantalouden vaikeasta tilanteesta huolimatta. Se mainitsee muun muassa koronapandemian vaikutukset, toimitusketjujen häiriöt, nousevat hinnat ja Ukrainassa käynnissä olevan sodan.

Tilastokeskuksen mukaan kolmannen neljänneksen odotuksia parempi talouskasvu perustui pääosin yksityishenkilöiden kulutukseen.

”Saksan talous piti päänsä veden pinnalla. Tai toisin sanottuna: vielä vanhassa koirassa henki pihisee”, sanoi VP Bankin pääekonomisti Thomas Gitzel Reutersille.

Hän kuitenkin totesi, että rasite tuleville neljänneksille on valtava, ja kolmannen neljänneksen luvut vain viivästyttivät taantuman saapumista Saksaan ja euroalueelle.

Talouden vajoamiselle taantumaan ei ole yhtä laajasti hyväksyttyä mittaria tai kriteeristöä, mutta yhtenä teknisenä taantuman merkkinä on pidetty bruttokansantuotteen supistumista kahdella peräkkäisellä vuosineljänneksellä.

LBBW-pankin Jens-Oliver Niklasch arvioi Reutersille, että talous näyttäisi vajoavan taantumaan talvella, mutta taantumasta ei välttämättä tule niin paha kuin aluksi on pelätty.

Koko euroalueen taloutta rasittava inflaatio eli yleinen hintojen nousu on jatkunut varsin nopeana myös Saksassa.

Maan tilastokeskuksen perjantaina julkaisemien tietojen mukaan Saksan inflaatiovauhdin odotetaan olevan lokakuussa 10,4 prosenttia.

Euroalueen yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaisen inflaatiovauhdin odotetaan olevan vielä nopeampi, 11,6 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan