Eläkeyhtiöiden pörssisalkut romahtivat, mutta pörssin ulkopuolelta ne kirjaavat edelleen hyviä tuottoja

Eläkeyhtiöt ovat lisänneet huomattavasti sijoituksiaan pörssin ulkopuolelle. Nyt pörssin ulkopuoliset sijoitukset kannattelevat eläkeyhtiöiden sijoitustuottoja, kun pörssit ovat romahtaneet.

Työeläkeyhtiö Varman sijoitukset tuottivat tammi–syyskuussa 4,9 prosenttia tappiota. Tuotot olisivat olleet vieläkin heikompia, jos listaamattomat sijoitukset eivät olisi tuottaneet niin hyvin.

31.10. 2:00 | Päivitetty 31.10. 6:11

Vuosi 2022 on ollut sijoittajille vaikea. Osakekurssit ovat painuneet ja korkosijoittajatkin ovat kirjanneet isoja tappioita

Samaan aikaan kun pörssisijoittajat ovat kärsineet pitkiä miinuksia, pörssin ulkopuolella nautitaan edelleen nousumarkkinasta. Näin ainakin, jos uskoo eläkeyhtiöiden kirjanpitoa.

Suomalaisten eläkeyhtiöiden pörssisijoitukset kehittyivät hyvin heikosti tammi-syyskuun aikana. Sekä osake- että korkosijoituksista tuli miinusta. Sen sijaan pörssin ulkopuolelta eläkeyhtiöt kirjasivat huomattavia tuottoja.

Esimerkiksi eläkeyhtiö Varman omistamien pörssilistattujen osakkeiden arvo tippui tammi–syyskuussa 19,3 prosenttia. Samaan aikaan Varman listaamattomien osakkeiden arvo nousi 18,2 prosenttia ja pääomasijoitusten arvo nousi 13,5 prosenttia.

”Hajauttaminen eri omaisuuslajeihin ja maantieteellisesti sekä sijoitukset listaamattomiin yhtiöihin turvasivat sijoituksia pahimmalta kuohunnalta”, Varman sijoituksista vastaava johtaja Markus Aho sanoi tiedotteessa perjantaina.

Pörssin ulkopuolisten sijoitusten arvot määritetään tyypillisesti yhden vuosineljänneksen viiveellä. Kun eläkeyhtiöt kertoivat heinä–syyskuun tuloksestaan, esimerkiksi pääomasijoitusten arvot kuvasivat tilannetta kesäkuun lopulla.

Eläkeyhtiöiden kovat tuotot pörssin ulkopuolelta ovat viiveestä huolimatta hätkähdyttäviä. Maailman osake- ja velkakirjamarkkinat olivat jyrkässä alamäessä jo kesäkuussa, mutta laskumarkkina ei silti näytä ulottuneen pörssin ulkopuolelle.

On mahdollista, että eläkeyhtiöt joutuvat kirjaamaan listaamattomista sijoituksistaan vielä tappioita, kun pörssien ja korkomarkkinoiden laskumarkkina leviää myös pörssin ulkopuolelle.

”Kiinteistöjen arvostuksiin kohdistuu korkojen nousun myötä laskupainetta”, Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen sanoi tulostiedotteessa.

Kiinteistöjen arvoihin kohdistuva laskupaine ei näkynyt vielä perjantaina Ilmarisen julkaisemassa osavuosikatsauksessa. Ilmarinen kirjasi alkuvuonna neljän prosentin tuotot kiinteistösijoituksista.

Pörssin ja listaamattomien sijoitusten välinen epäsuhta ei koske vain eläkeyhtiöitä vaan laajemmin koko rahoitusalaa.

Esimerkiksi Suomen suurin asuntorahasto OP Vuokratuotto kirjasi tammi-syyskuussa 1,7 prosentin tuoton. Myös Ålandsbankenin ja S-Pankin suuret asuntorahastot kirjasivat positiivista tuottoa alkuvuoden aikana, kertoo Rahastoraportti-palvelu.

Asuntorahastojen arvonkehitystä voi verrata Helsingin pörssissä listatun vuokranantajan Kojamon pörssikurssiin. Siinä missä asuntorahastojen arvot ovat kohonneet alkuvuoden aikana muutamia prosentteja, Kojamon osakekurssi on laskenut alkuvuoden aikana lähes 40 prosenttia.

Näin siitä huolimatta, että edellä mainitut rahastot ja Kojamo sijoittavat samaan omaisuusluokkaan, Suomen asuntomarkkinoille.

Erona on se, että Kojamon kurssi määrittyy joka arkipäivä pörssissä kysynnän ja tarjonnan perusteella. Rahastojen arvot taas arvioidaan neljästi vuodessa.

Periaatteessa osakkeiden ja muiden sijoitusten arvo pitäisi kehittyä samalla lailla niin pörssissä kuin pörssin ulkopuolellakin. Jos arvot kulkevat eri suuntiin, jompikumpi on todennäköisesti väärässä: pörssi tai sijoitusten arvot pörssin ulkopuolella.

Eläkeyhtiöt ovat lisänneet viime vuosina selvästi sijoituksiaan pörssin ulkopuolelle. Listaamattomien sijoitusten merkitys eläkevaroille on kasvanut entisestään tänä vuonna, kun pörssit ovat syöksyneet ja pörssin ulkopuolisten sijoitusten arvot jatkaneet nousuaan.

Suomalaisten eläkeyhtiöiden varoista noin 45 prosenttia on tällä hetkellä kiinni sijoituksissa, joiden hintaa ei määritellä päivittäin pörssissä. Listaamattomien sijoitusten osuus eläkevaroista on kasvanut lähes kymmenellä prosenttiyksiköllä kolmen viime vuoden aikana. Asia selviää työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestön Telan tilastoista.

Varsinkin pääomasijoitusten osuus eläkesalkuista on kasvanut nopeasti. Eläkeyhtiöt olivat sijoittaneet syyskuussa 2022 15,8 prosenttia salkuistaan pääomasijoitusrahastoihin. Vielä vuonna 2015 pääomasijoitusrahastojen osuus eläkeyhtiöiden salkuista oli noin kuusi prosenttia.

Pääomasijoitusrahastot sijoittavat tyypillisesti pörssissä listaamattomien yritysten osakkeisiin ja lainoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita