Järjestö: Kiinteistöveroon tulossa historiallisen korkea korotus

Kiinteistövero nousee ensi vuonna lähes 10 prosenttia, Rakli ry arvioi.

31.10. 10:16 | Päivitetty 31.10. 16:06

Kiinteistövero on nousemassa ensi vuonna lähes kymmenen prosenttia, arvioi kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustava Rakli ry. Järjestön mukaan korotus olisi historiallisen korkea.

Syynä korotukseen on rakennus­kustannus­indeksin vuosimuutos, joka kohosi kesäkuussa 9,4 prosenttia. Ensi vuoden kiinteistöveroa tämä indeksimuutos olisi nostamassa 7–9 prosenttia.

Raklin kiinteistösijoittamisen johtaja Miika Kotaniemi sanoo tiedotteessa, että kiinteistöveron korotus iskee kovaa kansalaisiin tilanteessa, jossa rasitteena ovat ennätyksellisen kallis sähkö ja energia sekä nouseva korkotaso.

Kiinteistövero on toimistokiinteistöjen ylläpidon suurin yksittäinen menoerä. Asuinkerrostaloissa menoerä on noin 10 prosenttia ja toimistotaloissa 20–30 prosenttia.

Indeksitarkistus johtaa asuinkerrostaloissa 7–9 prosentin suuruiseen nousuun maksettavan kiinteistöveron määrässä. Esimerkiksi 80-neliöisen perheasunnon kohdalla vastikemaksu nousee noin 3,6–3,9 euroa kuukaudessa.

Rakennusten kiinteistöveron lähtökohtana on jälleenhankinta-arvo, jonka laskenta perustuu asetuksessa määritettyihin yksikköarvoihin. Arvoja tarkistetaan joka kesäkuu rakennus­kustannus­indeksin vuosimuutoksen perusteella.

Raklin Kotaniemen mukaan hallituksen tulisi hillitä tiedossa olevaa indeksikorotusta merkittävästi, koska vaikutukset näkyvät laajalti kansalaisten kukkarossa.

Jälleenhankinta-arvojen indeksitarkistuksen tavoitteena on Raklin mukaan ollut, että rakennusten verotusarvojen muutokset heijastelisivat jossain määrin muutoksia rakennuksen markkina-arvossa.

Historiallisen korkeaa indeksitarkistusta ollaan nyt kuitenkin Raklin mukaan tekemässä tilanteessa, jossa kiinteistöjen hinnat ovat pikemminkin laskussa. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna rakennuskustannusindeksin vuosimuutos on ollut keskimäärin alle kaksi prosenttia.

Kotaniemen mukaan kiinteistöveron jälleenhankinta-arvojen laskentaperusteita tulisi muuttaa. Hänen mukaansa esimerkiksi viiden vuoden keskiarvo voisi olla toimiva tapa, joka toisi ennakoitavuutta ja pitkäjänteisyyttä.

Lue lisää: Osa omakotitaloista uhkaa muuttua hylkiöiksi, joita ei kannata ostaa edes remontoitavaksi.

Lue lisää: Kiinteistö­liiton selvitys: Taloyhtiöiden energia­kustannukset jyrkässä nousussa

Lue lisää: Verohallinto: Yli 400 000 suomalaisella kiinteistövero maksamatta

Oikaisu 31.10.2022 klo 16.00: Toisin kuin jutussa aiemmin kirjoitettiin, kiinteistövero ei ole kiinteistöjen ylläpidon suurin yksittäinen menoerä vaan kiinteistövero on toimistokiinteistöjen suurin yksittäinen menoerä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan