Inflaatio ohitti euroalueella historiallisen rajapyykin, mutta hidastui Suomessa aavistuksen

Ennakkotietojen mukaan inflaatio oli euroalueella lokakuussa 10,7 prosenttia. Alustavien tietojen perusteella talous ei ole syksyn alussa vajonnut taantumaan.

Energian kallistuminen on vauhdittanut inflaatiota. Lokakuussa energia kallistui 41,9 prosenttia vuoden takaisesta.

31.10. 12:13 | Päivitetty 31.10. 14:00

Kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio kiihtyi euroalueella lokakuussa taas uuteen ennätykseen.

Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotietojen mukaan inflaatiovauhti euroalueella oli 10,7 prosenttia. Syyskuussa se oli tarkentuneiden tietojen mukaan 9,9 prosenttia.

Lokakuussa energia kallistui viime vuoden vuoden vastaavasta ajankohdasta 41,9 prosenttia, jalostamattomat elintarvikkeet 15,4 prosenttia, teollisuustuotteet 6,0 prosenttia ja palvelut 4,4 prosenttia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ekonomistit odottivat inflaatiovauhdin olleen lokakuussa 10,2 prosenttia.

Ekonomistien ja keskuspankkien huolellisesti seuraama pohjainflaatio oli syyskuussa 6,4 prosenttia. Viime vuoden syyskuussa se oli 6,0 prosenttia. Pohjainflaatiosta on poistettu helposti muuttuvien energian ja ruoan vaikutus kuluttajahintoihin.

Suomessa inflaatiovauhti oli lokakuussa Eurostatin mukaan 8,3 prosenttia, mikä on 0,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin syyskuussa. Lokakuussa inflaatio oli Suomea hitaampaa Maltalla (7,5 prosenttia), Ranskassa (7,1 prosenttia) ja Espanjassa (7,3 prosenttia).

Voimakkainta kuluttajahintojen kallistuminen on edelleen Baltiassa, missä kuluttaja­hinnat kallistuivat vuoden takaisesta Virossa 22,4 prosenttia, Liettuassa 22,0 prosenttia ja Latviassa 21,8 prosenttia.

Euroopan suurimmassa kansantaloudessa Saksassa inflaatiovauhti oli lokakuussa 11,6 prosenttia.

Poikkeuksellisen voimakas inflaatio johtuu maailmantalouden tarjontahäiriöistä ja suuresta kysynnästä. Energian kallistuminen alkoi jo vuosi sitten, mutta Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan nopeutti sitä merkittävästi.

Kysyntää on lisännyt se, että alkuvuonna valtiot purkivat koronaviruspandemian pahimmassa vaiheessa käyttöön otettuja rajoituksia ja kotitalouksien kulutus­mahdollisuudet lisääntyivät.

Euroopan keskuspankki taltuttaa inflaatiota rahapolitiikkaa kiristämällä, mikä saattaa jouduttaa euroalueen vajoamista taantumaan.

Rahapolitiikan kiristäminen on omiaan vähentämään yritysten investointeja ja kotitalouksien kulutusta, koska pankit eivät enää myönnä lainaa yhtä edullisin ehdoin kuin aikaisemmin.

Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaation pitäisi olla kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä.

Viime viikolla keskuspankki kiristi rahapolitiikkaa 0,75 prosenttiyksikköä, mikä oli kolmas koronnosto tänä vuonna. Seuraavan kerran keskuspankki kiristänee raha­politiikkaa joulukuussa, mutta todennäköisesti hieman vähemmän.

Rahapolitiikan kiristys alkaa hidastaa inflaatiovauhtia yleensä puolen vuoden kuluttua ja saavuttaa täyden vaikutuksensa runsaan vuoden aikana. Useat pankit ja sijoittajat arvioivat viime viikolla Euroopan keskuspankin kiristävän rahapolitiikka joulukuussa 0,50 prosenttiyksikköä.

Maanantaina julkaistujen Eurostatin alustavien ennakkotietojen perusteella euroalue ei ole syksyn alussa suistunut taantumaan.

Elintasoa mittaava bruttokansantuote kasvoi heinä–syyskuussa 0,2 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä ja 2,1 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajan­kohdasta.

Talouskasvu oli silti selvästi hitaampaa kuin huhti–kesäkuussa, jolloin euroalueen bruttokansantuote kasvoi 0,8 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä ja 4,3 prosenttia vuoden takaisesta.

Euroalueen neljästä suurimmasta kansantaloudesta kausivaihtelusta tasoitettu bruttokansantuote kasvoi heinä–syyskuussa edellisestä vuosineljänneksestä Saksassa 0,3 prosenttia, Ranskassa 0,2 prosenttia, Italiassa 0,5 prosenttia ja Espanjassa 0,2 prosenttia.

Alustavien tietojen perusteella bruttokansantuote supistui samalla vertailuajanjaksolla Latviassa 1,7 prosenttia, Belgiassa 0,1 prosenttia ja Itävallassa 0,1 prosenttia. Suomen tiedot eivät ole vielä saatavilla.

Finanssiyhtiö Danske Bankin tutkimusjohtaja Heidi Schauman painottaa, että markkinoilla euroalueen inflaation ennakoidaan kiihtyvän ainakin joulukuuhun saakka.

”Energian voimakas kallistuminen ei ole vielä ehkä vaikuttanut täysimääräisesti tuotantoon, minkä takia bruttokansantuotteen kasvu oli yllättävän vahvaa. Näiden tietojen perusteella uskoisin keskuspankin kiristävän rahapolitiikka joulukuussa 0,50 prosenttiyksikköä. Pienempiä koronnostoja saatetaan jatkaa pidempään, jos euroalueen taantuman uhka väistyisi.”

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde arvioi viime viikolla, että euroalueen talouden heikentyminen jatkuu vuoden lopussa ja ensi vuoden lopussa. Nopea inflaatio vaimentaa kulutusta ja tuotantoa, sillä se pienentää ihmisten reaalituloja ja suurentaa yritysten kustannuksia.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi lokakuun puolivälissä, että Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama energiakriisi ja kuluttajien luottamuksen romahtaminen aiheuttavat eniten vahinkoa nimenomaan euroalueen taloudelle.

IMF ennustaa euroalueen talouden kasvavan tänä vuonna 3,1 prosenttia, mutta ensi vuonna vain 0,5 prosenttia.

Energiakriisin aiheuttamasta talouskasvun merkittävästä hidastumisesta huolimatta IMF kehotti keskuspankkeja keskittymään tiukasti ja vakaasti inflaation taltuttamiseen.

”Talouskasvu euroalueella on inflaation ja energiakriisin vuoksi odotetusti hidastunut. Inflaatio kiihtyi edelleen lokakuussa etenkin energian ja ruoan kallistumisen takia, mutta nähtäväksi jää, missä määrin suuremmat palkankorotukset mahdollisesti ylläpitävät ripeää inflaatiota euroalueella vielä ensi vuonna”, sanoo finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

Nopeasti kohoavat kuluttajahinnat heikentävät kotitalouksien ostovoimaa, koska tietyllä määrällä rahaa saa ostettua vähemmän tavaroita ja palveluita kuin aikaisemmin.

Eniten ripeä inflaatio aiheuttaa ongelmia vähävaraisille kotitalouksille, joiden tuloista suuri osa menee arkiseen kulutukseen. Inflaation kiihtyminen on haitallista myös yrityksille ja sijoittajille.