Halvin sähkö­tarjous putosi alle 26 senttiin kilo­watti­tunnilta

HS:n laskurilla voit laskea, paljonko nykyisen sähkösopimuksesi päivittäminen uuteen määräaikaiseen sopimukseen voi maksaa. Laskurista näet myös pörssisähkön hintakehityksen elokuun alusta alkaen.

Suuri tuulivoimatuotanto laski sähkönhintaa erityisesti lokakuun alkupuolella.

31.10. 14:01 | Päivitetty 31.10. 14:20

Hurjimmat hintapyynnöt uusissa määräaikaisissa sähkösopimuksissa näyttävät ainakin toistaiseksi jääneen historiaan.

Energiaviraston hintavertailupalvelun halvimmassa määräaikaisessa tarjouksessa sähköenergian hinta on nyt hieman alle 26 senttiä kilowattitunnilta. Viikon takaiseen halvimpaan tarjoukseen verrattuna kilowatti­tunti­hinnassa on pudotusta vajaat kolme senttiä.

Vielä syyskuun alussa palvelun halvimmassa määräaikaisessa tarjouksessa sähkö­energia maksoi yli 35 senttiä kilowattitunnilta. Suuri osa tarjouksista oli huomattavasti tätäkin kalliimpia.

Määräaikainen sähkösopimus on ollut suomalaiskodeissa yleisin sopimusmuoto. Tällä hetkellä niitä tarjoaa uusille asiakkaille vain harva yhtiö. Se kertoo sähkö­markkinoiden epävarmuudesta, kun yhtiöt eivät uskalla hinnoitella tulevaisuudessa myymäänsä sähköä.

Tällä hetkellä määräaikaisia tarjouksia uusille asiakkaille on Energiaviraston palvelussa viidellä yhtiöllä. Sopimukset ovat vuoden tai kahden mittaisia. Näistä Fortumin ja KSS Energian tarjoukset ovat ainoat, joissa hinta on alle 30 senttiä kilowattitunnilta.

Vaikka sopimustarjousten hinnanpudotus syyskuun alkuun on merkittävä, määrä­aikaiset sopimukset ovat edelleen huomattavan kalliita verrattuna esimerkiksi vuoden takaiseen.

Energiavirasto huomautti aiemmin lokakuussa sähkötarjousten hintojen liikkuvan nyt nopeasti, joten sopimusta uusivan kannattaa seurata tarjouksia tiheästi.

Määräaikaisten sopimusten sijaan valtaosa sähköyhtiöistä tarjoaa uusille asiakkaille vain pörssisähkösopimuksia. Tilanne on ollut tämä jo loppukesästä alkaen. Niiden etuna määräaikaisiin sopimuksiin verrattuna on se, että kuluttaja voi halutessaan katkaista sopimuksen lyhyellä irtisanomisajalla.

Lokakuussa pörssisähkö on ollut verrattain edullista. Keskimääräinen päivähinta on ollut 14,1 senttiä kilowattitunnilta. Syyskuussa keskimääräinen päivähinta oli 26,7 senttiä ja elokuussa peräti 32,4 senttiä kilowattitunnilta.

Lokakuussa pörssisähkön keskimääräistä hintaa on laskenut erityisesti poikkeuksellisen suuri tuulivoimatuotanto.

Alla olevalla laskurilla voit laskea, paljonko nykyisen sähkösopimuksesi päivittäminen uuteen määräaikaiseen sopimukseen juuri nyt voi maksaa. Laskurissa on myös Energiaviraston sähkövertailu­palvelun halvin toistaiseksi voimassa oleva sopimus­tarjous sekä pörssisähkön hintakehitys elokuun alusta alkaen.

Laskurissa ei ole huomioitu sopimusten kuukausimaksuja eikä sähkönsiirtomaksua, joka maksetaan sille yhtiölle, jonka verkon alueella kuluttaja asuu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita