Suomalaiset ovat onnistuneet säästämään sähköä: Kulutus kutistui loka­kuussa entisestään

Fingridin mukaan Suomen sähkönkulutus putosi vuodentakaisesta kahdeksan prosenttia.

Suomalaiset onnistuivat vähentämään entisestään sähkönkulutustaan.

1.11. 10:57 | Päivitetty 1.11. 11:03

Sähkönkulutus viime vuoteen verrattuna jatkoi laskua lokakuussa, kertoo kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Fingridin mukaan lokakuussa sähköä kulutettiin Suomessa kahdeksan prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Yhtiö kertoo, ettei lämpötila selitä kulutuksen vähennystä.

Suomalaiset kuluttivat lokakuussa kaikkiaan 6 346 gigawattituntia sähköä. Vuosi sitten kulutus oli 6 866 gigawattituntia.

”Talvi on vasta tuloillaan, joten nyt saavutettuihin lukuihin tai jopa suurempaan sähkön käytön vähennykseen olisi todella tärkeää pystyä myös tulevina talvikuukausina, erityisesti sähkön huippukulutusjaksojen aikana”, sanoo Fingridin johtaja Tuomas Rauhala tiedotteessa.

Syyskuussa kulutus oli vähentynyt seitsemän prosenttia ja elokuussa kolme prosenttia viime vuodesta. Suomalaiset ovat siis onnistuneet kirimään sähkönsäästössä, mitä lähemmäs talvi on tullut.

Fingrid on aiemmin varoittanut sähköpulan ja sen aiheuttamien mahdollisten sähkökatkosten riskistä tulevana talvena. Tämän vuoksi yhtiö kannustaa sähkönkulutuksen vähentämiseen myös talvella.

Lokakuun alussa Fingrid arvioi sähkön käytön kulutushuipun olevan tulevana talvena 14 400 megawattia. Tästä kotimaisella tuotannolla pystytään kattamaan arviolta 12 900 megawattia. Luku sisältää Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen ja Meri-Porin tuotantolaitoksen sekä arvion tuulivoimatuotannosta tyynellä säällä.