Eläkeyhtiöiden tuotot pääoma­sijoituksista hämmentävät: ”Hurjin omaisuus­luokka”

Eläkeyhtiöt ovat tehneet viime vuosina miljardeja euroja pääoma­sijoituksillaan. Pääomasijoitusten erinomaiset alkuvuoden tuotot herättävät kuitenkin kysymyksiä.

Eläkeyhtiöiden sijoitusjohtajat: Varman Markus Aho (vas.), Elon Hanna Hiidenpalo, Ilmarisen Mikko Mursula ja Veritaksen Kari Vatanen.

3.11. 2:00 | Päivitetty 3.11. 9:30

Pörssit ovat romahtaneet ja myös korkosijoittajat ovat joutuneet kirjaamaan sijoituksistaan pitkiä miinuksia alkuvuoden aikana.

Pääomasijoitusrahastojen tuotoissa ei kuitenkaan näy vielä merkkejä laskumarkkinasta.

Eläkeyhtiöt kertoivat kolmannen vuosineljänneksen tuloksissaan, että niiden sijoitukset pääomasijoitusrahastoihin ovat kehittyneet alkuvuoden aikana jopa epäilyttävän hyvin. Eläkeyhtiöt kirjasivat tammi–syyskuussa 8,6 prosentin tuotot pääomasijoituksista, kun pörssisijoitusten arvo laski samaan aikaan 19,2 prosenttia.

”Pääomasijoitukset ovat tällä hetkellä arvostuksiltaan kaikista hurjin omaisuusluokka. On selvää, että joko pääomasijoitukset tai pörssihinnat ovat nyt väärässä”, sanoo eläkeyhtiö Veritaksen sijoitusjohtaja Kari Vatanen.

Pääomasijoitusrahastot sijoittavat tyypillisesti pörssilistaamattomiin yhtiöihin. Pörssilistattujen sijoitusten arvot määritetään kulloisenkin pörssikurssin perusteella.

Pörssin ulkopuolisten sijoituskohteiden arvonmääritys on vaikeampaa ja osin tulkinnanvaraista, koska pörssin ulkopuolisilla osakkeilla käydään kauppaa vain harvakseltaan. Se herättää kysymyksen, voiko pääomasijoitusten hyviin tuottolukuihin nyt luottaa.

”Kun markkinoilla myrskyää, listattu korkomarkkina ja pörssikurssit reagoivat ensimmäisenä. Pörssin ulkopuolella muutokset näkyvät hitaammin, ja sen vuoksi pörssin ulkopuolisten sijoitusten arvoihin liittyy nyt kysymyksiä, että missä mennään”, Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula sanoo.

Tyypillisesti pääomasijoittajat tulkitsevat sijoituskohteidensa arvoja vertaamalla niitä pörssilistattuihin verrokkeihin ja korkotasoon. Pörssikurssit ovat romahtaneet, korot nousseet voimakkaasti ja talousnäkymät ovat heikenneet selvästi alkuvuoden aikana. Kaikki siis viittaa siihen, että pääomasijoitusten arvojen olisi pitänyt laskea.

Vatanen on varautunut henkisesti siihen, että pääomasijoituksista kirjataan lähitulevaisuudessa vielä tappioita.

”Tiedostamme sen, että pääomasijoituksien arvoissa on korjaamisen varaa, mutta käytämme Veritaksen raportoinnissa niitä virallisia arvoja, joita rahastoilta saamme. Meillä pitäisi olla hyvin tarkat arvostusmenetelmät ja raskaat prosessit ennen kuin voisimme tällaisissa erikoistapauksissa omatoimisesti määrittää ulkopuolisten rahastojen tarkkoja arvoja paremmin kuin rahastot itse.”

Kun eläkesijoittajat sijoittavat rahastoihin, näkyvyys rahaston sijoitustoimintaan on heikompi kuin niiden omissa suorissa sijoituksissa.

”Emme pysty ihan reaaliaikaisesti seuraamaan, mitä rahastoissa tehdään. Se, joka väittää tietävänsä tarkalleen, ei tiedä, mistä puhuu. Tämä on tiedostettu piirre rahastosijoituksissa. Toisaalta rahastojen avulla voi saada korkeamman tuotto-odotuksen ja hajautushyötyjä”, Mursula sanoo.

Eläkeyhtiö Elon sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalo sen sijaan luottaa pääomasijoittajien arvioihin. Hänen mukaansa rahastoilla on viralliset ja läpinäkyvät käytännöt arvonmääritykseen.

”Toimimme vain vakiintuneiden ja hyvämaineisten tahojen kanssa. Jos jokin pääomasijoittaja jäisi kiinni tuottojen vääristelystä, se olisi sen bisneksen loppu”, Hiidenpalo sanoo.

Varman sijoitusjohtaja Markus Aho on samoilla linjoilla Hiidenpalon kanssa.

”Luotamme siihen, että pääomasijoittajat ovat tehneet arvonmäärityksen omien periaatteidensa mukaisesti oikein. Toki on tunnustettava, että pörssin ja pörssin ulkopuolisten sijoituskohteiden välillä on tällä hetkellä iso ero.”

Varmalla ero pörssisijoitusten ja pääomasijoitusten tuottojen välillä oli erityisen suuri. Yhtiön pörssisijoitukset tekivät alkuvuonna 19,3 prosenttia tappiota, kun taas pääomasijoitukset tuottivat 13,5 prosenttia.

Veritaksen Vatanen arvelee, että jotkut pääomasijoittajat saattavat viivytellä tarkoituksella tappioiden kirjaamisessa.

Esimerkiksi keväällä 2020 pörssit palautuivat niin nopeasti koronakriisin aiheuttamasta pudotuksesta, että pääomasijoitusrahastot eivät ehtineet päivittää arvojaan kunnolla alemmas. Nyt jotkut pääomasijoittajat saattavat toivoa, että pörssit kääntyvät nousuun ennen kuin he ehtivät kirjaamaan tappioita rahastoihinsa.

Pääomasijoittajat kertovat tuotoistaan viiveellä. Eläkeyhtiöiden tammi–syyskuun tuloksissa pääomasijoittajien tuotot kertoivat tilanteesta kesäkuun lopulla.

Lue lisää: Eläkeyhtiöiden pörssisalkut romahtivat, mutta pörssin ulkopuolelta ne kirjaavat edelleen hyviä tuottoja

Kyse on suurista rahoista. Suomen yksityiset eläkerahastot Elo, Ilmarinen, Varma ja Veritas olivat sijoittaneet syyskuun lopulla 23 miljardia euroa eläkevaroja pääomasijoitusrahastoihin.

Lisäksi julkisilla eläkeyhtiöillä Kevalla ja VER:llä oli pääomasijoitusrahastoissa yhteensä noin 13 miljardia euroa.

Eläkeyhtiöiden pääomasijoitukset ovat kasvaneet viime vuosina vauhdikkaasti. Syyskuun lopulla 16 prosenttia eläkevaroista oli sijoitettu pääomasijoitusrahastoihin. Vielä vuonna 2012 pääomasijoitusten osuus eläkevaroista alle viisi prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan