Britanniassa elintarvikkeen hinta saattaa kassalla olla jo suurempi kuin hyllyn kyljessä

Englannin keskuspankki nosti torstaina roimasti korkoja. Uuden hallituksen säästötoimista kuullaan kunnolla vasta parin viikon kuluttua, kirjoittaa Annamari Sipilä.

Elintarvikkeiden hinnat nousevat Britanniassa vauhdilla. Kuva on Slough’n kaupungista viime viikolta.

3.11. 16:24

Lontoo

Yllättyneet olivat torstaina harvassa, kun Englannin keskuspankki nosti roimasti korkoja.

Ohjauskorko on nyt kolme prosenttia. Yhtä roimaa eli 0,75 prosenttiyksikön kertanostoa ei ole nähty noin kolmeen vuosikymmeneen.

Keskuspankin oheissanat olivat kylmää luettavaa.

Britannian taloudella on ”hyvin haastavat” ajat edessä. Taantumaa jatkunee vuoteen 2024 asti, eli ainakin pari vuotta. Inflaation huippua ei ole vielä nähty, kuten tuskin myöskään korkotasonkaan.

Tavalliselle Britanniassa asuvalle kuluttajalle synkkyys ei ole enää mikään uutinen.

Ruokakaupassa saa olla vikkelä, sillä elintarvikkeiden hinnat nousevat lähes silmissä. Kassalla hinta saattaa olla jo suurempi kuin hyllyn kyljessä, kun toistuvat hintalappupäivitykset laahaavat jäljessä.

Sama on tilanne muissakin kaupoissa.

Britannian vähittäiskaupan yhteenliittymän keskiviikkoina julkaistun raportin mukaan hinnat nousivat lokakuussa rajummin kuin koskaan aiempina vertailukausina. Erityisesti kallistuivat tuoretuotteet (kuten maito ja liha): 13,3 prosenttia.

Yhtä lailla hintaa on tullut roimasti lisää muullekin elämiselle eli lämmitykselle, sähkölle ja liikkumiselle.

Britannian virallinen inflaatiolukema on 10,1 prosenttia. Englannin keskuspankin ennusteen mukaan inflaatio nousee loppuvuonna noin yhteentoista prosenttiin. Korkoja nostetaan, jotta inflaatio saataisiin kuriin.

Korkotaso eli rahan hinta on toki noussut muuallakin. Sekä Yhdysvaltain keskuspankki että Euroopan keskuspankki ovat äskettäin nostaneet ohjauskorkojaan 0,75 prosenttiyksiköllä.

Britannian valtiovarainministeri Jeremy Hunt.

Britanniassakin koron nosto kasvattaa nyt monien asuntovelallisten lainanhoitokustannuksia.

Velallisten tila heikkeni kuitenkin jo syyskuussa, kun edellisen brittihallituksen eli pääministeri Liz Trussin ja hänen ensimmäisen valtiovarainministerinsä Kwasi Kwartengin holtiton minibudjetti pelästytti markkinat.

Lainarahan hinnan kallistuminen on iskemässä nyt myös Britannian asuntomarkkinoihin. On käteisellä maksavan ostajan – eli rikkaiden – apajat.

Englannin keskuspankin torstainen koronnosto ei ollut kuitenkaan yksimielinen. Rahapolitiikan komitean yhdeksästä jäsenestä kaksi olisi tyytynyt pienempiin korotuksiin.

Enemmistö puolsi kuitenkin kovempia keinoja, vaikka talous on jo nyt mitä todennäköisimmin taantumassa.

Keskuspankkijohtaja Andrew Bailey kuitenkin ennusti, että nykytiedon valossa tulevien koronnostojen ei ehkä tarvitsekaan olla enää isoja. Ne on jo leivottu etukäteen rahan hintoihin.

Nyt odotellaan sitä, millaisen taloussuunnitelman lyö pöytään pääministeri Rishi Sunakin johtama uusi brittihallitus, joka aloitti kautensa siivoamalla edeltäjiensä sotkuja.

Valtiovarainministeri Jeremy Huntin on määrä kertoa parin viikon kuluttua eli 17. päivänä marraskuuta, kuinka Britannian velkaantuminen saadaan kuriin keskipitkällä aikavälillä. Avainsanoja ovat vakaus ja kestävä taloudenpito.

Huntillakaan ei ole iloisia uutisia. Valtiovarainministeriön pitäisi löytää keinot tukkia kymmenien miljardien puntien ”musta aukko”, jolla nimellä finanssipoliittista ongelmaa on nyt Britanniassa tapana kutsua.

Odotettavissa on veronkorotuksia sekä menoleikkauksia. Elintaso uhkaa heikentyä entisestään.