Asuntolainojen korot kääntyivät jälleen nousuun – näin muutos näkyy asumismenoissasi

Suomen suosituin asuntolainan viitekorko on heitellyt viime viikkoina. Tällä viikolla vuoden euribor on noussut taas tuntuvasti.

Torstaina vuoden euribor nousi 2,735 prosenttiin.

3.11. 16:19

Suomen ylivoimaisesti käytetyin asuntolainan viitekorko 12 kuukauden euribor jatkaa heiluntaansa. Torstaina vuoden euribor nousi 2,735 prosenttiin, kun keskiviikkona se oli 2,673 prosenttia.

Viitekorko on heilahdellut kovasti viime aikoina. Vuoden euriborin kuluvan vuoden tähänastinen huippu, 2,778 prosenttia, nähtiin perjantaina 21. lokakuuta, minkä jälkeen viitekorko kääntyi laskuun. Viime viikon perjantain korko oli jo 2,567 prosenttia.

Kuluvan viikon aikana vuoden euriborin suunta on ollut taas ylöspäin, ja edellisviikon lasku on jo käytännössä kiritty umpeen.

Korot saattavat jatkaa nousuaan torstain jälkeenkin. Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Christine Lagarde antoi torstaina ymmärtää, että koronnostot jatkuvat euroalueella taantumasta huolimatta. Latviassa vieraillut Lagarde sanoi Financial Timesin mukaan, ettei ”lievä taantuma” riitä kesyttämään hintojen nousua.

Lagaden kommentti voi aiheuttaa nousupainetta korkoihin. EKP päätti viikko sitten nostaa talletuskorkoaan 0,75 prosenttiyksikköä 1,50 prosenttiin ja aloittaa ensimmäisiä askelia paisuneen taseensa supistamisessa.

Samalla EKP viesti olevansa huolissaan euroalueen taantumasta.

Taantumahuolta koskenut viesti käänsi korot hetkellisesti laskuun. Nyt on mahdollista, että Lagarden tuore kommentti aiheuttaa päinvastaisen reaktion.

Vuoden euriborin päivittäisellä heilunnalla on merkitystä asuntovelkaisille suomalaisille, koska huonolle päivälle osuva korontarkistus voi nostaa asumismenoja tuntuvastikin.

Asuntolainan korko määrittyy henkilökohtaisen marginaalin ja viitekoron mukaan. Korkoa tarkistetaan esimerkiksi vuoden euriborissa vuosittain, jolloin koroksi tulee korontarkistuspäivän viitekorko.

Suomen Pankin mukaan tammi–elokuussa nostetuista uusista asuntolainoista 87 prosenttia sidottiin vuoden euriboriin. Viime vuonna vastaava osuus oli 86 prosenttia.

Vuoden euribor oli negatiivinen helmikuusta 2016 huhtikuuhun 2022, joten monien asuntovelallisten korko koostui vuosia pelkästään velallisen henkilökohtaisesta marginaalista.

Tänä vuonna kovaa vauhtia noussut viitekorko nousi positiiviseksi huhtikuussa ja yli yhden prosentin kesäkuussa. Kahden prosentin rajan se ylitti syyskuussa.

Lue lisää: Dollarin vahvistuminen kiihdyttää euroalueen inflaatiota, ja se voi näkyä myös koroissa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita