Twitter aloittaa irtisanomiset tänään

Ilmoitus irtisanomisista huipentaa Muskin yhtiössä tällä viikolla toteuttamat ”puhdistukset”. San Franciscon liittovaltion tuomioistuimessa on vireillä Twitteriä vastaan nostettu ryhmäkanne, joka vaatii yhtiötä noudattamaan työntekijöiden oikeuksia turvaavaa lakia.

Twitterin ensimmäistä viikkoa Muskin omistuksessa ovat leimanneet kaaos ja epävarmuus.

4.11. 5:28

Twitter aloittaa tänään perjantaina työntekijöidensä irtisanomiset uuden omistajansa, miljardööri Elon Muskin tehdessä nopeita muutoksia uudistaessaan sosiaalisen median alustaa, muun muassa uutistoimisto Reuters kertoo.

Asia käy ilmi yhtiön sisäisestä sähköpostista. Viestin mukaan Twitter ilmoittaa työntekijöilleen irtisanomisista perjantaina Yhdysvaltain itärannikon aikaa keskipäivään mennessä.

"Yrittäessämme saada Twitterin terveelle tielle käymme perjantaina läpi vaikean prosessin maailmanlaajuisen työvoimamme vähentämiseksi”, sanottiin torstaina lähetetyssä sähköpostissa, jonka Reuters on nähnyt.

Viestissä ei kerrota, kuinka moni työntekijä on saamassa kenkää. Yhdysvaltalaismediat Bloomberg, Washington Post ja New York Times ovat uutisoineet, että puolet Twitterin noin 7 500 työntekijästä oltaisiin mahdollisesti irtisanomassa.

Yhtiö sanoi, että sen toimistot suljetaan väliaikaisesti, ja kaikkien kulkulupien toiminta estetään ”jokaisen työntekijän turvallisuuden sekä Twitter-järjestelmien ja asiakastietojen turvallisuuden varmistamiseksi”.

Pian sen jälkeen, kun ilmoitus tulevista irtisanomisista saapui työntekijöiden sähköpostilaatikoihin, rynnistivät sadat ihmiset yhtiön Slack-kanaville hyvästelläkseen työtoverinsa, kaksi työntekijää kertoi Reutersille.

Myös työnsä säilyttävät työntekijät saavat tiedon kohtalostaan sähköpostitse. Twitter ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa.

Ilmoitus irtisanomisista huipentaa Muskin yhtiössä tällä viikolla toteuttamat ”puhdistukset”.

Musk on vaatinut jopa miljardin infrastruktuuri­kustannusleikkauksia ja määrännyt työntekijöitään kautta linjan tekemään pitkää päivää.

Musk irtisanoi aiemmin Twitterin toimitusjohtajan sekä ylimmän talous- ja lakiasiajohtajan. Yrityksen mainonta-, markkinointi- ja henkilöstöosastojen johtajat kaikki lähtivät tällä viikolla. Twitterin ensimmäistä viikkoa Muskin omistuksessa ovatkin leimanneet kaaos ja epävarmuus.

Twitteriä vastaan nostettiin San Franciscon liittovaltion tuomioistuimessa torstaina ryhmäkanne.

Kanteessa vedotaan Kalifornian liittovaltion lakiin, jonka mukaan suuryritysten pitäisi antaa työntekijöilleen ennakkoilmoitus vähintään 60 päivää ennen kuin ne aloittavat joukkoirtisanomisia.

Asianajaja Shannon Liss-Riordan pyytää kanteessa, että tuomioistuin antaisi Twitterille määräyksen noudattaa lakia.

Liss-Riordan on aiemmin puolustanut työntekijöiden oikeuksia myös Muskin toisessa yhtiössä Teslassa. Hän haastoi sähköautovalmistajan oikeuteen viime kesäkuussa, kun Tesla ilmoitti irtisanovansa noin 10 prosenttia yhtiön työvoimasta. Tuolloin oikeusjuttu ratkesi kuitenkin Muskin ja Teslan hyväksi.

Twitterin työntekijät ovat kertoneet Reutersille, että he ovat joutuneet hankkimaan tietonsa yrityksen tilanteesta uutisten, yksityisten viestiryhmien ja anonyymien foorumeiden kautta. Kaksi koko yrityksen laajuista kokousta oli määrä järjestää, mutta ne peruttiin vain tunteja myöhemmin.

Pitkään odotetut irtisanomiset ovat myös viilentäneet Twitterin tunnetusti avoimen yrityskulttuurin, jota sen työntekijät ovat kunnioittaneet, Reuters arvioi.

Myös mainostajat ovat varpaillaan alustan hamuillessa uutta linjaa esimerkiksi sisällön rajoittamiseen. Useat suuryritykset ovat kertoneet keskeyttäneensä Twitterille elintärkeän mainonnan toistaiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan