Keskuspankki lupaa briteille synkkiä aikoja: Edessä taantuma ja työttömyyttä

Englannin keskuspankki julkisti torstaisen korkopäätöksensä yhteydessä uuden arvionsa Britannian talousnäkymistä. Se on varsin synkkä.

Britannian keskuspankin pääjohtaja Andrew Bailey kertoi ankeista talousnäkymistä torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

4.11. 9:48

Englannin keskuspankki ennustaa ankeita aikoja saarivaltion talouteen. Pankin kamppailu inflaatiota vastaan saattaa viedä mukanaan jopa puoli miljoonaa työpaikkaa, kertoo talouslehti Bloomberg.

Keskuspankin arvion mukaan Britannian talous voi supistua 1,7 prosenttia seuraavien 18 kuukauden aikana ja painua taantumaan, josta toipuminen saattaa kestää jopa kolme vuotta.

Pankki ennustaa, että Britannian työttömyysaste nousee yli viiden prosentin, vaikka yritysten lainakustannukset pysyisivät kutakuinkin aisoissa.

Kuluttajahintojen nousu on ollut Britanniassa vauhdikkainta 40 vuoteen. Inflaatio laukkaa tällä hetkellä yli kymmenessä prosentissa.

Torstaina Englannin keskuspankki päätti niin ikään suurimmasta koronnostostaan 33 vuoteen. Ohjauskorko nousi kerralla 0,75 prosenttiyksikköä.

Britannian talous on kaiken kaikkiaan varsin ahtaalla. Tästä kielii muun muassa se, että markkinat eivät ole varsinaisesti pelästyneet keskuspankin kovia koronnostoja. Niiden reaktio on ollut täysin päinvastainen, sillä ne ovat hinnoitelleet tulevaisuuteen vain lisää koronnostoja.

Tilanne on siis hyvin erilainen kuin Yhdysvalloissa, jossa markkinat elättelevät alati toivoa siitä, että keskuspankki Fed kertoisi seuraavan koronnostonsa olevan edellistä hillitympi.