Reuters: Kryptopörssi Binance välitti iranilaisia kauppoja miljardeilla dollareilla pakotteista huolimatta

Uutistoimisto Reuters kertoo, että maailman suurin kryptovaluuttapörssi Binance on välittänyt kahdeksan miljardin dollarin arvosta iranilaisia kauppoja Yhdysvaltain Iranille asettamista sanktioista huolimatta.

Reutersin mukaan suurin osa Binancen välittämistä iranilaisista kaupoista on tullut maan suurimman kryptopörssin Nobitexin kautta.

4.11. 17:06

Maailman suurin kryptovaluuttapörssi Binance on välittänyt kahdeksan miljardin dollarin (8,09 miljardin euron) arvosta iranilaisia toimeksiantoja vuodesta 2018 lähtien Yhdysvaltain Iranille asettamista sanktioista huolimatta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reutersin mukaan valtaosa Binancen välittämistä varoista, noin 7,8 miljardia dollaria, on liikkunut Binancen ja Iranin suurimman kryptopörssin Nobitexin välillä. Reuters perustaa tietonsa yhdysvaltalaisen lohkoketjuanalyysiyhtiö Chainalysiksen analyysiin.

Uutistoimiston mukaan iranilainen Nobitex esittää verkkosivuillaan ohjeita Yhdysvaltain asettamien pakotteiden kiertämiseen. Pakotteiden tarkoitus on ollut sulkea Iran ulos kansainvälisistä finanssijärjestelmistä.

Reuters kertoo, että kolme neljäsosaa Binancen kautta kulkeneista iranilaisvaroista oli Tron-nimisessä melko pienessä kryptovaluutassa, joka antaa käyttäjilleen mahdollisuuden salata henkilöllisyytensä.

Uutistoimiston mukaan Nobitex-pörssi kehotti asiakkaitaan käyttämään Tronia, jotta he voivat käydä kauppaa anonyymisti ja vaarantamatta omaisuuttaan pakotteiden vuoksi.

Reuters kertoi jo heinäkuussa, että Binance on palvellut iranilaisia asiakkaita, mutta Binancen välittämien iranilaisten varojen mittaluokkaa ei aiemmin ole tiedetty julkisuudessa.

Reutersin heinäkuisen artikkelin jälkeen kryptopörssi vakuutti noudattavansa Iranille asetettuja kansainvälisiä pakotteita ja estävänsä pääsyn alustalleen Iranista.

Nyt marraskuussa Binance ei vastannut Reutersin kysymyksiin, mutta sanoi lausunnossaan toimineensa ennakoivasti rajoittaakseen altistustaan Iranin markkinalle. Samalla yhtiö kuitenkin huomautti, että se ei ole yhdysvaltalainen yhtiö. Binancen pääkonttori sijaitsee nykyisin Caymansaarilla.

Binance sanoi Reutersin mukaan elokuussa 2021, että sen asiakkaat eivät pystyisi enää perustamaan alustalle tilejä tai käyttämään sen palveluita ilman tunnistautumista.

Chainalysis-yhtiön datan mukaan Binance on tämänkin jälkeen välittänyt yli miljardin dollarin arvosta kauppoja Nobitexistä tai muista iranilaisista kryptopörsseistä.

Reutersin heinäkuisen artikkelin jälkeen Binance on saman datan mukaan välittänyt iranilaisia kauppoja noin 80 miljoonan dollarin edestä.

Yhdysvalloissa viranomaiset tutkivat jo entuudestaan Binancen mahdollisia väärinkäytöksiä maan rahanpesulainsäädännön noudattamisessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita