Yhdysvaltojen työmarkkinat hehkuvat edelleen tulikuumina

Työllisten määrä kasvoi lokakuussa 261 000:lla, mikä oli ekonomistien ennakkoarvioita enemmän.

Washingtonilaisen ravintolan ikkunassa oli lokakuun alussa ilmoitus avoimista työpaikoista.

4.11. 17:15

Uusien työpaikkojen määrä Yhdysvalloissa kasvoi lokakuussa yllättävän paljon.

Työministeriön perjantaina julkaiseman tilaston mukaan työllisten määrä maatalouden ulkopuolella lisääntyi lokakuussa 261 000:lla. Ekonomistit arvioivat uutistoimisto Reutersin kyselyssä, että määrä olisi kasvanut 200 000:lla.

Työllisten määrä kasvoi etenkin lokakuussa terveydenhoidossa, asiantuntijapalveluissa ja teollisuudessa. Syyskuussa työllisyys parani 315 000:lla, elokuussa 292 000:lla ja heinäkuussa 528 000:lla.

Uudet tiedot vahvistavat Yhdysvaltojen keskuspankin näkemystä, että kuluttajahintojen kallistumista eli inflaatiota jouduttaa talouden ylikuumeneminen. Se tarkoittaa, että työvoiman kysyntä on tarjontaa suurempaa ja talous toimii kapasiteettinsa äärirajoilla.

Monet yritykset joutuvat houkuttelemaan työntekijöitä entistä suuremmilla palkoilla. Lokakuussa tuntipalkat kasvoivat 4,7 prosenttia viime vuoden vastavasta ajanjaksosta.

Keskuspankki kiristi keskiviikkona rahapolitiikkaa neljännen kerran peräkkäin tänä vuonna 0,75 prosenttiyksikköä. Ohjauskoron vaihteluväli on nykyisin 3,75–4,00 prosenttia.

Keskuspankki aikoo jatkaa rahapolitiikan kiristämistä loppuvuonna ja todennäköisesti myös ensi vuonna. Markkinoilla arvioidaan, että ensi vuonna keskuspankki siirtää ohjauskoron viiteen prosenttiin.

Työllisyyden paranemisesta huolimatta työttömyysaste nytkähti lokakuussa 3,7 prosenttiin, mikä on 0,2 prosenttia enemmän kuin syyskuussa. Työministeriö tosin painotti, että työttömyysaste on ollut maaliskuusta lähtien 3,5–3,7 prosenttia.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ennustaa Yhdysvaltojen talouskasvun hidastuvan tänä vuonna 1,6 prosenttiin ja ensi vuonna 1,0 prosenttiin. Viime vuonna talous kasvoi 5,7 prosenttia.

IMF ennustaa inflaation kiihtyvän tänä vuonna Yhdysvalloissa 8,1 prosenttiin, mutta hidastuvan ensi vuonna 3,5 prosenttiin.

Energiakriisin aiheuttamasta talouskasvun merkittävästä hidastumisesta huolimatta IMF kehotti keskuspankkeja keskittymään tiukasti ja vakaasti inflaation taltuttamiseen.

Lue lisää: Yhdysvaltojen keskus­pankki nostaa taas merkittävästi ohjaus­korkoa

Lue lisää: Sijoittajat uskovat Yhdys­valtojen keskuspankin nostavan ohjauskoron viiteen prosenttiin

Lue lisää: Kansainvälinen valuutta­rahasto varoittaa: ”Pahin on edessä”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan