Ainakin kolmasosa Suomen kotitalouksista on talvella turvassa kalliilta sähköltä

Viime vuodenvaihteessa 54 prosentilla kotitalouksista oli määräaikainen sähkösopimus. Niistä yli puolet on vielä voimassa ja uusia verrattain edullisia sopimuksia sai tehtyä aina viime kesään saakka.

Määräaikaisen sähkösopimuksen edulliseen hintaan saaneet kuluttajat ovat suojassa pörssisähkön heilahduksilta.

8.11. 12:14

Julkisuudessa näkyvät ja kuuluvat sähkön myyntihintojen suuret korotukset ja isoista sähkölaskuista kärsivät kuluttajat. Todellisuudessa suuri osa sähkön käyttäjistä on yhä suojassa sähkön kallistumiselta.

Tämä johtuu määräaikaisten sopimusten suuresta osuudesta.

Energiavirasto kerää kerran vuodessa tiedot eri sopimustyyppien osuuksista kaikkien sähköyhtiöiden asiakaskannassa. Viime vuodenvaihteessa suomalaisista kotitalouksista 54 prosentilla oli määräaikainen sähkösopimus.

Pörssisähköä osti asiakkaista yhdeksän prosenttia. Lopuilla oli niin sanottu toistaiseksi voimassa olevan sopimus, jonka hintaa sähköyhtiö voi muuttaa kuukauden varoitusajalla.

Määräaikaiset sopimukset ovat olleet Energiaviraston sähkömarkkinoista vastaavan johtajan Antti Paanasen mukaan pääasiassa kahden vuoden sopimuksia. Ennen energiakriisiä jotkut yhtiöt tekivät jopa kolmen vuoden sopimuksia.

Viime vuodenvaihteen luvuista voi siis päätellä, että yli puolella tuosta 54 prosentista eli yli 27 prosentilla kotitalouksista, vanha edullinen määräaikainen sähkösopimus on yhä voimassa.

Arvio perustuu oletukseen, että sopimuksia on tehty suurin piirtein tasaisesti pitkin vuosia.

Vielä vuosi sitten kahden vuoden määräaikaisen sähkösopimukset sai noin kuuden sentin kilowattituntihinnalla. Sitä ennen hinnat olivat tätäkin halvempia.

Sähkösopimukset alkoivat kallistua itse asiassa jyrkästi vasta viime kesäkuun lopulla. Siihen asti kaikki määräaikaisen sähkösopimuksen uusijat saivat uuden sopimuksen vielä verraten edulliseen noin kymmenen sentin kilowattituntihintaan.

Voiko siis päätellä, että sähkön hinnan nousulta on suojassa koko ensi talven ajan ainakin noin kolmasosa kuluttajista, kenties enemmänkin?

”Varmaankin näin voi ajatella, että noin kolmasosalla ennen hintojen nousua otetut sopimukset ovat voimassa talven yli. Osuus voi olla suurempikin. Tarkkoja lukuja emme tiedä”, Paananen sanoo.

Luvut ovat arvioita, koska Energiavirastolla ei ole tietoa sopimusten erääntymistahdista eikä myöskään siitä, minkä tyyppisillä kotitalouksilla määräaikaisia sopimuksia on.

Tilastokeskuksen keräämät tiedot kuluttajien maksamista sähkön hinnoista toisaalta viittaavat siihen, että määräaikaisia sopimuksia olisi eniten juuri paljon sähköä käyttävillä kotitalouksilla eli tyypillisesti sähkölämmittäjillä.

Tuoreen tilaston mukaan syyskuussa sähköstä maksoivat selvästi vähiten yli 15 000 kilowattituntia vuodessa kuluttavat kotitaloudet.

Heidän sähkön hintansa oli syyskuussa keskimäärin vain 7,19 senttiä kilowattitunnilta samaan aikaan kun sähkön pörssihinta huiteli jopa yli 30 sentissä.

Sen sijaan 1000–2499 kilowattituntia vuodessa kuluttavat maksoivat sähköstä keskimäärin 10,78 senttiä. Tilastokeskuksen tilastoimat hinnat ovat verottomia.

Sähköenergian lisäksi kuluttaja maksaa sähkön siirrosta oman alueensa verkkoyhtiölle. Siirtoa ei voi kilpailuttaa.

Sähköyhtiöiden HS:lle kertomien tietojen mukaan, pörssisähkösopimukset ovat tällä hetkellä suosituin sopimusmuoto niilläkin yhtiöillä, jotka vielä tarjoavat muita sähkösopimuksia.

Lue lisää: Pörssi­sähkön suosio kasvaa rajusti – laskuri auttaa hahmottamaan, kannattaako sinun vaihtaa sopimusta

Sekä uusien määräaikaisten sopimusten että toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hinnat ovat niin korkeita, että moni kuluttaja on valinnut syksyllä pörssisähkön.

Maanantaina Energiaviraston sähkönhinnan vertauspalvelussa määräaikaisia sopimuksia tarjosi seitsemän yhtiötä. Halvimmassa tarjouksessa kilowattitunnin hinta oli yli 25 senttiä.

Määräaikainen sopimus sitoo molemmin puolin, eli asiakas saa sähkönsä sovittuun hintaan, vaikka markkinoilla tapahtuisi mitä.

Toisaalta asiakas sitoutuu maksamaan sovittua hintaa koko sopimuskauden ajan, vaikka sähkön markkinahinta laskisi huomattavasti. Joissain määräaikaisissa sopimuksissa on mahdollisuus irtautua sopimuksesta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan