Olkiluoto 3:n pumppu­vaurioiden selvitys jatkuu, reaktorin aika­taulu yhä auki

Voimalan koekäyttöohjelman jatkumisen ajankohta ole vielä tiedossa, TVO kertoo.

Olkiluoto 3 -voimalaa pitäisi testata vielä kymmenisen kertaa täydellä teholla.

7.11. 15:26 | Päivitetty 7.11. 18:01

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin syöttövesipumppujen vaurioiden selvitystyö on edelleen kesken, tiedottaa voimalaitoksen omistava Teollisuuden Voima (TVO).

TVO ei osaa vielä kertoa, milloin laitoksen koekäyttöohjelman jatkuu. Lokakuussa yhtiö arvioi, että koekäyttö jatkuisi täydellä teholla 13. marraskuuta.

Olkiluoto 3:n turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen sisäosissa havaittiin lokakuussa vaurioita huolto- ja tarkistustöiden yhteydessä. Säröjä löytyi kaikista neljästä syöttövesipumppujen juoksupyörästä.

”Vaurioiden aiheuttaja ja syntymekanismi ovat vielä auki. Mahdollista vaikutusta aikatauluunkaan emme tiedä”, kertoo TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Aho.

Pumppuvaurioiden vuoksi TVO on lykännyt arviotaan reaktorin säännöllisen sähköntuotannon alkamisesta. Lokakuussa arvio alkamispäivästä oli 27. joulukuuta.

Aho sanoo, että TVO:lla ei ole tällä hetkellä aikataulua Olkiluoto 3:n koekäytön jatkamiseen ja säännöllisen sähköntuotannon alkamiseen. Yhtiö julkistaa uuden aikataulun, kun selvitystyön tulokset saadaan.

Olkiluodon kolmosreaktorin koekäyttö alkoi tänä vuonna. Laitos saavutti täyden 1 600 megawatin tehon ensimmäistä kertaa 30. syyskuuta.

TVO:n Ahon mukaan Olkiluoto 3:n koekäyttö sujui syksyllä hyvin. Yhtiö sai suoritettua kaikki alemman tehotason testit ja eteni koekäytössä täyden tehon testeihin ennen suunniteltua huoltokatkoa, jonka aikana turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen vauriot havaittiin.

Jäljellä on vielä noin kymmenisen täyden tehon testiä. Alemmat tehon testit ovat yleensä vaativampia kuin täyden tehon testit, koska ydinvoimalaitos suunniteltu toimimaan täydellä teholla.

Ydinvoimalan turbiinilaitoksella sijaitsevilla syöttövesipumpuilla pumpataan vesi syöttövesitankista höyrystimiin.

TVO kertoo, että syöttövesipumput toimittanut yritys on kokenut pumpputoimittaja ja toimittanut pumppuja useille ydinvoimalaitoksille.

TVO:n mukaan parhaillaan on käynnissä useita selvityksiä, analyysejä ja tutkimuksia. Niiden avulla yritetään saada vastaus siihen, mistä säröt johtuvat ja miten asia ratkaistaan.

Yhtiö kertoo, että yksi vaurioitunut juoksupyörä on halkaistu ja osat lähetetty eri laboratorioihin tutkittavaksi.

Juoksupyörä on myös laserskannattu. Sen avulla selvitettiin laitteen tarkka geometria 3d-mallilla varten.

Lisäksi TVO on selvittänyt yksityiskohtaisesti syöttövesipumppujen käyttöhistorian ja käyttöolosuhteet voimalaitoksen käyttöönoton aikana.

TVO kertoo tiedottavansa tulosten mahdollisista vaikutuksista aikatauluun heti selvitysten valmistuttua.