Pankin katsaus: Yli puolet ruotsalaisista koti­talouksista arvioi asuntojen hintojen laskun jatkuvan

Nordea ennustaa, että asuntojen hinnat Ruotsissa laskevat 20 prosenttia.

Sodermalmin alue Tukholmassa.

7.11. 21:04

Ruotsin asuntojen hintanäkymät ovat pysyneet synkkinä marraskuussa, arvioi ruotsalaispankki SEB.

Pankin maanantaina julkaisema asuntojen hintaindikaattori nousi marraskuussa -33 pisteeseen -35 pisteestä.

Indikaattori nousi kolmatta kuukautta peräkkäin mutta pysyi edelleen ennätyksellisen alhaisena. Indikaattori on tasolla, joka viittaa asuntojen hintojen laskun jatkumiseen, SEB:n ekonomisti Daniel Bergvall kirjoittaa katsauksessaan.

Noin 55 prosenttia kotitalouksista odottaa asuntojen hintojen laskevan ja 22 prosenttia nousevan. Lokakuussa vastaavat luvut olivat 58 prosenttia ja 23 prosenttia.

”Kotitalouksien näkemys asuntojen hinnoista ei ole yllättävää. Nopea inflaatio, energian kallistuminen ja asuntolainojen korkojen nousu heikentävät taloutta, joka aiheuttaa laskupainetta asuntojen hintoihin”, pankin katsauksessa arvioidaan.

Lue lisää: Ruotsin kiinteistö­markkinat ovat syöksy­kierteessä, leviävätkö ongelmat Suomeen?

Asuntojen hinnat Ruotsissa ovat laskeneet selvästi tänä vuonna. Analyysiyhtiö Valueguardin asuntomarkkina­indeksin mukaan asunnot ovat halventuneet syyskuuhun mennessä 7,3 prosenttia kahdentoista kuukauden aikana ja noin kymmenen prosenttia kuluvan vuoden huipusta.

Ruotsissa asuntojen hinnat nousivat voimakkaasti koronapandemian aikana, kun kotitaloudet vaihtoivat etätyöhön sopivaan asuntoon. Samantyyppinen kehitys tapahtui myös muiden maiden asuntomarkkinoilla, kuten Suomessa.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Nordea-pankki on laskenut ennustettaan Ruotsin asuntojen hintakehityksestä entistä synkemmäksi.

Pankki ennustaa nyt, että asuntojen hinnat laskevat 20 prosenttia, kun aiempi ennuste odotti 15 prosentin laskua.

Nordean mukaan näin jyrkän hinnan lasku aiheuttaa todennäköisesti ongelmia muualla taloudessa. Pankki odottaakin, että kotitaloudet kiristävät kukkaroaan ja kotitalouksien kulutus laskee merkittävästi ensi vuonna.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan