Varakkaimpien kiinalaisten omaisuus on huvennut poikkeuksellisen nopeasti

Miljardöörien varallisuus hupeni ja määrä väheni viime vuodesta, ilmenee Kiinan Hurun-listalta. Listalle pääsee yli viiden miljardin juanin eli noin 690 miljoonan euron nettovarallisuudella.

Kiinan varakkain ihminen on Zhong Shanshan, pullovesiyhtiö Nongfu Springin perustaja. Kuva vuodelta 2013.

8.11. 15:51

Hyvin rikkaiden kiinalaisten omaisuuden arvo on heikentynyt rajusti markkina­myllerryksessä, kertoo uutistoimisto Reuters. Varakkaimpien kiinalaisten omaisuus on huvennut vuodessa nopeammin kuin yli 20 vuoteen.

Kiinan varakkaimmat henkilöt järjestykseen vuosittain panevalle Hurun-listalle pääsee yli viiden miljardin juanin eli noin 690 miljoonan euron nettovarallisuudella. Näin suuren varallisuuden keränneitä henkilöitä on nyt 1 305, mikä on 11 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Listalle nousseiden yhteenlaskettu varallisuus hupeni 18 prosenttia noin 3,5 biljoonaan dollariin. Vähintään kymmenen miljardin dollarin omaisuuden haalineita oli listalla enää 56, mikä on 29 vähemmän kuin viime vuonna. Dollarimiljardöörit hupenivat 239:llä, yhteensä heitä oli 946.

”Tänä vuonna Kiinan Hurun-listalla nähtiin suurempi pudotus kuin kertaakaan 24:n viime vuoden aikana”, sanoo listan kokoavan Hurun Reportin tutkimusjohtaja Rupert Hoogewerf Reutersille.

Rikkaiden omaisuuteen ovat iskeneet Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, Kiinan tiukkojen koronarajoitusten vaikutukset, maan kiinteistömarkkinan luisu ja kovaa halpenevat osakkeiden hinnat.

Kiinan rikkain henkilö on pullovesiyhtiö Nongfu Springin perustaja ja rokotekehittäjä Wantai Biofarmin johtaja Zhong Shanshan. Hän otti kärkipaikan toista peräkkäistä kertaa 65 miljardin euron omaisuudellaan. Shanshan onnistui kasvattamaan omaisuuttaan 17 prosenttia.

Toisena listalla on Tiktokin emoyhtiön Bytedancen perustaja Zhang Yiming, vaikka hänen laskennallinen omaisuutensa supistui 28 prosenttia 35 miljardiin euroon. Hänen varallisuuttaan heiluttaa Bytedancen markkina-arvo. Kolmantena listalla oli akkuvalmistaja Catlin hallituksen puheenjohtaja Zeng Yuqun.

Sen sijaan kiinteistösijoitusyhtiö Country Gardenin johtaja Yang Huiyan menetti 15,7 miljardia euroa. Hän menetti eniten omaisuuttaan kaikista Hurun-listalla olevista. Kiinan kiinteistömarkkinat ovat sakanneet tänä vuonna.

Toiseksi eniten varojaan eli 14,6 miljardia euroa menetti viidentenä listalla oleva Tencentin perustaja Pony Ma. Alibaban perustaja Jack Ma perheineen putosi listalla sijalle yhdeksän.