EKP:n varapääjohtaja kommentoi Marinin keskuspankki­viestiä: Inflaatio tärkeimpiä syitä talous­kasvun hidastumiseen

Varapääjohtaja Luis de Guindos painottaa inflaation olevan yksi tärkeimmistä syistä talouskasvun hidastumiseen ja siksi se on saatava kuriin.

Euroopan keskuspankin varapääjohtaja Luis de Guindos.

8.11. 15:15

Yhdysvaltalainen verkkolehti Politico on kysynyt Euroopan keskuspankin varapääjohtajalta Luis de Guindosilta mielipidettä pääministeri Sanna Marinin (sd) viestistä.

Pääministeri lainasi kuukausi sitten viestipalvelu Twitterissä lehtikirjoitusta, jossa väitettiin ”rahapolitiikan ideoiden” olevan virheellisiä ja ”keskuspankkien suojelevan uskottavuuttaan ajamalla taloudet taantumaan”.

Politico kysyi varapääjohtaja de Guindosilta, olisiko rahapoliittista ”ideoista” keskusteltava, ja jos olisi, miten se on mahdollista heikentämättä keskuspankin uskottavuutta.

”En osallistu mihinkään poliittiseen keskusteluun. Yksi tärkeimmistä syistä [talouskasvun] hidastumiseen, mukaan lukien tekninen taantuma, jonka saatamme kohdata seuraavien vuosineljännesten aikana, on inflaatio. Inflaation hidastaminen on siis yksi tärkeimmistä keinoista, joilla voimme parantaa [talouden] kasvunäkymiä lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä”, de Guindos vastasi Politicolle.

Lue lisää: Marin puhui itsensä pussiin keskus­pankki­lausunnoillaan

Teknisellä taantumalla tarkoitetaan sitä, että elintasoa mittaava bruttokansantuote supistuu kahdella peräkkäisellä vuosineljänneksellä. Tänä vuonna euroalueen bruttokansantuote on ennakkotietojen mukaan kasvanut kolmella vuosineljänneksellä.

Talouskasvu tosin hidastui tuntuvasti heinä–syyskuussa energiakriisin takia. Keskeiset syyt kuluttajahintojen kallistumiseen eli inflaation kiihtymiseen ovat maailmantalouden tarjontahäiriöt ja verraten suuri kysyntä.

”Jos emme hidasta inflaatiota, tilanne on paljon huonompi. Tästä syystä suurin osa keskuspankeista nostaa korkoja. Euroalueella aloitamme hyvin elvyttävästä rahapolitiikasta, jota olemme parhaillaan normalisoimassa hintojen vakaina pitämiseen tähtäävän toimivaltamme mukaisesti”, varapääjohtaja de Guindos sanoi.

Euroopan keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaation pitäisi olla kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä. Lokakuussa inflaatiovauhti kiihtyi ennakkotietojen mukaan 10,7 prosenttiin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan