Väitöstutkija: Krypto­louhinnan energian­kulutusta voisi hillitä verotuksella

Helsingin yliopistossa tehdyn väitöskirjatutkimuksen mukaan louhinta muistuttaa kilpavarustelutilannetta, jossa jokainen louhija nostaa tarpeettomasti omaa kapasiteettia.

Bitcoin on tunnetuin virtuaalivaluutta.

8.11. 17:34

Virtuaalivaluuttojen louhinta aiheuttaa turhaa energiankulutusta vain vähäisellä parannuksella virtuaalivaluuttojen turvallisuuteen, ilmenee Helsingin yliopistossa tehdystä väitöstutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan louhinta muistuttaa kilpavarustelutilannetta, jossa jokainen louhija nostaa tarpeettomasti omaa kapasiteettia.

Lopputuloksena on turhan iso energiankulutus, joka tekee lohkoketjusta tutkimuksen mukaan vain marginaalisesti turvallisemman.

Väitöskirjatutkija Jorge Soria Helsingin yliopistosta sanoo, että ilmiö on huolestuttava kryptovaluuttojen toimivuuden ja käytännöllisyyden kannalta.

”Toisaalta se avaa oven haittaverotuksen käyttöön ulkoisvaikutuksen vähentämiseksi, mikä voisi korjata tilannetta”, Soria sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Virtuaalivaluutat perustuvat vuonna 2008 syntyneeseen lohkoketjuteknologiaan. Se on merkittävimpiä tietojenkäsittelyinnovaatioita viime vuosina. Teknologian haasteita ovat kuitenkin kestävä kehitys ja kannustinmekanismit.

Lue lisää: Kryptopalveluita kaatuu ja kurssit syöksyvät – HS Visio vääntää rauta­langasta, miksi krypto­markkinoilla on täysi paniikki

Väitöstutkimuksen mukaan lohkoketjut ovat yleisesti hidas järjestelmä. Lisäksi lohkoketjuprotokollaan sisäänrakennettu ongelma voi aiheuttaa pullonkaulan transaktioiden määrässä.

Tutkimuksesta ilmenee, että louhijoilla on intressejä hidastaa toimivuutta entisestään, jotta käyttäjät tarjoaisivat isompia transaktiomaksuja.

”Sen seurauksena maksujärjestelmä ruuhkautuu ja on hidas. Lisäksi tämä pahentaa jo olemassa olevaa ympäristöhaittaa, sillä jokaisen transaktion energiajälki nousee”, Soria sanoo.

Perinteisesti lohkoketjuteknologian keskeisin tietoturvahuoli on ollut vaara tuplatransaktioista. Teknisesti on mahdollista, että riittävän suuri louhija voi huijata käyttämällä kryptovaluutan yksikköjä useamman kerran.

Lohkoketjun sisältöä pystyy väärentämään, kun yksi osapuoli hallitsee yli 50 prosenttia laskentatehosta.

Soria sanoo, että kannustimet väärentää lohkoketjun sisältöä ovat kuitenkin hyvin rajalliset, koska yli puolet laskentatehosta hallitsevalle tulee toiminnasta isot kustannukset.

Jorge Sorian väitöstutkimuksen pääteemana on tietotekniikkaan pohjautuvien lohkoketjumekanismien ja ihmisten käyttäytymisen välinen vuorovaikutus.

Soria väittelee Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa perjantaina.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan