Koodari kutsuu jättitulojaan ”näppäily­virheeksi” – Verottajan mukaan tahallinen yläkanttiin ilmoittaminen johtaa vaikeuksiin

Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura muistuttaa, että henkilöt saavat kaksi kertaa vuodessa ennakkotiedon verotuksestaan. Verottaja saattaa olla myös erikseen yhteydessä ”merkittävistä poikkeamista”.

”Jos ilmoittaa huomattavan väärin, niin siitä alkaa aikamoinen prosessi”, sanoo Verohallinnon Markku Heikura HS:lle.

9.11. 12:22 | Päivitetty 9.11. 16:23

Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura ei suosittele tahallista yläkanttiin ilmoittamista kenellekään. Liiallisten tulojen ilmoittaminen johtaa jäännösveroihin, jotka menevät maksuun ja maksamattomina lopulta ulosottoon.

”En suosittele kenellekään. Jos ilmoittaa huomattavan väärin, niin siitä alkaa aikamoinen prosessi”, Heikura sanoo HS:lle.

Tuoreiden verotilastojen kärkeen nousi keskiviikkoaamuna erikoinen nimi, hämeenlinnalainen Juhapekka Piiroinen.

Piiroinen sai verottajan tietojen mukaan 133,7 miljoonan euron pääomatulot vuonna 2021. Sen päälle Piiroisella oli palkkatöistä saadut vajaat 50 000 euron ansiotulot. Piiroisen mukaan hänen tulonsa eivät kuitenkaan ole olleet yhtä korkeat.

Hän selittää asian ”näppäilyvirheeksi”.

”Tässä on käynyt näppäilyvirhe. Olen tekemässä oikaisua verottajan suuntaan”, sanoo HS:n puhelimitse tavoittama Piiroinen.

Lue lisää: ”Tässä on käynyt näppäilyvirhe”, sanoo 133,7 miljoonan euron kryptotulot ilmoittanut koodari HS:lle – Verottajan mukaan se ei ole tehnyt virhettä

Viime vuoden tulokuninkaaksi pääomatuloilla noussut Piiroinen on saanut 46,2 miljoonan euron jälkiverot. Kahteen erään jaettuna se tarkoittaa noin 23 miljoonaa euroa erältä.

Viime vuoden verotuksen osalta jäännösveron eräpäivät ovat suurimmalla osin jo takana päin. Eräpäivät ovat verottajan mukaan suurimmalla osalla henkilöasiakkaista elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa 2022. Piiroisella on siis mahdollisesti ollut maksettavana jo ainakin yksi 23 miljoonan euron erä.

Pääjohtaja Heikura muistuttaa, että henkilö saa esitäytetyn veroilmoituksen keväällä. Sitä on mahdollisuus täydentää, minkä jälkeen henkilö saa kesän aikana vielä lopullisen veroilmoituksen jälkiverojen maksulappuineen.

Heikura sanoo, että hänen on vaikea ymmärtää motiivia sille, että joku ilmoittaisi tulonsa tahallisesti huomattavasti yläkanttiin. Jälkiverot pitää maksaa tai joutuu ulosottoon.

”Sinänsä henkilöillä on oikeus muutosverotukseen kolmen vuoden ajan. Tässä muutosverotuksessa menee kuitenkin helposti puolisen vuotta aikaa”, Heikura sanoo.

Jos rahaa ei ole, odotteluaikana on mahdollisuus anoa maksujärjestelyä.

Työnantaja ilmoittaa ansiotulot suoraan verottajalle, mutta sivutulot ovat henkilön omalla vastuulla.

”Esimerkiksi tulot kryptovaluutoista ovat oman ilmoituksen varassa. Niistä voi ilmoitella ennakkoon mitä vain ja toisaalta tehdä myös näppäilyvirheitä”, Heikura sanoo.

Verottaja saa markkinapaikkojen valvontatiedot kryptovaluuttatuloista hieman jälkijunassa ulkomailta. Esimerkiksi merkittävistä vuoden 2021 poikkeamista verottaja alkaa kysellä ensi vuoden puolella.

Entä jos tavallisen palkansaajan tulot nousevat vuodessa kymmeniin miljooniin tai yli sadan miljoonan euron?

”Kyllä me lisäselvitys merkittävistä poikkeamista yleensä pyydetään. En takuuseen mene, että joka tapauksesta pyydetään, mutta kyllä isot poikkeamat meidän poimintoihin kiinni tarttuu”, Heikura sanoo.

Hän muistuttaa, että verottaja tietää osake- ja muut omistukset sekä osuudet yrityksistä. Tällöin huomattaville tuloille voi olla luonnollinen selitys.

”Tavallisen palkansaajan merkittävä tulonlisäys herättää senkin kysymyksen, että mistä ne rahat ovat tulleet”, Heikura sanoo.

Heikuran tietoon ei ole tullut minkäänlaista teknistä virhettä verottajan järjestelmissä tai tallennuksissa. Hänen mukaansa erityisen huolellisesti tarkistetaan medialle annettava listaus.

”Ei ole toistaiseksi reklamoitu, että mitään virheitä meidän julkaisemissa verotiedoissa olisi”, Heikura sanoi keskiviikkona iltapäivällä.

Lue lisää: HS:n verokone julki: Tässä ovat Suomen suurituloisimmat

Lue lisää: Osa K-kauppiaista takoi miljoonia, tonttikauppa toi Erkki Tuomiojalle suurvoitot, Wolt-johdon tulot turposivat – Tässä veropäivän tärkeimmät uutiset

Oikaisu 9.11.2022 kello 15.13: Kirjoituksessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että henkilöillä on oikeus muutosverotukseen viiden vuoden ajan. Vuodesta 2017 lähtien verotusta koskevan virheen oikaisuvaatimuksen määräaika on ollut kolme vuotta. Muokkaus 9.11. kello 16.22: Täsmennetty jäännösverojen eräpäivää koskevaa muotoilua.