Twitter esitteli uuden, harmaan varmennusmerkin, Elon Musk keskeytti heti projektin

Twitterin sininen varmennusmerkki on muuttumassa maksulliseksi. Uusi käyttäjien huoliin vastaava, harmaa varmennusmerkki ehti olla käytössä alle vuorokauden, jonka jälkeen Elon Musk ”tappoi” sen.

Twitterin uusi varmennusmerkki on väriltään harmaa.

9.11. 19:13 | Päivitetty 9.11. 19:55

Sosiaalisen median yhtiö Twitter suunnitteli nopealla aikataululla käyttäjien tilien varmennukseen uutta keinoa, mutta yhtiön uusi omistaja Tesla-miljardööri Elon Musk lopetti jo keskiviikkona vasta tiistaina julkisuuteen esitellyn projektin.

Twitterin tuotejohtaja Esther Crawford esitteli uutta, harmaan väristä varmennusmerkkiä myöhään tiistaina Twitterissä ja keskiviikkona osan käyttäjien tilit näyttävät jo saaneen tililleen uuden ”virallinen”-merkin.

Musk kuitenkin ilmoitti yllättäen keskiviikkona illalla Suomen aikaan Twitterissä ”tappaneensa” projektin. Hän ei sen tarkemmin perustellut nopeita käänteitä Twitterin ohjelmistokehityksessä.

Tarkoituksena oli, että uudelle merkillä käyttäjät olisivat voineet viestiä muille käyttäjille tilin olevan varmennettu ja ”virallinen”.

Twitterin nykyisin käyttämä varmennusmerkki on väriltään sininen. Varmennusmerkin tarkoituksena on erottaa oikeat tilit mahdollisista valetileistä.

Yhtiö on kuitenkin ilmoittanut alkavansa rahastamaan kahdeksan dollaria kuukaudessa tästä sinisestä merkistä, mikä on aiheuttanut Twitterin käyttäjissä kritiikkiä ja hämmennystä.

Muutos on Muskin ideoita Twitterin uudistamiseksi. Musk sai yrityskauppansa Twitterin ostamiseksi päätökseen lokakuun lopussa.

Lue lisää: Twitter julkisti varmennettujen tilien kuukausimaksut

Tuotejohtaja Crawford kertoi Twitter-viestissään, että tietyt tilit olisivat saaneet sinisen merkin lisäksi harmaan varmennusmerkin.

Twitter ilmeisesti halusi uudistuksella vastata huoliin, että ”virallinen”-statuksen voisi jatkossa ostaa.

Uudella harmaalla varmennusmerkillä oli Crawfordin mukaan tarkoitus erotella muista sinisellä merkillä varmennetuista tileistä ne tilit, jotka Twitter on oikeasti varmentanut.

Crawford kirjoitti, etteivät kaikki aikaisemmin varmennetut ja sinisellä merkillä merkatut tilit saa harmaata merkkiä, eikä harmaata merkkiä ole mahdollista ostaa.

Esimerkiksi valtioiden hallitukset, yritykset, merkittävimmät mediat ja jotkut julkisuuden henkilöt voisivat saada harmaan merkin profiiliinsa.

Crawford ei kertonut tarkemmin, miten tämän uuden varmennuksen voisi saada ja olisiko sitä pitänyt hakea. Maksullisen sinisen merkin ei ollut automaattisesti tarkoitus taata tilin varmennusta ”viralliseksi”, Crawford kertoi.

Lue lisää: Twitter on rajusti muuttumassa maksulliseen suuntaan – ”En maksaisi dollariakaan”, sanoo suomalais­tutkija

Crawfordin mukaan Twitterin oli tarkoitus ottaa harmaa merkki käyttöön sitten kun sinisen merkin maksullisuus aloitetaan, mutta joidenkin käyttäjien profiileihin harmaa merkki on jo ilmestynyt.

Ainakin amerikkalaisen The New York Times -sanomalehden profiilissa komeilee jo harmaa varmennusmerkki.

Myös portugalilaisen jalkapalloilijan, brittiseura Manchester Unitedin hyökkääjän Cristiano Ronaldon Twitter-profiilissa on uusi ”virallinen”-merkki.

Ei ole tiedossa mitä näiden tilien profiilien harmaille merkeille tapahtuu Muskin lopetettua projektin.

Twitter on päivittänyt ainakin Applen Ios-mobiilijärjestelmän sovellukseensa vaihtoehdon tilata maksullinen sininen merkki.

The New York Times kuitenkin kertoi alkuviikosta, että yhtiö lykkää maksullisen tilauspalvelunsa käyttöönottoa ainakin Yhdysvaltain välivaalien yli.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan