Kryptomarkkinoilla suurkäänne: Binance ei ostakaan kriisiin ajautunutta kryptopörssiä

Konkurssi uhkaa FTX-kryptopörssiä, jos se ei saa järjestettyä miljardien rahoitusta. Viranomainen on nyt kiinnostunut FTX:n toiminnasta.

Binancen oli määrä ostaa vaikeuksiin ajautunut kilpailijansa FTX, jonka tilanne osoittautuikin liian heikoksi.

10.11. 9:28

Kryptomarkkinoilla rytisee ja osa alan toimijoista on pahoissa vaikeuksissa.

Maailman isoin virtuaalivaluuttapörssi Binance oli aikeissa ostaa kilpailijansa, merkittävään likviditeettikriisiin ajautuneen FTX:n liiketoiminnan Yhdysvaltojen ulkopuolella. Kaupasta oli tehty aiesopimus.

Nyt Binance on kuitenkin perunut ostoaikeensa sen jälkeen, kun yhtiö toteutti FTX:stä due diligence -kartoituksen.

Binancen toimitusjohtaja Changpeng Zhao twiittasi asiasta: ”Surullinen päivä. Yritimme, mutta...”

FTX:n toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried sanoo Reutersin mukaan, että yhtiö ”tutkii kaikkia mahdollisuuksia. Tilanne näyttää kuitenkin heikolta, koska yhtiön kassavaje voi paisua jopa kahdeksaan miljardiin dollariin. FTX:n verkkosivuilla kerrotaan, että palvelu ei kykene tällä hetkellä käsittelemään talletuksien nostoja.

Keskiviikkona Bankman-Fried myönsi sijoittajille, että ilman suoraa rahoitusta yhtiö ajautuu konkurssiin, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Ensi alkuun yhtiö tarvitsee Bankman-Friedin mukaan neljä miljardia dollaria.

FTX:n toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried.

Binancen lisäksi toinenkin kryptopörssi OKX oli tällä viikolla lähestynyt FTX:n Bankman-Friediä, joka oli kertonut yhtiön tarvitsevan nopeasti seitsemän miljardia dollaria hoitaakseen maksuvelvoitteensa.

”Edes Elon Musk ei voisi sitoutua seitsemän miljardin dollarin sopimukseen muutaman tunnin sisällä neuvotteluista. Se oli liikaa meille”, sanoo OKX:n johtaja Lennix Lai Reutersille.

Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoiden valvoja on aloittanut selvityksen liittyen FTX:n kryptoalustan lainatuotteisiin ja siihen, onko yhtiö hoitanut asiakkaidensa varoja asianmukaisesti. Myös Yhdysvaltojen oikeusministeriö tekee asiassa yhteistyötä viranomaisen kanssa, kertoo uutistoimisto Bloomberg lähteen antamien tietojen pohjalta.

FTX:n talouskurimus kertoo osaltaan koko kryptomarkkinoiden hankalasta tilanteesta ja kryptovaluuttojen romahduksesta, joka heijastuu myös muualle markkinoille. Keskiviikkona sijoittajat myivät laajalti osakkeitaan, joiden katsotaan olevan kytköksissä kryptomaailmaan.

Esimerkiksi Coinbase Globalin, Silvergate Capitalin, Micro Strategyn ja Robinhoodin osakkeet luisuivat.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan