Fortum teki miljoonavoitot kallistuneella sähköllä

Fortum odottaa, että tytäryhtiö Uniperin myyntisopimus saadaan päätökseen vuoden loppuun mennessä.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo.

10.11. 9:15 | Päivitetty 10.11. 9:56

Energiayhtiö Fortum teki heinä-syyskuussa vahvan tuloksen, jos jättää huomiotta Fortumin tytäryhtiön Uniperin luvut.

Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto oli kolmannella vuosineljänneksellä 421 miljoonaa euroa. Vuosi sitten yhtiö jäi 243 miljoonaan euroon.

Tulos ylitti vertailukauden lisäksi myös analyytikkojen odotukset. Analyytikot odottivat vertailukelpoiseksi liikevoitoksi 385 miljoonaa euroa, selviää Vara-Research -tietopalvelusta.

Sähkön hinta on noussut Euroopassa ennätyksellisen korkeaksi syksyn aikana, mikä nostaa Fortumin kannattavuutta. Fortumin pohjoismaisesta sähköntuotannosta vastaavan Generation-segmentin myyntihinnat nousivat miltei puolella vuodentakaisesta ja oli keskimäärin 63,9 euroa megawattitunnillta. Myös sähkön kuluttajamyynnistä vastaavan yksikön tulos nousi tuntuvasti.

Fortum on suojannut 80 prosenttia loppuvuoden sähkön tukkumyynnistä Pohjoismaissa hintaan 49 euroa megawattitunnilta. Ensi vuoden sähkönmyynnistä se on suojannut noin 65 prosenttia hintaan 49 euroa megawattitunnilta. Suojaushinnat ovat nousseet huomattavasti vuoden takaisesta.

Fortumin tytäryhtiö Uniper ajautui kriisiin kesällä, kun Venäjä lopetti kaasun viennin Saksaan. Fortum ja Saksan hallitus sopivat syyskuussa Uniperin hätärahoituksesta. Sopimuksen myötä Fortum on myymässä Uniper-osakkeensa Saksan hallitukselle. Sopimus ei ole vielä voimassa, joten Fortum raportoi Uniperin tällä hetkellä lopetettuna toimintonaan.

Lue lisää: Uniper teki 40 miljardin euron tappiot

Kun ottaa huomioon Uniperin luvut, Fortum-konsernin tulos oli noin kaksi miljardia euroa tappiolla ja rahavirta oli yli kahdeksan miljardia euroa tappiolla.

Uniperin myynti edellyttää viranomaishyväksyntöjä sekä Uniperin ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksen. Fortum odottaa, että järjestely saadaan päätökseen vuoden loppuun mennessä.

Fortum laskee, että sen kokonaistappio Uniper-investoinnista on hieman alle 6 miljardia euroa. Summa koostuu sijoituksest Uniperin osakkeisiin, Uniperin maksamista osingoista sekä Uniperin myynnistä saatavasta kauppahinnasta.

”Myynnillä on negatiivinen vaikutus emoyhtiö Fortumin omaan pääomaan, mutta olemme arvioineet, että konsernin oma pääoma pysyy riittävällä tasolla eikä oman pääoman ehtoiselle lisärahoitukselle ole tarvetta”, Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoo tiedotteessa.

Suojauksissa käytettävät johdannaiset vaativat omistajaltaan vakuuksia, ja Fortumilla on ollut tämän vuoden aikana vaikeuksia löytää tarpeeksi käteistä vakuuksien täyttämiseksi. Rahapulassa Fortum on turvautunut valtion apuun.

Valtion sijoitusyhtiö Solidium lupasi Fortumille aiemmin syksyllä rahoitusta, mutta rahoituksen ehdot ovat poikkeuksellisen tiukat. Fortum joutuu järjestämään Solidiumille maksuttoman osakeannin, jonka seurauksena Solidium saa prosentin Fortumin osakkeista. Lisäksi Fortum joutuu maksamaan poikkeuksellisen korkeita korkokuluja.

”Tällä hetkellä tilanteemme käyttöpääoman osalta on vakaa ja meillä on riittävästi likvidejä varoja vakuusvaateiden täyttämiseksi”, Rauramo sanoo tiedotteessa.

Solidiumille järjestettävä osakeanti vaatii Fortumin ylimääräisen yhtiökokouksen hyväksyntää.

EU-komissio ja mone EU-jäsenmaat suunnittelevat parhaillaan erilaisia politiikkatoimia vastauksena poikkeuksellisen korkeisiin sähkön ja energian hintoihin. Monet maat suunnittelevat esimerkiksi niin kutsuttuja windfall-veroja energiayhtiöiden voittojen suitsimiseksi. Fortum suhtautuu windfall-veroihin varauksellisesti.

”Hinta- ja tuottokatot ja windfall-verot eivät saa olla pysyviä, koska ne heikentäisivät energiateollisuuden mahdollisuuksia investoida energiatransitioon pitkällä aikavälillä. Jotta nämä investoinnit voidaan toteuttaa, yhtiöt tarvitsevat selkeää, ennustettavaa sekä huolellisesti valmisteltua sääntelyä. Sääntely-ympäristön yleinen näkyvyys ja luotettavuus ovat avainasemassa”, Rauramo kommentoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan