Loistavaa tulosta tekevä Stora Enso ei ole maksanut vuosi­kausiin yhteisöveroa Suomeen

Stora Enso ei ole maksanut kolmeen vuoteen yhteisöveroja suomeen. Kilpailija UPM maksoi viime vuodelta yhteisöveroa 234 miljoonaa euroa.

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky.

10.11. 13:42

Metsäyhtiö Stora Enso ei ole maksanut kolmeen vuoteen lainkaan yhteisöveroja Suomeen, vaikka yhtiö on tehnyt hyvää tulosta. Vuonna 2018 yhtiö maksoi yhteisöveroa miljoona euroa, seuraavina kolmena vuonna nolla.

Viime vuonna yhtiön tulos nousi uudelle ennätystasolle 1,5 miljardiin euroon. Vuosi 2020 meni heikommin, liikevaihto supistui ja liikevoitto jäi 650 miljoonaan euroon. Silti tulos oli silloinkin kohtuullinen.

Pahin kilpailija eli UPM maksoi pelkästään viime vuodelta yhteisöveroa 234 miljoonaa euroa ja edellisvuodelta 88 miljoonaa euroa.

Stora Ensosta ei löytynyt haastateltavaa, joka olisi selittänyt veroasiaa. Yhtiön viestintä lähetti sähköpostitse selityksen, jonka mukaan verottomuus johtuu siitä, että ”Stora Ensolla on ollut Suomessa vanhoja verotappioita, jotka ovat verolain mukaan vähennys­kelpoisia verotettavasta tulosta”.

Viestin mukaan menneet verotappiot käytetään tämän vuoden aikana loppuun, minkä jälkeen yhtiö alkaa taas maksaa tuloksestaan veroa Suomessakin.

Yritykset voivat vähentää tappionsa seuraavien kymmenen vuoden aikana syntyvistä voitoista. Verottaja tekee vähennyksen automaattisesti laskiessaan verotettavan tuloksen suuruutta.

Yhteisöveron suuruus on 20 prosenttia yrityksen verotettavasta tuloksesta.

Toisessa suuressa toimintamaassaan eli Ruotsissa Stora Enso on maksanut veroja koko ajan, neljän viime vuoden aikana yhteensä 232 miljoonaa euroa.

Yhtiön lähettämän viestin mukaan tämä johtuu siitä, että ”Stora Ensolla ei ole Ruotsissa verotappioita ja toiminta on ollut voitollista”.

Stora Enson kotipaikka on Suomi. Yhtiön suurin omistaja on Suomen valtion Solidium 10,7 prosentin omistusosuudella ja 27,3 prosentin äänivallalla. Lisäksi Kela omistaa Stora Ensosta kolme prosenttia ja käyttää kymmenen prosentin äänivaltaa.

Kolmas suuri metsäyhtiö, osuustoiminnallinen Metsä Group maksoi yhteisöveroa vuonna 2021 Suomessa 128,9 miljoonaa euroa. Ryhmä muodostuu useista yhtiöistä, joista Metsä Board on listattu pörssiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita