Sijoittajien inflaatiokiima ja krypto­markkinan syöksy – HS kertaa viikon tärkeimmät talous­uutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talous­uutiset.

Kryptomarkkinan yhteenlasketusta arvosta on sulanut päivissä yli 154 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Suurimman kryptovaluutan bitcoinin arvo on sulanut maanantain ja perjantaiaamun välissä lähes 16 prosenttia.

11.11. 12:00

Inflaatiovauhti hidastui Yhdysvalloissa, sijoittajat riehaantuivat

Kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio on hidastunut Yhdysvalloissa. Työministeriön torstaina julkaiseman kuluttajahintaindeksin mukaan inflaatiovauhti oli lokakuussa 7,7 prosenttia. Syyskuussa se oli 8,2 prosenttia.

Nopeimmillaan inflaatiovauhti on ollut tänä vuonna kesäkuussa, jolloin se oli 9,1 prosenttia.

Lokakuussa energia kallistui viime vuoden vastaavasta ajankohdasta 17,6 prosenttia, elintarvikkeet 10,9 prosenttia ja asuminen 6,9 prosenttia.

Myös pohjainflaatio­vauhti oli lokakuussa 6,3 prosenttia, kun se syyskuussa oli 6,6 prosenttia.

Pohjainflaatio on tärkeä mittari siksi, että siitä on poistettu herkästi muuttuvien energian ja elintarvikkeiden vaikutus kuluttajahintoihin.

Inflaation hidastumisen seurauksena osakkeet kallistuivat Yhdysvalloissa erittäin paljon. Tärkein osakeindeksi S&P 500 vahvistui torstaina 5,5 prosenttia ja Nasdaq 7,4 prosenttia. Osakkeiden kallistuminen oli poikkeuksellisen voimakasta yhden kaupankäyntipäivän aikana.

Satavuotias puunjalostusyhtiö Koskisen aikoo listautua Helsingin pörssiin

Puunjalostusyhtiö Koskisen kertoo suunnittelevansa listautumista Helsingin pörssiin päälistalle. Yhtiö yrittää kerätä listautumisannilla noin 30 miljoonaan euron bruttovarat.

Jos anti menee läpi, kyseessä olisi ensimmäinen uusi yhtiö Helsingin pörssin päälistalla tänä vuonna.

Koskisen hakee sijoittajilta rahoitusta kasvustrategiansa toteuttamiseen, kuten kone- ja laiteinvestointeihin sekä yrityskauppoihin.

Yhtiö rakentaa parhaillaan Järvelän-tuotantolaitoksensa yhteyteen uutta puunjalostusyksikköä, joka kasvattaa sen sahatavaran tuotantoa 33 prosenttia vuoden 2024 alusta lähtien. Noin 50 miljoonan euron investointi on yhtiön historian suurin.

”Meillä on satavuotinen historia, merkittävä liikevaihto ja vientiä 70 maahan. Meillä on tuloksentekokykyä ja positiivista kassavirtaa. Tällainen yritys voisi kiinnostaa sijoituskohteena, koska listoilla ei ehkä nyt ole oikea aika voimakkaasti kasvuvetoisille ja vähemmän substanssia omaaville yhtiöille”, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Jukka Pahta.

Fortum teki miljoonavoitot kallistuneella sähköllä

Energiayhtiö Fortum teki heinä–syyskuussa vahvan tuloksen, jos jättää huomiotta Fortumin tytäryhtiön Uniperin luvut.

Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto oli kolmannella vuosineljänneksellä 421 miljoonaa euroa. Vuosi sitten yhtiö jäi 243 miljoonaan euroon.

Sähkön hinta on noussut Euroopassa ennätyksellisen korkeaksi syksyn aikana, mikä parantaa Fortumin kannattavuutta. Fortumin pohjoismaisesta sähköntuotannosta vastaavan Generation-segmentin myyntihinnat nousivat miltei puolella vuoden takaisesta ja olivat keskimäärin 63,9 euroa megawattitunnilta. Myös sähkön kuluttajamyynnistä vastaavan yksikön tulos nousi tuntuvasti.

Kun ottaa huomioon Uniperin luvut, Fortum-konsernin tulos oli noin kaksi miljardia euroa tappiolla ja rahavirta oli yli kahdeksan miljardia euroa tappiolla.

Musk varoitti Twitterin henkilökuntaa konkurssin uhasta

Twitterin uusi omistaja Elon Musk varoittaa yhtiön henkilökuntaa konkurssista. Hän kertoi henkilökunnalle torstaina, että ”konkurssi voi tulla kyseeseen”, kirjoitti it-alaa seuraavan Platformer-uutiskirjeen päätoimittaja Zoë Schiffer Twitterissä. Myös uutistoimisto Bloomberg raportoi asiasta.

Kuohunta yhtiössä jatkui torstaina turvallisuusjohtaja Yoel Rothin irtisanoutumisella, josta uutisoivat ensimmäisenä Platformer ja Bloomberg. Roth oli johtanut Twitterin toimia disinformaatiota ja vihapuhetta vastaan.

Myös muita tietoturva- ja yksityisyysasioita hallinnoineita johtajia irtisanoutui Twitteristä torstaina.

Kryptomarkkina syöksyy

Kryptomarkkinat ovat olleet tällä viikolla täydessä syöksyssä. Kryptovaluuttojen arvoja listaavan Coinmarketcap-sivuston mukaan kryptomarkkinan yhteenlasketusta arvosta on sulanut perjantaiaamun 4. marraskuuta ja perjantaiaamun 11. marraskuuta välissä yli 154 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Samaan aikaan suurimman kryptovaluutan eli bitcoinin arvo on sulanut maanantain ja perjantaiaamun välissä lähes 16 prosenttia.

Maailman isoin virtuaalivaluuttapörssi Binance kertoi kuluneella viikolla myös peruvansa kryptopörssi FTX:n oston. Binance oli aikeissa ostaa kilpailijansa, merkittävään likviditeettikriisiin ajautuneen FTX:n liiketoiminnan Yhdysvaltojen ulkopuolella. Kaupasta oli tehty aiesopimus.

Binance kuitenkin perui ostoaikeensa sen jälkeen, kun yhtiö toteutti FTX:stä due diligence -kartoituksen.

Facebookin emoyhtiö irtisanoo yli 11 000 työntekijää

Teknologiajätti Meta Platforms ilmoittaa irtisanovansa yli 11 000 työntekijää.

Se tarkoittaa, että Facebookin, Instagramin ja Whatsappin emoyhtiö supistaa henkilöstöään 13 prosentilla. Yhtiön mukaan se työllisti syyskuun lopussa yli 87 000 työntekijää.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Facebookista vuonna 2004 aloittanut yhtiö ryhtyy laajoihin irtisanomisiin.

Metan toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin mukaan irtisanomiset ovat ”vaikeimpia muutoksia, joita Metan historiassa olemme tehneet”.

Ryanair palasi voitolliseksi koronarajoitusten hellitettyä

Halpalentoyhtiö Ryanair onnistui punnertamaan tuloksensa voitolliseksi, kun koronapandemiasta johtuneet matkustusrajoitukset helpottivat.

Syyskuun lopussa päättyneellä puolivuotiskaudella Ryanairin tulos verojen jälkeen oli 1,37 miljardia euroa plussalla. Vuotta aiemmin vastaava tulos oli 48 miljoonaa euroa tappiollinen.

Toimitusjohtaja Michael O’Learyn mukaan liiketoiminnan toipumiseen voivat vielä vaikuttaa uudet koronavirusmuunnokset tai epäsuotuisat geopoliittiset tapahtumat.

O’Leary sanoi tulostiedotteessa, että huolia taantuman ja kuluttajahintojen nousun vaikutuksista yhtiön liiketoimintamallille on suuresti liioiteltu.

Noho Partnersilla ”kaikkien aikojen ravintola­kesä”, tulos yli tuplaantui

Ravintolayhtiö Noho Partners kohensi tulostaan tuntuvasti heinä–syyskuussa. Liikevoitto kasvoi 8,4 miljoonaan vuoden takaisesta 3,9 miljoonasta, ja liikevaihto kasvoi 39 prosenttia 86 miljoonaan euroon.

Hyvää tulosta siivitti koronarajoitusten purkaminen alkuvuonna, minkä jälkeen yksityinen kulutus ravintoloissa palautui nopeasti. Yhtiön mukaan takana on ”kaikkien aikojen ravintolakesä”.

Toimitusjohtaja Aku Vikströmin mukaan loppuvuoden näkymät ovat hyvät ja varaustilanne ylittää vuoden 2019 tason.

”Vahva tuloksenteko jatkui kolmannella vuosineljänneksellä liikevoittomarginaalin ollessa 9,7 prosenttia. Tämä on noin kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin pandemiaa edeltävänä vuonna 2019”, Vikström sanoi tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita