Wall Street nousee voimalla, teknologia­osakkeille tulossa paras päivä yli 10 vuoteen

Osakemarkkinat reagoivat Yhdysvaltain inflaatiolukuihin voimakkaimmin sitten vuoden 2008.

Osakkeiden nousu Wall Streetillä oli torstaina laajaa.

10.11. 22:04

Yhdysvaltain osakemarkkinat ovat olleet torstaina voimakkaassa nousussa sen jälkeen, kun selvisi, että maan inflaatio hidastui lokakuussa.

Tärkeimmistä osakeindekseistä laaja S&P 500 oli kello 21.30 Suomen aikaan noussut 4,6 prosenttia ja suurten yhtiöiden Dow Jones 3,1 prosenttia.

Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi oli 6,0 prosenttia plussalla. Uutistoimisto Bloombergin mukaan suppeampi, lähinnä teknologiaosakkeista koostuva Nasdaq 100 -indeksi oli hypännyt 6,2 prosenttia ylöspäin eli eniten sitten vuoden 2008.

Kyseessä on osakemarkkinoiden voimakkain reaktio Yhdysvaltain inflaatiolukuihin vuoden 2008 jälkeen.

Työministeriön torstaina julkaiseman kuluttajahintaindeksin mukaan Yhdysvaltojen inflaatiovauhti oli lokakuussa 7,7 prosenttia, kun syyskuussa se oli 8,2 prosenttia.

Ekonomistit odottivat uutistoimisto Reutersin keräämässä konsensus­ennusteessa, että kuluttajahinnat olisivat nousseet lokakuussa 8,0 prosenttia.

Lue lisää: Osakkeet Yhdysvalloissa kallistuvat poikkeuksellisen rajusti

Sijoittajat toivovat, että merkit inflaatiovauhdin lievenemisestä saisivat Yhdysvaltain keskuspankki Fedin hidastamaan korkojen nousutahtiaan.

Ekonomistit olivat helpottuneita ja ilahtuneita kommenteissaan inflaatiolukuihin.

”Lokakuun inflaatioluvut toivat helpotusta velloviin inflaatiohuoliin ja ilonaihetta markkinoille”, arvioi OP:n seniorimarkkina­ekonomisti Jari Hännikäinen kommentissaan.

”Vihdoinkin pehmeämpi inflaatioraportti”, kommentoi puolestaan korkosijoitusyhtiö Pimcon ekonomisti Tiffany Wilding raportissaan.

Osakkeiden nousu Wall Streetillä oli puolitoista tuntia ennen markkinoiden sulkeutumista laajaa. S&P 500 -indeksin viidestä sadasta osakkeesta yli 90 prosenttia oli plussalla.

Nousukärjessä olivat teknologiayhtiöiden osakkeet, jotka kärsivät korkotason noususta. Kasvuyhtiöiden tulevaisuuden kassavirtojen nykyarvo laskee, jos korkotaso nousee.

Apple oli noussut 7,0 prosenttia, Microsoft 6,5 prosenttia ja Facebookin emoyhtiö Meta Platforms 10,0 prosenttia. Googlen emoyhtiö Alphabet oli kirinyt 7,3 prosenttia ja Tesla 4,8 prosenttia.

Verkkokauppa Amazonin kurssi oli hypännyt jopa 11,4 prosenttia. Osake sai lisävauhtia The Wall Street Journalin uutisesta, jonka mukaan yhtiö olisi myymässä tappiollisia liiketoimiaan saadakseen kustannuksiaan alas.

Myös korkomarkkinoilla reaktiot olivat voimakkaita. Yhdysvaltain kymmenvuotisen valtionlainan markkinakorko oli laskenut 25 korkopistettä 3,84 prosenttiin.

Herkemmin reagoivan kaksivuotisen valtionlainan korko oli painunut 28 korkopistettä.

Muutokset ovat suuria, sillä normaalisti korkojen päivämuutokset jäävät korkeintaan kymmeneen korkopisteeseen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan