Keskuskauppakamari: Vienti Kiinaan on kasvanut syksyllä selvästi viime vuodesta

Kauppakamarien alkuperätodistus­tilastojen mukaan vienti Suomesta Kiinaan on kasvanut selvästi. Venäjälle suuntautuva kauppa taas on romahtanut.

Kiinaan suunnattu kauppa on kasvanut Suomessa selvästi kuluvana syksynä.

11.11. 16:32

Kiinaan suunnattu kauppa on kasvanut Suomessa selvästi kuluvana syksynä, selviää kauppakamarien alkuperätodistustilastoista.

Keskuskauppakamari kertoo tiedotteessaan, että Kiinaan myönnettyjen alkuperätodistusten määrät lähes tuplaantuivat elo–lokakuussa edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta.

Esimerkiksi lokakuussa Kiinaan myönnettiin 1 037 alkuperäistodistusta, kun vuotta aiemmin todistuksia myönnettiin 695 kappaletta.

Euroopan unionin yleisellä alkuperätodistuksella osoitetaan tavaran alkuperä, jotta sen kohdemaassa voidaan toimia muun muassa tullausmääräysten mukaisesti.

Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri sanoo tiedotteessa, että alkuperätodistusten määrät heijastavat melko hyvin vientitilanteen kehittymistä.

Hän kuitenkin muistuttaa, että alkuperätodistustilastoista selviää alkuperätodistusten kappalemäärä, mutta ei viennin arvoa, kuten tullin tilastoissa.

Visuri kuitenkin pitää Kiinaan myönnettyjen alkuperätodistusten kasvua merkittävänä ja arvioi niiden määrän jatkavan kasvuaan.

”Kiinassa on edelleen todella tiukkoja matkustus- ja maahantulorajoituksia, mutta ne ovat jonkin verran keventyneet rajuimmista koronasuluista. Rajoitusten kevennykset näkyvät nyt osin viennin kasvussa”, hän sanoo tiedotteessa.

Venäjälle myönnettyjen alkuperätodistusten määrä sen sijaan on romahtanut maan helmikuussa Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan jälkeen.

Keskuskauppakamarin mukaan Venäjälle myönnettyjen alkuperätodistusten määrä väheni maalis–lokakuussa 83 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Ukrainaan myönnettyjen alkuperätodistusten määrä romahti sodan alun jälkeen jopa 80 prosenttia, mutta vienti on keskuskauppakamarin mukaan alkanut palautua pikkuhiljaa. Alkuperätodistusten määrä on toistaiseksi noin puolet edellisvuoden vastaavasta ajasta.

Visurin mukaan Venäjälle myönnettyjen alkuperätodistusten romahduksessa näkyvät suoraan maalle asetetut pakotteet, hankaluudet maksupolitiikassa sekä liiketoimintaympäristön epävakaus.

”Ukrainan kohdalla hienoisen kasvun voidaan katsoa olevan lähtöisin shokkitilasta palautumisena”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita