Suomeen ajetaan mallia, joka helpottaisi asunnon ostoa – ”Ostajalle vain 10 prosentin omarahoitusosuus”

Pohjola Rakennuksen konsernijohtaja Juha Metsälä ehdottaa uutta rahoitusmallia, jolla pieni- ja keskituloisten mahdollisuuksia uuden asunnon ostamiseen voitaisiin parantaa.

Pohjola Rakennuksen konsernijohtaja Juha Metsälä ehdottaa uudenlaista rahoitusmallia kohtuuhintaisten omistusasuntojen rakentamiseen.

16.11. 2:00 | Päivitetty 16.11. 9:59

Suomessa pitäisi ottaa käyttöön uusi valtion tukema malli omistusasunnon hankkimiseen, sanoo rakennusyhtiö Pohjola Rakennuksen perustaja ja konsernijohtaja Juha Metsälä.

Vanhan omistusaravajärjestelmän alasajo on Metsälän mukaan johtanut kohtuuhintaisen omistusasuntotuotannon ja tarjonnan loppumiseen.

Tämä on hänen mukaansa kaventanut pieni- ja keskituloisten mahdollisuuksia uuden asunnon ostamiseen erityisesti kasvukeskuksissa, joissa asuntojen hinnat ovat nousseet.

Ongelman ratkaisuksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara ja Metsälä ovat kehittäneet uuden rahoitusmallin, jolla rakennusliikkeet voisivat tuottaa kohtuuhintaisia omistusasuntoja.

Pohjola Rakennuksen liikevaihto oli viime vuonna noin 360 miljoonaa euroa. Esimerkiksi suomalaisella rakennusjätillä YIT:llä liikevaihto oli viime vuonna noin 2,9 miljardia.

Metsälän ja Aran kehittämässä mallissa uusi asunto-osakeyhtiö hankkisi suunnitellulle rakennukselle rahoitusmarkkinoilta kaksiosaisen rahoituksen, jonka molemmat puoliskot kattaisivat rakennuksen kustannuksista 35–45 prosenttia.

Rahoituksen ensimmäinen osa olisi 20–25 vuoden laina-ajalla otettu markkinaehtoinen tasalyhennyslaina, joka maksettaisiin pois ensin. Rahoituksen toinen osa olisi valtion takaama tasaerälaina 25–35 vuoden laina-ajalla.

Rakennusten asukkaat kattaisivat loput rakennuksen kustannuksista omarahoitteisesti ja maksaisivat asunto-osakeyhtiön lainoja pois asumisen aikana pääomavastikkeena.

”Parhaimmillaan ostajalle jäisi vain 10 prosentin omarahoitusosuus, jolla hän pääsisi kiinni tällaiseen omistusasuntoon”, Metsälä sanoo.

Niin sanotuissa tavallisissa asuntolainoissa Finanssivalvonta on päättänyt, että asuntoa ostava voi saada lainaa korkeintaan 85 prosenttia asunnon hinnasta. Lainakatto koskee kaikkia muita kuin ensiasunnon ostajia.

Metsälän ehdottamassa mallissa yksi henkilö voisi omistaa ehdotetussa mallissa vain yhden asunnon, joten asuntoa ei voisi käyttää sijoituksena. Ikärajaa tai ensiasuntovaatimusta malliin ei sen sijaan ole suunniteltu.

Edellytyksenä asunnon hankintaan olisivat Aran asukasvalintaperusteet, joissa tarkastellaan esimerkiksi henkilön tuloja, varallisuutta ja asunnon tarvetta.

Rahoitusta hakevan rakennushankkeen kokonaiskustannusten pitäisi myös olla Aran kustannuspuitteiden mukaisesti kohtuuhintaiset.

”Ara osaa ohjata hinnoittelun ja suunnitelmat niin, että syntyy kohtuuhintainen tuote, ihan samalla tavalla kuin he tekevät jo nyt vuokra-asuntojen kanssa”, Metsälä sanoo.

Metsälän mukaan mallin etuja olisivat muun muassa asunto-osakeyhtiöiden lainansaannin helpottuminen osittaisen valtiontakauksen myötä. Myös lainarahoituksen osuus rakennuksen kustannuksista voisi olla tavallista korkeampi.

”Lainan saanti on vaikeutunut asunto-osakeyhtiöille tämän syksyn aikana. Tässä mallissa lainan saatavuus on taloyhtiölle parempi ja kohteet ovat edullisempia kuin täysin markkinaehtoiset kohteet.”

Metsälän mukaan Aran ylijohtajan Hannu Rossilahden ideaan perustuvaa mallia on valmisteltu kahden vuoden ajan, ja sen käyttöönotto vaatisi enää poliittista päätöstä.

”Poliittiset päättäjät pitäisi saada innostumaan asiasta, jotta tämä saataisiin listoille kun seuraavaa hallitusohjelmaa tehdään”, Metsälä sanoo.

Hän toivoo mallin toteutuvan jo seuraavan hallituskauden aikana. Ensimmäisiä uuden rahoitusmallin mukaisia rakennuksia voitaisiin Metsälän mukaan päästä rakentamaan aikaisimmillaan vuonna 2024.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita