Twitter keskeytti maksullisen varmennus­­merkin myymisen, kun parodia­tilit valtasivat palvelun

Twitter on keskeyttänyt maksullisen varmennusmerkin myymisen, kertovat mediatiedot. Niin sanottu Twitter Blue on ollut yhtiön uuden omistajan Elon Muskin ensimmäinen suuri muutos alustan toimintaan.

Twitterin uudesta kuukausimaksullisesta palvelusta tuli pian trollien leikkikenttä.

11.11. 21:58 | Päivitetty 11.11. 22:16

Sosiaalisen median alusta Twitter on keskeyttänyt kuukausimaksullisen varmennus­merkin eli Twitter Bluen myymisen.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Bloomberg ja it-alaa seuraavan Platformer-uutiskirjeen päätoimittaja Zoë Schiffer.

Sekä Schiffer että Bloombergin haastattelema lähde kertovat myynnin keskeytyksen johtuvan Twitteriin palvelun lanseeraamisen myötä ilmestyneistä tileistä, jotka ovat esiintyneet esimerkiksi yrityksinä ja julkisuuden henkilöinä.

Twitter Blue on ollut yhtiön uuden omistajan, miljardööri Elon Muskin, ensimmäinen suuri muutos alustan toimintaan.

Aiemmin sinisiä varmennusmerkkejä on käytetty sen merkkinä, että tilin käyttäjä on todella se henkilö tai organisaatio, jota tili edustaa. Varmennusmerkkejä saivat tyypillisesti esimerkiksi yritykset, valtion virastot, julkisuuden henkilöt, toimittajat tai luottamustoimissa olevat henkilöt, kuten poliitikot.

Musk päätti muuttaa varmennusmerkin maksulliseksi. Kahdeksalla dollarilla kuussa kuka tahansa on viime päivinä pystynyt ostamaan päältä päin samanlaisen varmennus­merkin kuin julkisuuden henkilöt, tosin vain tietyissä maissa, kuten Yhdysvalloissa.

Internetin vitsiniekat käyttivät tilaisuuden välittömästi hyväkseen, ja Twitteriin alkoi tulvia erilaisia virallisia organisaatioita tai julkisuuden henkilöitä esittäviä parodiatilejä.

Parissa päivässä Twitterissä oltiin nähty muun muassa peliyhtiö Nintendoa esittävän tilin twiittaama keskisormea näyttävä Mario-hahmo sekä Yhdysvaltain entistä presidenttiä George W. Bushia esittävä tili, joka kertoi ”kaipaavansa irakilaisten tappamista.”

Urheilumaailmassa esimerkiksi koripallotähti LeBron Jamesia esittävä tili kertoi pyytävänsä pelaajakauppaa ja urheilumedia ESPN:n toimittajaa esittävä tili kertoi amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigassa toimivan joukkueen päävalmentajan olemattomista potkuista.

Myös Muskin itsensä sekä hänen yhtiöidensä kustannuksella on pilailtu runsaasti.

Musk twiittasi torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa, että parodiaa tekevien tilien tulee kertoa asiasta jo nimessään, ei pelkästään profiilissaan.

Musk on myös antanut tukensa ajatukselle, jonka mukaan julkisuuden henkilöitä esittävät tilit ovat Twitterille ”ilmaista rahaa”. Esittääkseen varmennettuja henkilöitä tai organisaatiota trollit joutuvat maksamaan kahdeksan dollarin maksun, jonka Twitter pitää, vaikka se myöhemmin jäädyttäisi tilin.

Twitterin suurempi ongelma on kuitenkin sen mainostajissa, joilta valtaosa alustan tuloista on aiemmin tullut.

Mediassa kerrottiin mainostajien joukkopaosta Twitteristä pian Muskin otettua yhtiön haltuunsa, jo ennen uuden Twitter Bluen julkistamista. Musk itse on kertonut Twitterin tulojen tippuneen lyhyessä ajassa merkittävästi.

Virallisia tilejä jäljittelevien vitsiniekkojen hullut päivät ovat tuoneet yhtiöille lisää päänvaivaa. Esimerkiksi maailmanlaajuinen Eli Lilly -lääkeyhtiö pyysi virallisella Twitter-tilillään anteeksi harhaanjohtavaa viestiä, joka lähetettiin yhtiötä esittävältä tililtä. Parodiatilin twiitissä kerrottiin insuliinin olevan jatkossa ilmaista.

Parodiatilien vyöryn seurauksena Twitter vaikuttaa palauttaneen joillekin virallisille tileille lisävarmenteen, joka kertoo tilin todella olevan aito.

Twitter kokeili harmaata lisävarmennusmerkkiä laajemmassa mittakaavassa jo aiemmin viikolla, mutta veti sen pian pois alustalta, ilmeisesti Muskin käskystä.

Lue lisää: Twitter esitteli uuden, harmaan varmennusmerkin, Elon Musk keskeytti heti projektin

Twitterin virallinen tukitili vahvisti yhtiön lisänneen harmaan varmennusmerkin joidenkin tilien yhteyteen taistellakseen virallisia tilejä esittäviä tilejä vastaan.

Tilanteet Twitterin sisällä muuttuvat tällä hetkellä nopeasti. Siitä kertoo muun muassa se, että virallisen tukitilin edellisessä viestissä alle vuorokausi aiemmin kerrotaan, että yhtiö ei sillä hetkellä ole laittamassa harmaata lisävarmennetta tilien yhteyteen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan