Inflaatio kiihtyi Suomessa 8,3 prosenttiin lokakuussa

Lokakuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten energian hinnan ja asuntolainojen keskikoron nousu.

Syyskuuhun verrattuna hinnat nousivat lokakuussa 0,9 prosenttia. Muun muassa sähkön hinta nousi.

14.11. 8:26 | Päivitetty 14.11. 9:17

Kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio kiihtyi lokakuussa energian kallistumisen ja asuntolainojen keskikoron nousun takia.

Tilastokeskuksen maanantaina julkaisemien tietojen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli lokakuussa 8,3 prosenttia, kun syyskuussa inflaatio oli 8,1 prosenttia.

Kuluttajahintoja nosti vuotta aikaisempaan verrattuna eniten sähkön hinnan ja asuntolainojen keskikoron nousu sekä dieselin ja bensiinin kallistuminen.

Asuntolainojen keskikorko ja kulutusluottojen korot nousivat aiempaa enemmän. Asuntolainojen korot nousivat 67 prosenttia ja kulutusluottojen korot 24 prosenttia viime vuoteen nähden.

”Nousu toki oli jo odotettavissa, koska Euroopan keskuspankki nosti syyskuussa ohjauskorkojaan toistamiseen tänä vuonna. Kuitenkin on hyvä myös muistaa, että korkotasot ovat yhä kohtuullisen matalia”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen Tilastokeskuksen verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessa.

Kuluttajahintojen nousua puolestaan hillitsi eniten ei-korvattavien reseptilääkkeiden halpeneminen. Ne halpenivat 3,2 prosenttia.

Vain 20 hyödykkeen hinta laski viime vuoden lokakuuhun verrattuna, Tilastokeskus kertoo.

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala arvioi, että kuluttajahintojen nousu voi kiihtyä edelleen.

”Euroalueen keskimääräisen inflaatiovauhdin alapuolella mennään, mutta eivät ole hintapaineet meilläkään hellittäneet. Kuukausitasolla ovat syksyn mittaan pikemminkin voimistuneet”, Vesala kirjoittaa Twitterissä.

Lähi-Tapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro arvioi, että asuntolainojen korkojen nousun vaikutus inflaatioon on 0,5 prosenttiyksikköä.

”Rahapolitiikka ensin teknisesti nostaa hieman, kunnes kokonaiskysyntää hillitessään laskee paljon inflaatiota”, Nummiaro arvioi Twitterissä.

Syyskuuhun verrattuna kuluttajahinnat nousivat 0,9 prosenttia. Tämä johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron noususta.

Kuukaudessa eniten nousivat kotimaan ja ulkomaan lentomatkojen hinnat, 14,7 prosenttia ja 23,9 prosenttia.

Lokakuussa erityisesti koululaisten syyslomakausi nosti lentojen hintoja. Tähän mennessä lentolippujen hinnat ovat nousseet noin 46 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan inflaatio oli euroalueella lokakuussa 10,7 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli viime kuussa 8,4 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden lokakuusta elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat ovat nousseet 15,7 prosenttia.

Peruselintarvikkeissa hinnannousu on tätäkin korkeampaa. Yli 20 prosentin hinnanmuutoksia on hyödykeryhmissä jauhot ja muut viljat, pizzat ja suolaiset piirakat, liha, leikkeleet ja kala, maitotuotteet, kananmunat, voi sekä kahvi.

Energian hinnoissa vuosimuutokset ovat olleet kevyen polttoöljyn kohdalla 69 prosenttia, dieselin 33 prosenttia, bensiinin 15 prosenttia ja sähkön 41 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan