Ruoka kallistuu ennätysvauhtia – etenkin nämä tuotteet nostavat nyt ruokalaskua

Elintarvikkeet maksoivat lokakuussa lähes 15,9 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Ruoan inflaatiovauhti on nyt selvästi nopeampi kuin kertaakaan tällä vuosituhannella. Syyskuussa elintarvikkeet olivat 14,7 prosenttia syyskuuta 2021 kalliimpia. Syyskuussa inflaatiovauhti oli jo 15,9 prosenttia.

14.11. 9:34 | Päivitetty 14.11. 16:20

Ruoan voimakas kallistuminen jatkui lokakuussa. Tilastokeskuksen maanantaiaamuna julkaisemien lukujen mukaan elintarvikkeet olivat lokakuussa lähes 15,9 prosenttia vuodentakaista kalliimpia.

Ruoan inflaatiovauhti on nyt selvästi nopeampi kuin kertaakaan tällä vuosituhannella. Syyskuussa elintarvikkeet olivat 14,7 prosenttia syyskuuta 2021 kalliimpia.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen kertoo HS:lle, että edellisen kerran nykyisenkaltaisia ruoan hinnannousuja on nähty 1970-luvun energiakriisin aikana sekä 1980-luvun alussa.

Vuodessa eniten ovat kallistuneet jauhot, munat ja kahvi. Jauhot olivat 45,8 prosenttia, munat lähes 37 prosenttia ja kahvi 33,7 prosenttia lokakuuta 2021 kalliimpia.

Syyskuusta elintarvikkeet kallistuivat 1,4 prosenttia. Syyskuusta eniten kallistui kaalit, joiden hinta nousi kuukaudessa peräti 9,3 prosenttia. Myös jäätelö kallistui yli 9 prosenttia.

Kahvin hinta nousi kuukaudessa neljä prosenttia. Kahvin hinta on noussut jyrkästi joulukuusta 2021 asti. Tuolloin kahvin hintaa seuraava indeksi oli pisteluvussa 142, heinäkuussa indeksi oli 204 pisteessä ja lokakuussa indeksi päätyi 198 pisteeseen.

Kahvi on kallistunut tällä vuosikymmenellä todella paljon, sillä hinta on noussut tammikuusta 2020 yli 60 prosenttia.

Myös tuoreen kalan hinta kääntyi lokakuussa jälleen nousuun. Kalan hinta on kuitenkin lähinnä kasvaneen tuotannon takia kaukana toukokuisista huippuhinnoistaan.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist luonnehti maanantaina elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hintanousua ”rajuksi”.

Ruoan ja alkoholittomien juomien hinnat ovat nousseet vuodessa 15,7 prosenttia.

Appelqvistin mielestä inflaatioluvuissa huolestuttavin seikka on, että hintojen nousu on laaja-alaista.

”Jokseenkin kaikki hyödykkeet kallistuvat tällä hetkellä vauhdikkaasti.”

Kokonaisuudessaan inflaatio kiihtyi lokakuussa 8,3 prosenttiin syyskuun 8,1 prosentista. Inflaatiota kiihdyttivät pääasiassa energian kallistuminen ja asuntolainojen keskikoron nousu.

Kuluttajahintoja nosti vuotta aikaisempaan verrattuna eniten sähkön hinnan ja asuntolainojen keskikoron nousu sekä dieselin ja bensiinin kallistuminen.

Asuntolainojen keskikorko ja kulutusluottojen korot nousivat aiempaa enemmän. Asuntolainojen korot nousivat 67 prosenttia ja kulutusluottojen korot 24 prosenttia viime vuoteen nähden.

Appelqvist arvioi, että erityisesti sähkön ja ruoan hinnan nousu tulevat kiihdyttämään inflaatiota vielä useiden kuukausien ajan.

”Myös kuukausitasolla kuluttajahinnat nousivat poikkeuksellisenkin vauhdikkaasti lokakuussa. Selitys siihen, ettei vuosi-inflaatio kiihtynyt tätä enempää on yksinkertaisesti se, että myös viime vuonna hinnat nousivat lokakuussa vauhdikkaasti”, hän kirjoittaa tiedotteessa.

Appelqvistin mielestä inflaatiovauhdin hidastumisesta ei ole toistaiseksi minkäänlaisia viitteitä.

”Vaikka bensan hinta on laskenut tuntuvasti kesällä mitatuista huippulukemista, on sen tilalle tullut uusia kroonisia inflaatioajureita, jotka eivät tule hellittämään nopeasti.”

Niin sanottu pohjainflaatio on noussut vuodessa 5,1 prosenttia. Pohjainflaatio tarkoittaa hintanousua, josta on putsattu energian ja elintarvikkeiden vaikutus.

”Korkea pohjainflaatio kertoo laaja-alaisista hintapaineista eli siitä, että hintojen kallistuminen on juurtunut jokseenkin syvälle talouden rakenteisiin, eikä sitä selitä enää mikään yksittäinen tekijä tai pieni hyödykejoukko”, Appelqvist sanoo tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan