Veroihin voi saada tammikuusta alkaen jopa 2 400 euroa vähennystä isosta sähkölaskusta

Jos sähkövähennyksen haluaa käyttöön nopeasti, kannattaa tehdä uusi verokortti heti alkuvuodesta, Verohallinto neuvoo. HS:n laskurilla voit arvioida, oletko oikeutettu sähkövähennykseen.

Väliaikaisella sähkövähennyksellä halutaan auttaa korkeaa sähkön hintaa maksavia kotitalouksia.

16.11. 10:35 | Päivitetty 16.11. 10:53

Kotitalousvähennystä voi ensi vuonna saada myös tammi–huhtikuussa kulutetun sähköenergian kuluista.

Hallitus sopi väliaikaisesta vähennyksestä syyskuussa. Sillä halutaan auttaa korkeaa sähkön hintaa maksavia kotitalouksia. Valtiovarainministeriön arvion mukaan sähkövähennys koskee noin 252 000 kotitaloutta.

Verohallinto kertoo, että sähkövähennystä voi hakea, jos sähköenergian kulut ovat tammi–huhtikuun aikana yhteensä yli 2 000 euroa. Sähkövähennyksen suuruus on 60 prosenttia 2 000 euroa ylittävältä osalta, kuitenkin korkeintaan 2 400 euroa vakituista asuntoa kohden.

Täyden vähennyksen saa, jos tammi–huhtikuun sähköenergialaskut ovat yhteensä 6 000 euroa. Kotitalousvähennyksessä on sadan euron omavastuu.

Sähkövähennyksen voi ilmoittaa joko esitäytetylle veroilmoitukselle keväällä 2024 tai verokorttihakemuksessa jo ensi vuoden tammikuusta alkaen.

Verokorttia varten vähennyksen voi tehdä arvioimalla tammi–huhtikuussa toteutuvia sähköenergiakuluja oman kulutuksen ja sähkösopimuksen hinnan perusteella, verohallintoa neuvoo.

”Jos sähkövähennyksen taloudellisen hyödyn haluaa käyttöön nopeasti, kannattaa tehdä Omaverossa uusi verokortti heti alkuvuodesta ja ilmoittaa verokorttihakemuksessa arvio tammi–huhtikuun sähkökuluista. Kun on tehnyt uuden verokortin, vähennys vaikuttaa siihen, kuinka paljon maksaa palkastaan veroja loppuvuonna”, sanoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen viraston tiedotteessa.

Veronmaksajan täytyy tehdä uusi verokortti toteutuneilla sähköenergiakuluilla tai korjata tiedot esitäytettyyn veroilmoitukseen viimeistään keväällä 2024 sitten, kun tammi–huhtikuun todelliset sähköenergian kulut ovat tiedossa.

Toinen keino on ilmoittaa sähkövähennystiedot yhdellä kertaa. Silloin uuden verokortin voi hakea toteutuneiden sähköenergiakulujen perusteella huhtikuun jälkeen.

Sähkövähennystä voi hakea vakituisen asuinpaikkansa sähköenergian kuluista, jotka ovat syntyneet tammi–huhtikuun aikana.

Joulukuun sähkölaskua ei siis voi lisätä vähennyksiin, vaikka laskun maksupäivä olisikin tammikuun puolella. Samalla lailla huhtikuun laskun voi sisällyttää vähennyksiin, vaikka laskun maksupäivä olisi toukokuussa.

Sähkövähennystä voi saada vakituista asuntoa kohden, ja yksi henkilö voi saada sähkövähennystä vain yhdestä asuinpaikasta.

Useampi henkilö voi kuitenkin saada osansa saman asunnon sähkövähennyksestä, jos esimerkiksi kämppäkaverit maksavat sähkölaskun yhdessä. Puolisot voivat jakaa sähkövähennyksen keskenään haluamallaan tavalla, vaikka vain toinen puolisoista olisi maksanut laskun, verohallinto neuvoo.

Jos maksettavia veroja ei ole niin paljon, että henkilö hyötyisi sähkövähennyksestä, veronmaksaja voi hakea Kelan myöntämää sähkötukea.

Sähkövähennystä voi hakea sähköenergian arvonlisäverollisesta hinnasta sekä sähköenergian perusmaksusta, mutta sähkönsiirrosta vähennystä ei voi saada.

Sähkövähennyksen saaminen ei pienennä muun kotitalousvähennyksen määrää, ja sadan euron omavastuu vähennetään vain kerran.