Suunnitelma jätti-irti­sanomisista oli Finnairin työn­tekijöille ”järkyttävä yllätys”

Finnair on edellisen kerran suunnitellut näin isoja vähennyksiä matkustamo­henkilökunnastaan vuonna 2014, jolloin yhtiö uhkasi vähentää 540 henkilö­työvuotta.

Finnairin muutosneuvotteluiden seurauksena vaarassa on 450 työpaikkaa yhtiön kaukoreittien matkustamopalveluissa. Kuvassa Silja Kukola jakaa aamupalaa Kittilän lennolla maaliskuussa 2009.

16.11. 13:46

Matkustamohenkilökunnalle uutinen Finnairin alihankinta-aikeista ja vähennysneuvotteluista oli ”järkyttävä” yllätys, sanoo AKT:n ammattiosasto 208:n ja Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen (SLSY) puheenjohtaja Marianne Arteva.

”Aika järkyttävä uutinen kaiken kaikkiaan, että Finnair olisi vähentämässä matkustamohenkilökuntaansa, koska olemme koko kesän ja syksynkin kamppailleet henkilöstön riittävyyden kanssa”, Arteva sanoo HS:lle.

Valtion enemmistöomisteinen lentoyhtiö Finnair kertoi keskiviikkoaamuna aloittavansa muutosneuvottelut. Neuvotteluiden seurauksena vaarassa on 450 työpaikkaa yhtiön kaukoreittien matkustamopalveluissa.

Matkustamopalvelu työllistää Suomessa tällä hetkellä noin 1 750 työntekijää.

Muutosneuvottelut liittyvät yhtiön suunnitelmiin toteuttaa matkustamopalvelu ulkoisen kumppanin kanssa Thaimaan ja Pohjois-Amerikan reiteillä. Yhtiö hankkii jo nyt Singaporen, Hongkongin ja Intian reittien sekä Kööpenhaminasta ja Tukholmasta Dohaan lennettävien reittien matkustamopalvelut kokonaisuudessaan ostopalveluna.

Yhtiön keskiviikkona julkaiseman tiedotteen mukaan mahdollinen alihankinta pyrittäisiin toteuttamaan ensi vuoden loppuun mennessä.

Finnair on käynyt syksyllä sisäisesti säästöneuvotteluita, jotka olisivat muuttaneet yhtiön työntekijöiden työehtosopimuksia. Matkustamohenkilöstön kanssa käydyt neuvottelut eivät johtaneet sopuun.

”Neuvottelut ovat nyt päättyneet, ja sen jälkeen Finnair tuli ulos tällä uutisella. Yllättävää ulostulossa oli varsinkin sekä henkilöstö- että reittien määrä”, Arteva sanoo.

Finnair on edellisen kerran suunnitellut näin isoja vähennyksiä matkustamohenkilökunnastaan vuonna 2014, jolloin yhtiö uhkasi vähentää 540 henkilötyövuotta.

Finnair ja henkilökunta kuitenkin pääsivät sopuun 18 miljoonan euron vuosittaisista säästöistä, ja yhtiö keskeytti matkustamopalveluiden ulkoistusaikeet Singaporen ja Hongkongin reittejä lukuun ottamatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita