Käänne kaasu­kiistassa: Gasum voi joutua maksamaan kaasusta yli 300 miljoonaa euroa

Venäläisen Gazpromin mukaan välimiesoikeus on määrännyt kaasuyhtiö Gasumin maksamaan yli 300 miljoonaa euroa kaasutoimituksista Suomeen.

Kaasuyhtiö Gasumin kaasutankkausasema Helsingissä.

17.11. 13:08

Venäläisen kaasujätin Gazpromin vientiyhtiö Gazprom Export kertoo, että välimiesoikeus on määrännyt kaasuyhtiö Gasumin maksamaan yli 300 miljoonaa euroa kaasutoimituksista Suomeen.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters Gazprom Exportin tiedotteen pohjalta. Gazpromin mukaan välimiesoikeuden määräämä maksu on Gasumin velkoja, korkoja ja muita velvoitteita Gazpromille.

Tukholmalainen välimiesoikeus antoi ratkaisun suomalaisen ja venäläisen yhtiön väliseen kiistaan maakaasun hankintasopimuksesta maanantaina.

Gasum tiedotti keskiviikkona, että välimiesoikeus linjasi, ettei Gasum ei ole velvoitettu maksamaan maakaasusta ruplissa tai Gazpromille sen ehdottamalla maksujärjestelyllä.

Reutersin mukaan Gazprom Export kertoo, että välimiesoikeus ”vahvisti kaasutoimitusten keskeyttämisen laillisuuden” tapauksissa, jossa ostaja ei maksa ruplissa.

Lisäksi oikeus määräsi Gasumin ja Gazpromin jatkamaan kahdenvälisiä sopimusneuvotteluja tilanteen ratkaisemiseksi. Näin kertoi myös Gasum keskiviikkona.

Gasum vei kiistan toukokuussa välimiesmenettelyyn sen jälkeen, kun Gazprom esitti huhtikuussa Gasumille vaatimuksia hankintasopimukseen.

Gazprom vaati, että hankintasopimuksessa sovitut maksut tulisi jatkossa maksaa eurojen sijaan ruplissa. Lisäksi Gazprom esitti Gasumille muitakin sopimukseen liittyviä vaateita, joita Gasum ei voinut hyväksyä.

Gazprom katkaisi putkimaakaasun toimituksensa Suomeen lauantaina 21. toukokuuta.

Gasumilla on Gazpromin kanssa pitkäaikainen maakaasun hankintasopimus.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan