Enronin konkurssia setvinyt FTX-johtaja: ”En ole koskaan nähnyt näin täydellistä epäonnistumista”

FTX:n velkajärjestelyä hoitava John J. Ray pitää yhtiön tekemiä virheitä ennennäkemättöminä.

FTX:n perustaja Samuel Bankman-Fried jätti yhtiön sen ajauduttua suuriin vaikeuksiin.

17.11. 16:51

Romahtanut kryptopörssi FTX vaikuttaa tehneen massiivisia virheitä yritystoiminnassa ja siihen liittyvässä valvonnassa ennen ajautumistaan yrityssaneeraukseen.

FTX:n perustaja Samuel Bankman-Fried erosi toimitusjohtajan tehtävistään samalla, kun yhtiö kertoi hakeutuneensa Yhdysvalloissa Chapter 11 -järjestelyyn, joka vastaa Suomen yrityssaneerausta. Yhtiön ilmoituksen mukaan Bankman-Friedin on ollut määrä jäädä auttamaan saneerausmenettelyn hoidossa.

Uudeksi toimitusjohtajaksi valittu John J. Ray katsoo, että yhtiössä on tehty poikkeuksellisia virheitä, eikä sisäistä valvontaa juuri ole ollut.

Ray tunnetaan yritysten uudelleenjärjestelyn erikoisosaajana. Hän oli hoitamassa muun muassa suuren yhdysvaltalaisen energiayhtiö Enronin kohujen täyteistä konkurssia vuosituhannen alkupuolella.

Torstaina oikeuteen toimitettujen asiakirjojen mukaan Ray ei ole nähnyt koko 40-vuotisen uransa aikana FTX:n kaltaista yritystoiminnan epäonnistumista.

”Kertaakaan urani aikana en ole nähnyt näin täydellistä epäonnistumista yrityssääntelyn toteutuksessa tai luotettavan taloudellisen tiedon täydellistä puuttumista, kuten tässä tapauksessa. Tilanne on ennennäkemätön”, Ray kirjoittaa oikeudelle toimitetuissa asiakirjoissa.

Ray kirjoittaa, että FTX:n järjestelmien ja ulkomaisten toimintojen sääntelyn valvonta on ollut puutteellista. Hän myös toteaa, että yhtiön asioista päättäneet ihmiset ovat olleet epäpäteviä ja kokemattomia.

Asiasta kertoo muun muassa The Wall Street Journal.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan