Asiantuntijat uskovat Hypon arvioon asuntojen hintojen rajusta laskusta

Luottolaitos Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan poikkeuksellisesti ensi vuonna. Asuntomarkkinoiden laskukäänteeseen uskovat myös HS:n haastattelemat asiantuntijat.

Asuntomarkkinoiden ensi vuodesta odotetaan varsin synkkää. Kuvassa Helsingin Kalasatama kuvattuna Mustikkamaalta.

18.11. 17:06 | Päivitetty 18.11. 17:39

Asuntoluotottaja Hypo ennakoi perjantaina julkaistussa katsauksessaan ensi vuodelle poikkeuksellisen kovaa laskukäännettä asuntojen hinnoissa.

Hypon arvion mukaan asuntojen hinnat laskisivat ensi vuonna koko maassa kaksi prosenttia ja Helsingin seudulla kolme prosenttia. Lasku olisi suurin sitten vuoden 1995.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) johtava tutkija Teemu Lyytikäinen ei lähde arvioimaan Hypon ennustetta, mutta kertoo pitävänsä asuntojen hintojen laskua ensi vuonna todennäköisenä.

”Hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan yhteisvaikutuksesta. Kun korkotaso nousee, se vähentää asuntojen kysyntää. Korkotaso on tärkeä asuntojen hintoja liikuttava tekijä, ja kun korot nousevat, niin hinnat tuppaavat laskemaan”, Lyytikäinen sanoo.

Tilasto­keskukselta eläköitynyt tilasto­asiantuntija Ilkka Lehtinen kertoo pitävänsä Hypon ennustetta asuntojen hintakehityksestä jopa varovaisena.

”Näyttää siltä, että ensi keväänä kaupankäynti jäätyy aika paljon ja hinnat laskevat jonkin verran. Mitä kevään jälkeen tapahtuu, se on toinen asia.”

Lehtisen mukaan näyttää siltä, että vanhojen osakeasuntojen kauppa on lukumäärissä tänä vuonna noin vuoden 2019 tasolla. Lehtinen arvioi kauppamäärän jäävän alle 70 000 kauppaan, kun viime vuonna kauppoja tehtiin lähes 83 000 kappaletta.

Kuluvan vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä kauppoja vanhoista osakeasunnoista on Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tehty yhteensä vajaat 49 000 kappaletta. Edellisvuonna kolmen ensimmäisen neljänneksen vastaava luku oli noin 63 000.

”Kauppojen lukumäärä huononee loppuvuonna ja ensi vuoden alkukin näyttää huonolta. Eli myös ensi vuonna kauppojen lukumäärä tulee tippumaan selvästi”, Lehtinen arvioi.

Lehtinen odottaa, että asuntomarkkinoilla nähdään ensi vuonna ylitarjontaa – siis ostajan markkinat.

”Jos kysyntää ei ole – ihmiset eivät halua tai uskalla ostaa – niin kyllähän se johtaa normaali­tilanteessa hintojen alentumiseen. Nyt on kuitenkin sillä tavalla hyvä tilanne, että ihmisillä on töitä, eikä tule sellaisia pakkomyyntejä, mitä tuli 90-luvulla.”

Hypon ennusteessa hintojen laskun odotetaan olevan suhteellisen lyhytkestoinen ilmiö. Luottolaitos ennustaa hintojen kääntyvän nousuun mahdollisesti jo vuonna 2024, koska korkojen nousun ei odoteta enää jatkuvan ja rakentaminen hidastunee.

Lehtinen muistuttaa, että asuntomarkkinoiden ennustaminen niin pitkälle on hyvin vaikeaa.

”Sehän riippuu täysin siitä, millaiset Suomen, Euroopan ja maailmantaloudet ovat ensi vuoden lopulla. Jos näyttää siltä, että tulee piristystä, niin silloin Hypon ennuste voi pitää hyvinkin paikkansa. Mutta tässä maailmantilanteessa on hyvin vaikeaa alkaa ennustaa, mikä se tilanne silloin on.”

Lehtisen mukaan myös Suomen asuntomarkkinoihin vaikuttaa melko paljon se, mitä Venäjä tekee.

”Jos tilanne [Ukrainassa] laukeaa ja yhtäkkiä talouden näkymät paranevat, niin ensimmäisenä se näkyy osakemarkkinoilla pörssissä. Jos pörssi lähtee nousemaan, niin on ihan selvää, että ei kauan kestä kun asuntomarkkinatkin alkavat nousemaan.”

”Mutta yhtä lailla, jos Ukrainan tilanne jäätyy kokonaan tai menee pahemmaksi, niin ei tilanne mihinkään helpotu ensi vuonnakaan. Tällainen on pitkälti kristallipalloon katsomista. En menisi ainakaan rahojani veikkaamaan suuntaan tai toiseen”, Lehtinen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita