Valtion omistaja­ohjausyksikkö on tyytymätön Fortumin toimintaan: ”Olisi pitänyt etsiä aktiivisemmin rahoitusta”

Fortumin olisi pitänyt etsiä aktiivisemmin rahoitusta avoimilta markkinoilta, sanoo valtion omistaja­ohjaus­yksikön finanssineuvos Maija Strandberg.

Fortumin pääkonttori Espoon Keilaniemessä.

21.11. 14:00 | Päivitetty 21.11. 18:10

Energiayhtiö Fortumin omistajat kokoontuvat keskiviikkona ylimääräiseen yhtiö­kokoukseen, jossa haetaan omistajien hyväksyntää valtion ja Fortumin sopimalle rahoitusjärjestelylle.

Rahoituspaketti on poikkeuksellinen. Valtion sijoitusyhtiö Solidium tarjoaa Fortumille vuoden mittaista, enintään 2,35 miljardin euron lainapakettia. Lainan korko on poikkeuksellisen korkea, 14,2 prosenttia. Lisäksi Fortum joutuu järjestämään Solidiumille maksuttoman osakeannin, jonka myötä Solidium saa prosentin omistus­osuuden Fortumista.

Osakeanti vaatii ylimääräisen yhtiökokouksen hyväksynnän.

Osakeannin arvo Fortumin nykyisellä osakekurssilla laskettuna on noin 130 miljoonaa euroa. Toistaiseksi Fortum on nostanut Solidiumin rahoitusta 350 miljoonaa euroa, eli kulut osakeanti ja korot huomioon ottaen ovat korkeat suhteessa Fortumin saaman rahoituksen määrään.

Fortumin omistajakunnan välit ovat kireät. Muun muassa Suomen osakesäästäjät, Pörssisäätiö ja S-Pankki ovat kritisoineet järjestelyä kalliiksi.

”Tuen ehdot ovat aivan liian kalliit ja se on omistaja-arvoa tuhoava muita osakkeenomistajia kohtaan”, Suomen osakesäästäjät kirjoittaa sivuillaan.

VALTION omistajaohjausyksikön finanssineuvos Maija Strandberg puolustaa valtion ja Fortumin välistä rahoitusjärjestelyä. Hänen mukaansa järjestely on sekä Fortumin että sen kaikkien osakkeenomistajien edun mukaisia.

”Ymmärrämme kritiikin kärjen, mutta on syytä katsoa tätä tilannetta kokonaisuutena”, Strandberg sanoo.

”Me katsomme, että valtio toimii hyvin vastuullisesti ja pyrkii huolehtimaan kaikkien osakkeenomistajien edusta tässä tilanteessa.”

Strandberg kertoo, että Fortumin ja valtion välinen sopimus tehtiin elokuun lopulla pakkotilanteessa.

Fortumin rahoitusvaikeudet eivät tulleet sinänsä yllätyksenä. Valtio-omistaja tiesi jo viime keväänä, että Fortumin rahatilanne oli kireä. Virallisesti Fortum kertoi valtio-omistajalle huolestuttavasta tilanteestaan heinäkuussa.

Elokuussa Fortumin tilanne muuttui akuutiksi, kun sähköfutuurien hinnat nousivat jyrkästi. Hintojen nousun seurauksena Fortumin vakuusvaatimukset kasvoivat hetkessä miljardeilla euroilla ja yhtiön kassavarat hupenivat päivä päivältä.

Lopulta valtio ja Fortum sopivat rahoituspaketista hyvin kiireellisellä aikataululla, käytännössä yhden viikonlopun aikana elokuun lopulla.

”Rahatarpeen mittakaava tuli yllätyksenä. Kävimme koko kevään ajan aktiivista keskustelua Fortumin johdon kanssa. Teimme selväksi sen, että jos heille tulee rahatarpeita, heidän pitää olla ajoissa liikkeellä.”

Strandbergin mukaan hänet oli merkitty kesällä Fortumin sisäpiiriin, ja valtio-omistaja seurasi tarkasti Fortumin kassavarojen kehitystä.

”Yleinen tilannekuva oli siis meille selvillä. Valtio kannusti Fortumia löytämään rahoitusta muista lähteistä. Kävimme tätä keskustelua isoilla kirjaimilla.”

Miksi neuvottelut jätettiin niin viime tinkaan, kun Fortumin rahatilanne oli kireä jo useita kuukausia aiemmin?

”Tuo kysymys pitää osoittaa Fortumin johdolle.”

Miksi Fortum ei saanut rahaa yksityisiltä markkinoilta?

”Tätäkin pitää kysyä Fortumin johdolta. Oma kantani on se, että Fortumin olisi pitänyt etsiä vieläkin aktiivisemmin rahoitusta avoimilta markkinoilta. Valtion mielipide oli, että Fortumin olisi tullut se myös sieltä löytää.”

Mitä Fortumille olisi tapahtunut, jos se ei olisi saanut teiltä rahoitusta?

”Tilannekuva, mikä valtiolle esitettiin, oli erittäin vakava. Meille kerrottiin, että yhtiötä uhkasi likviditeettikriisi, mikäli tilanne eskaloituisi edelleen.”

Käytännössä Suomen huoltovarmuuden kannalta kriittinen Fortum oli siis hyvin lähellä ajautua maksukyvyttömäksi.

Strandbergin käsityksen mukaan Fortumin oli elokuun lopulla pakko saada varmistettua jotain rahoitusta. Sitä ei kuitenkaan löytynyt yksityisiltä markkinoilta.

”Markkina oli silloin äärimmäisen stressaantunut. Käsityksemme mukaan sopimus rauhoitti Fortumin omat pankit ja luottoluokittajat.”

Muun muassa Suomen osakesäästäjät on kritisoinut valtion ja Fortumin välistä rahoitusjärjestelyä liian kalliiksi. Strandbergin mukaan kyseessä on kuitenkin markkinaehtoinen sopimus, eli Fortum ei löytänyt tätä edullisempaa rahoitusta muualta.

”Kyseessä oli neuvottelu, eli valtio ei pakottanut Fortumia ottamaan tätä rahoitusta. Valtion kanta oli koko järjestelyn ajan, että raha pitäisi löytyä avoimilta markkinoilta”, Strandberg sanoo.

Teoriassa valtio olisi voinut tarjota Fortumille myös valtiontukea, joka olisi ollut ehdoiltaan edullisempi.

Monet Euroopan maat ovat tukeneet yrityksiään valtiontuella koronakriisin ja tänä vuonna iskeneen energiakriisin aikana. Valtiontuelle olisi pitänyt kuitenkin hakea hyväksyntää komissiolta. Fortumin rahapula oli elokuun lopulla niin akuutti ja äkillinen, ettei hitaille lupaprosesseille ollut aikaa.

”Siksi laina oli markkinaehtoinen ja ehdot niin kovat. Näin halusimme varmistaa, että järjestely ei ole valtiontukisäännösten vastainen.”

Tiettävästi jotkin rahoitusalalla toimivat yhtiöt harkitsivat Fortumin rahoittamista vieläkin karummin ehdoin. Sen tarkemmin Strandberg ei näitä vaihtoehtoja kuitenkaan avaa.

Valtio-omistaja korostaa Fortumin tilanteen poikkeuksellisuutta. Vastaaviin tilanteisiin ei oltu totuttu sen paremmin valtiolla kuin Fortumillakaan.

”Jouduimme olemaan aika luovia tässä tilanteessa, ja aikataulu oli tiukka.”

Valtion neuvonantajina järjestelyssä toimivat asianajotoimisto Borenius sekä pankkiiriliike Icecapital.

Onko valtio tyytyväinen Solidiumin ja Fortumin väliseen sopimukseen?

”Olemme tyytyväisiä, että päästiin ratkaisuun. Onko se hyvä vai huono, sanotaan että kohtalainen. Mutta riskienhallinnan näkökulmasta välttämätön.”

Strandberg vaikuttaa kuitenkin tyytymättömältä tapaan, jolla sopimus runnottiin kokoon. Vaikka Fortum ja valtio-omistaja keskustelivat rahatilanteesta kuukausien ajan, todellinen kriisivaihe tuli yllätyksenä.

”Prosessi on ollut valtio-omistajan kannalta kaikilta osin epätoivottava.”

Fortumin ylimääräinen yhtiökokous päättää keskiviikkona Solidiumille suunnatusta maksuttomasta osakeannista.

Osakeannin hyväksyminen vaatii kahden kolmasosan äänienemmistön. Fortum on nostanut toistaiseksi noin 350 miljoonaa euroa Solidiumin kaikkiaan 2,35 miljardin euron lainalupauksesta.

Jos yhtiökokous hylkää ratkaisun, laina erääntyy takaisin maksettavaksi.

Oikaisu 21.11. kello 18.10. Jutussa mainittiin aiemmin virheellisesti S-ryhmä S-Pankin sijaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan