Raivostuneet pien­sijoittajat ryöpyttivät Fortumin johtoa yhtiö­kokouksessa

Yhtiökokouksessa toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoi, kuinka tukalassa tilanteessa yhtiö oli kesän lopulla, kun se turvautui kritisoituun valtion hätä­rahoitukseen.

Fortumin hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Reinikkala ja Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo Fortumin ylimääräisessä yhtiökokouksessa keskiviikkona.

23.11. 18:58 | Päivitetty 23.11. 19:26

Harvoin suomalaisen pörssiyhtiön yhtiökokouksessa saa todistaa sellaista tyytymättömyyttä ja suoranaista kapinahenkeä kuin energiayhtiö Fortumin ylimääräisessä yhtiökokouksessa keskiviikkona.

Yhtiökokous oli kutsuttu koolle päättämään valtion tarjoaman hätärahoituksen hyväksymisestä. Rahoituksen ehdot ja tapa, jolla Fortum ja sen suurin omistaja eli Suomen valtio olivat asiasta sopineet, ovat herättäneet närkästystä yhtiön vähemmistö­omistajien keskuudessa.

”Aivan törkeää tällainen valtion ja Fortumin toiminta”, sanoi helsinkiläinen Ilpo Suomi kokouspaikalle saapuessaan.

Ilpo Suomi kritisoi kovin sanoin Fortumin ja valtion toimintaa ennen kokousta keskiviikkona.

Fortum tarttui valtion 2,35 miljardin euron hätälainaan syyskuussa. Yhtiö oli tuolloin rahapulassa sähköjohdannais­markkinoiden kasvavien vakuusvaatimusten vuoksi. Hätälainan ehdot ovat ankarat: korko on peräti 14,2 prosenttia, ja lisäksi Fortum joutuu järjestämään maksuttoman osakeannin, jolla valtion sijoitusyhtiö Solidium saa prosentin omistus­osuuden Fortumista. Fortumin nykykurssilla osakkeiden arvo on noin 130 miljoonaa euroa.

Muun muassa Pörssisäätiö ja Suomen osakesäästäjät olivat jo etukäteen ilmoittaneet vastustavansa järjestelyä. Tehdäkseen kantansa näkyväksi Osakesäästäjät oli pystyttänyt kokouspaikan edustalle teltan, jossa se tarjosi kokouksen osallistujille munkkikahvit. Yhdistys toi paikalle osakkeenomistajia busseilla Uudeltamaalta, Varsinais-Suomesta ja Pirkanmaalta. Kokouksessa oli paikalla runsaat 160 osallistujaa.

Osakeannin hyväksyminen vaatii kahden kolmasosan äänienemmistön, ja valtio omistaa Fortumin osakkeista 50,7 prosenttia. Silti Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman saapui kokoukseen tavoitteenaan esityksen kaataminen. Hän kertoi tehneensä erilaisia laskelmia siitä, millaisissa skenaarioissa se onnistuisi.

”Se on oikeasti ihan kolikon heittoa, miten tässä käy”, Snellman arvioi.

Moni kokoukseen saapunut osakas oli valmistellut puheenvuoroja, esityksiä ja kysymyksiä.

”Odotan aika kiihkeää kokousta”, osakkeenomistaja Irja-Liisa Ailio sanoi Kulttuuritalon aulassa.

”Asialista on lyhyt, kokous välttämättä ei”, ennakoi myös Fortumin hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Reinikkala avauspuheenvuorossaan, eikä ollut väärässä.

IIrja-Liisa Ailio nappasi munkin mukaansa ennen Fortumin ylimääräistä yhtiökokousta. Suomen osakesäästäjät tarjosivat kahvia ja munkkeja kokouspaikan ulkopuolella.

Viisi tuntia kestäneen kokouksen aikana Reinikkala ja toimitusjohtaja Markus Rauramo saivat vastata kymmeniin sijoittajien kysymyksiin.

Kysymyksissä ja puheenvuoroissa toistui kaksi teemaa. Sijoittajat tenttasivat yhtiön johtoa siitä, eikö Fortumilla todella ollut syyskuussa mitään muuta mahdollisuutta kuin turvautua valtion hätälainaan, jonka ehdot olivat yhtiölle niin ankarat. Samalla he argumentoivat kerta toisensa jälkeen sitä, kuinka järjestely loukkaa osakkeenomistajien tasavertaisuutta.

”Järjestely tarkoittaa noin 130 miljoonan euron omaisuudensiirtoa vähemmistö­omistajilta valtiolle”, tiivisti eläkeyhtiö Ilmarisen salkunhoitaja Rami Vehmas ja ilmoitti, että Ilmarinen, Fortumin toiseksi suurin osakkeenomistaja, vastustaa järjestelyä. Puheenvuoro sai raikuvat aplodit.

Kokouksessa Rauramo avasi Fortumin hankalaa rahoitusasemaa kesän lopussa aivan uudella tarkkuudella. Tuolloin Fortum antoi rahoitusasemastaan julkisuuteen rauhoittavaa viestiä, mutta nyt Rauramon puheissa piirtyi tilanteesta toisenlainen kuva.

”Fortumilla ei ollut eikä ole pääsyä normaaleille rahoitusmarkkinoille”, Rauramo sanoi.

Hän kertoi, että ennen Solidiumin rahoitukseen turvautumista Fortum oli nostanut viimeisenkin erän pankkien tarjoamasta 5,5 miljardin euron valmiusluotosta. Fortumin käyttämästä noin 30 pankista yksikään ei voinut tai halunnut tarjota Fortumin kaipaamaa parin miljardin euron lisärahoitusta. Ainakin osin tämä johtui siitä, että samaan aikaan kaikki energiayhtiöt hakivat rahoitusta, ja vakavaraisuussääntely alkoi rajoittaa sitä, kuinka paljon yhteen toimialan liittyvää riskiä pankit saattoivat kantaa.

Lisäksi Uniper-sotku, Venäjän-toimintojen epäselvä tulevaisuus ja luottoluokituksen tippumisen vaara lisäsivät Fortumiin liittyviä riskejä niin, ettei yhtiö voinut hakea rahoitusta joukkolainamarkkinoilta.

”Rahahanat olivat konkreettisesti kiinni”, Rauramo kuvasi.

Toimitusjohtaja Markus Rauramo sai vastata useisiin sijoittajien turhautuneisiin kysymyksiin keskiviikkona.

Rauramo toisti ylimääräisessä yhtiökokouksessa, ettei Fortumilla ollut vaihtoehtoja kesällä.

Moni osakas kysyi, miksei Fortum järjestänyt rahoituksen keräämiseksi yleistä osakeantia, johon kaikki omistajat olisivat päässeet halutessaan mukaan. Rauramon mukaan osakeannin järjestäminen olisi vienyt kuukausia, eikä tähän ei ollut aikaa.

Valtioneuvoston omistajaohjausta edustanut finanssineuvos Maija Strandberg korosti, että rahoitus järjesteltiin poikkeuksellisessa kiireessä.

”Käytännössä laina piti järjestää yhden viikonlopun aikana”, Strandberg sanoi.

Strandberg sai kokouksessa kuulla useaan otteeseen, kuinka tyytymättömiä muut omistajat olivat valtio-omistajan toimintaan.

”Jos ihan rehellisiä ollaan, valtio kuppaa omaa yhtiötään. Se on meidän etujen vastaista”, tiivisti yksi.

”Täysin kohtuuton kiristys”, kuvasi toinen.

Kritiikin keskellä Rauramo toisti ydinviestiään:

”Vastaavaa halvempaa kahden miljardin euron pakettia ei ollut tarjolla eikä edelleenkään ole.”

Hänen mukaansa valtion hätälainojen torjuminen olisi yhtiölle ”hyvin haitallista”.

Ylivoimainen enemmistö osakkeenomistajista oli lopulta samaa mieltä. Kun kokouksessa lopulta päästiin äänestysvaiheeseen, esitystä kannatti 93 prosenttia äänistä ja sitä vastusti vain 6 prosenttia.

Kapina kuivui kasaan.