Työllisyys­aste pomppasi 74,4 prosenttiin lokakuussa: ”Suomen talouden ehdoton valopilkku”

Työllisiä oli lokakuussa 66 000 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Lokakuussa työllisyysaste nousi syyskuusta. Työllisiä oli 66 000 enemmän kuin viime vuoden lokakuussa.

22.11. 8:22 | Päivitetty 22.11. 10:31

Työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettu trendi kohosi lokakuussa 74,4 prosenttiin, ilmenee Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta.

Samalla Tilastokeskus tarkisti ylöspäin arviotaan syyskuun trendiluvusta. Tuoreiden tietojen mukaan työllisyysasteen trendi oli syyskuussa 74,1 prosenttia, kun kuukausi sitten syyskuun luvuksi oli ilmoitettu 73,8 prosenttia.

Tilastokeskuksen yliaktuaarin Pertti Taskisen mukaan työllisyysasteen trendin nousua selittää, että työllisyyden kehitys on jatkunut vahvempana kuin Tilastokeskuksen kausitasoitusohjelma oli olettanut.

’”Siitä johtuen tapahtui tämmöinen nousu, myös taannehtivasti”, Taskinen kertoo STT:lle.

Työllisiä oli lokakuussa 66 000 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kaikkiaan työllisiä oli runsaat 2,6 miljoonaa.

Taskisen mukaan työllisten määrän kasvu oli lokakuussa yhä hyvin korkea vuoden takaiseen verrattuna.

”Ruotsissakin oli ollut hyvin voimakasta työllisyyden kasvua. Siinä mielessä saattoi ehkä ounastellakin, että jotain tällaista voisi olla tulossa”, Taskinen sanoo.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist kommentoi, ettei lokakuun työllisyyskehityksessä ”ole näkyvissä mitään sellaista pehmenemistä, mitä on povattu jo pidempään suhdannenäkymien muuttuessa synkemmiksi syksyn edetessä”.

”Työllisyyden paraneminen on tällä hetkellä Suomen talouden ehdoton valopilkku ja vahvin todiste siitä, ettei ainakaan vielä olla taantumassa”, Appelqvist sanoo tiedotteessa.

Asuntoluotottaja Hypon ekonomisti Juho Keskinen sanoo kommentissaan, että kausivaihtelu huomioiden työllisten määrä ei ole koskaan Suomen historiassa ollut näin korkealla.

”Työllisyysaste jatkoi nousuaan lokakuussa ja on korkeimmillaan sitten 1990-luvun alun”, Keskinen sanoo tiedotteessa.

"Vaikka avoimien työpaikkojen määrä kääntyi laskuun heinä–syyskuussa, on se yhä viime vuoden tasolla. Osaavia käsipareja kysytään edelleen etenkin hoito- ja opetusalalla sekä ravintoloissa.”

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo työmarkkinoiden vedon pysyneen hyvänä lokakuussa. Hän kuvailee tiistain työmarkkinalukuja odotettua paremmiksi.

”Työllisyysasteen nousu kertoo työmarkkinoiden kestävyydestä, vaikka monet tilastot viittaavat talouden olevan luisumassa kohti taantumaa. Työttömyysasteen lasku ja lomautusten matala taso kertovat nekin työmarkkinoiden vahvuudesta. Osaavan työvoiman pula monilla aloilla todennäköisesti jarruttaa työmarkkinoiden heikkenemistä, vaikka taantuman merkit vahvistuisivatkin”, Kuoppamäki kirjoittaa lähettämässään pikakommentissa.

Työttömyysasteen trendi oli lokakuussa 6,9 prosenttia. Työttömiä oli lähes saman verran kuin vuotta aiemmin.

”Suhdannetilanteen heikkeneminen välittyy kuitenkin juuri nyt työmarkkinoille hyvin hitaasti ja vaimeasti osin lähtötilanteessa vallinneesta työvoimapulasta johtuen”, Keskuskauppakamarin Appelqvist sanoo.

Vaikka työllisyys kasvaa yhä rivakasti, on avoimien työpaikkojen määrä jo hiipumaan päin, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksesta.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin ja kuntakokeiluihin lokakuun aikana yhteensä 79 800. Lukema on 11 800 pienempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Uudet avoimet työpaikat vähenivät eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden, muiden työntekijöiden, rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden ammattiryhmissä.

Dansken Kuoppamäen mukaan avoimien työpaikkojen määrän väheneminen on yksi harvoja merkkejä työmarkkinoiden viilenemisestä.

”Avoimia työpaikkoja on silti edelleen runsaasti verrattuna historiaan. Työttömäksi jäävillä on mahdollisuuksia työllistyä uudelleen”, Kuoppamäki toteaa tiedotteessa.

Kaikkiaan lokakuussa oli avoinna 160 500 työpaikkaa, mikä on runsaat 9 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Oikaisu 22.11.2022 kello 9.10: Työttömyysasteen trendi oli lokakuussa 6,9 prosenttia, ei 6,7 prosenttia, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan