Fortum sopi ydin­polttoaineen hankinnasta amerikkalais­yhtiön kanssa

Yhtiön mukaan uusi polttoainetoimittaja parantaa Loviisan voimaloiden huoltovarmuutta.

Loviisan voimalaitoksen johtaja Sasu Valkamo sanoo yhtiön tiedotteessa, että uusi ja rinnakkainen polttoainetoimittaja parantaa huoltovarmuutta.

22.11. 9:32

Energiayhtiö Fortum aikoo vastaisuudessa hankkia Loviisaan ydinpolttoainetta Venäjän ohella yhdysvaltalaiselta yhtiöltä.

Fortum on sopinut uuden polttoainetyypin suunnittelusta, luvittamisesta ja toimittamisesta yhdysvaltalaisen Westinghouse Electric Companyn kanssa.

Loviisan voimalaitoksen johtaja Sasu Valkamo sanoo yhtiön tiedotteessa, että uusi ja rinnakkainen polttoainetoimittaja parantaa huoltovarmuutta.

Yhtiö ei kerro, milloin toimitukset Loviisaan alkaisivat. Fortum huomauttaa, että uuden ydinpolttoaineen käyttöönotto on monivuotinen projekti, joka vaatii viranomaisten hyväksynnän.

Nykyisin Fortum hankkii polttoaineen Loviisan reaktoreihin TVEL-yhtiöltä. Se on venäläisen valtionyhtiö Rosatomin tytäryhtiö.

Energiatoimitukset Venäjältä ovat olleet kuluvan vuoden aikana syynissä länsimaissa Ukrainan sodan vuoksi. Venäjän on rahoittanut sotaa Ukrainassa energiakaupalla ja käyttänyt sen säännöstelyä painostuskeinona.

Fortumilla on Loviisassa kaksi ydinreaktoria, joiden käyttöluvat ulottuvat vuosiin 2027 ja 2030. Sopimus TVELin kanssa ulottuu nykylupien loppuun.

Yhtiö on hakenut molemmille yksiköille uutta käyttölupaa vuoteen 2050 asti. Se kertoi keväällä kilpailuttavansa uusien lupien polttoainehankinnan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan