Coinmotion lopettaa yhteistyön suomalaisen krypto­lainaajan kanssa ”välittömästi”

Suomalainen Tesseract keräsi viime vuonna kymmenien miljoonien eurojen rahoituksen. Nyt pääyhteistyökumppani Coinmotion keskeytti yhteistyön. ”Markkinalla olevien tapahtumien vaikutusketju tulee luultavasti laajenemaan”, kryptopalvelu Coinmotion perustelee yhteistyön lopettamista.

Kryptomarkkinat ovat olleet myllerryksestä keväästä lähtien ja lukuisat kryptoyhtiöt ovat ajautuneet vaikeuksiin. Bitcoinin kurssi on tippunut alkuvuoden lukemista jo kaksi kolmasosaa.

22.11. 18:07

Kryptomarkkinoiden kuohunta on levinnyt suomalaisiin yhtiöihin.

Suomen tunnetuin kryptosijoituksiin erikoistunut yhtiö Coinmotion on keskeyttänyt suomalaisen Tesseractin palvelujen tarjoamisen ”välittömästi”.

Coinmotionin asiakkaat ovat voineet sijoittaa varojaan Tesseractin korkotilille, josta sijoittajat ovat voineet saada verrattain korkeita korkotuottoja.

”Coinmotion on keskeyttänyt pääsyn Tesseract Group Oy:n tuottamaan korkotilipalveluun voidakseen turvata asiakkaiden edun tilanteessa, jossa usea virtuaalivaluuttojen lainapalvelun tarjoaja on julkisesti ajautunut vaikeuksiin”, Coinmotion kertoo sivuillaan.

Coinmotion uskoo, että kryptomarkkinoiden epävakaus leviää edelleen.

”Nyt markkinalla olevien tapahtumien vaikutusketju tulee luultavasti laajenemaan, ja vaikka se ei ole vaikuttanut suoraan Coinmotionin toimintaan, Coinmotionin yhteistyökumppaneiden osalta seuraamme ja selvitämme tilannetta aktiivisesti”, yhtiö perustelee Tesseract-yhteistyön keskeyttämistä.

Tesseract keräsi kansainvälisiltä sijoittajilta 21 miljoonan euron rahoituksen kesällä 2021. Ulkomaisten sijoittajien lisäksi muun muassa suomalaissijoittajat Icebreaker.vc ja Taaleri ovat sijoittaneet Tesseractiin.

Tesseract on kasvanut viime vuosina nopeasti ja tehnyt erinomaista tulosta. Viime vuonna Tesseractin liikevaihto yli kymmenkertaistui seitsemään miljoonaan euroon. Yhtiön nettotulos oli noin kaksi miljoonaa euroa.

“Kun kryptomarkkinoilla on paljon epävarmuutta, haluavat jotkin toimijat tässä tilanteessa rajata riskinsä minimiin. Yleisesti voin sanoa, että joidenkin kumppaneiden kanssa olemme hetkellisesti keskeyttäneet yhteistyön, joidenkin kanssa jatkamme entiseen tapaan ja joidenkin kanssa etenemme uusien hankkeiden kanssa eteenpäin”, Tesseractin toimitusjohtaja Yichen Wu sanoo HS:lle.

Tesseract tarjoaa asiakkailleen talletuspalveluita monien kryptopörssien kautta. Tesseract on sijoittanut talletetut varat eteenpäin kryptomarkkinoille, ja tallettajat ovat saaneet vastineeksi korkotuottoja. Wu ei suostu kertomaan sen tarkemmin, minne yhtiö sijoittaa asiakkaidensa varoja tai sitä, paljonko yhtiön alustalla on asiakkaiden varoja.

Wu ei kommentoi myöskään sitä, onko Tesseractilla ollut yhteistyötä ongelmiin ajautuneiden kryptopalvelujen kuten FTX:n tai Genesiksen kanssa. Tesseractin yhteistyökumppanit ovat liikesalaisuuksia, Wu perustelee.

Lue lisää: Kryptopörssi FTX romahti, asiantuntijan mukaan kupla on nyt puhjennut

Lukuisat eri kryptopalvelut ovat ajautuneet ongelmiin viime viikkojen aikana. Markkinapaniikin keskellä ovat kryptotalletuksia ja -lainapalveluita tarjonneet yhtiöt, ja tämäntyyppisiä palveluita tarjoaa myös Tesseract.

Yksi maailman tunnetuimmista kryptopörsseistä FTX hakeutui konkurssimenettelyyn toissa viikolla. Yhtiötä epäillään lukuisista väärinkäytöksistä toiminnassaan ja yhtiön velkojia uhkaa miljardiluokan tappiot.

Viimeisin ongelmiin ajautunut kryptopalvelu on suuri yhdysvaltalainen kryptolainaaja Genesis. Bloomberg uutisoi maanantaina, että Genesis horjuu konkurssin partaalla.

”Emme suunnittele hakeutuvamme konkurssiin juuri nyt”, Genesis sanoi alkuviikosta Reutersille.

Lue lisää: Kryptomarkkinat syöksyvät, ja erikoisessa sekoilussa on elokuvan ainekset

Toimitusjohtaja Wun mukaan Tesseract on vakavarainen, eikä ole ongelmissa.

“Viime vuosi oli meille hyvä, mutta tämä on ollut vaikeampi meille, aivan kuten kaikille kryptomarkkinoilla. Rahoitustilanteemme on kuitenkin kunnossa.”

Tesseractia valvoo Suomen Finanssivalvonta (Fiva).

Fiva ei halua kommentoi yksittäisiä valvottavia, mutta Fivan johtava digitalisaatioasiantuntija Hanna Heiskanen kertoo viranomaisten seuraavan markkinatilannetta tarkasti.

Fiva lähetti viime viikolla kyselyn sen valvomille suomaisille virtuaalivaluuttapalveluille. Fiva kysyi muun muassa sitä, miten FTX-kryptopörssin ongelmat ovat heijastuneet suomalaisten kryptoyhtiöiden toimintaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita