WSJ: Venäläisen öljyn hinta­katosta päätetään keskiviikkona

The Wall Street Journalin lähteiden mukaan venäläisöljylle asetettaisiin noin 60 dollarin hintakatto ja se tulisi voimaan 5. joulukuuta.

Venäläisen Irkutsk Oil Companyn jalostamo lähellä Irkutskia.

22.11. 20:21

Talousmahtien G7-ryhmä ja Euroopan unioni (EU) aikovat sopia keskiviikkona venäläisen raakaöljyn hintakatosta, kertoo amerikkalaislehti The Wall Street Journal (WSJ) nimettömien lähteidensä perusteella.

Lehden mukaan venäläisöljylle asetettaisiin noin 60 Yhdysvaltain dollarin hintakatto barrelia kohden, mutta myös 70 dollarin hintakatto on mahdollinen.

Länsimaat yrittävät saada hintakaton voimaan 5. joulukuuta, WSJ kertoo. Hintakatolla yritetään vaikeuttaa Venäjän kykyä rahoittaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa.

EU-maiden pysyvien edustajien on määrä olla koolla keskiviikkona. EU:n pitää päättää hintakatosta yksimielisesti, ja se voi WSJ:n mukaan olla vaikeaa.

G7-ryhmä pyrkii hyväksymään hintakaton samaan aikaan EU:n kanssa.

Lue lisää: Venäläiselle öljylle tulee pian hinta­katto, eikä kukaan tiedä, mitä silloin tapahtuu

Hintakatto pyrkii rajoittamaan Venäjän tuloja öljynmyynnistä ja samalla estää öljyn hinnan nousua.

Hintakatto toteutettaisiin siten, että G7-maat, EU-maat ja Australia kieltäisivät merivakuutus-, rahoitus-, laivaus- ja muiden merenkulun palveluiden tarjoamisen venäläisen öljyn kuljetuksille, jos öljyä ei myytäisi alle hintakaton.

G7-maat sopivat hintakaton asettamisesta ensimmäisen kerran kesäkuussa. Myös EU-maat tukevat periaatteessa hintakattomekanismia.

WSJ:n mukaan EU:lla on erimielisyyksiä mekanismin yksityiskohdista. Muun muassa Puola ja Liettua haluaisivat asettaa hintakaton niinkin alas kuin 20 dollariin barrelilta. Mukaan sopuun pitäisi saada Kreikka, Malta ja Kypros, joille merenkulku on tärkeä teollisuuden ala.