Väkivaltaisuudet leimahtivat suurimmalla Iphone-tehtaalla Kiinassa

Tehdas on merkittävin teknologiayhtiö Applen Iphone-puhelimien valmistaja.

23.11. 8:30 | Päivitetty 23.11. 13:58

Kiinassa Foxconn-yhtiön suurtehtaan työntekijät ovat ottaneet keskiviikkona yhteen Kiinan turvallisuus­viranomaisten kanssa laajojen protestien yhteydessä. Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Taiwanilainen Foxconn, viralliselta nimeltään Hon Hai Precision Industry, on maailman suurin elektroniikan sopimusvalmistaja, joka tuottaa laitteita monille kansainvälisille merkeille. Se on myös Kiinan suurin yksityisen sektorin työnantaja, jolla on maassa yli miljoona työntekijää.

Yhtiön suurtehdas, joka sijaitsee keskisessä Kiinassa Zhengzhoun alueella, on merkittävin teknologiayhtiö Applen Iphone-puhelimien valmistaja. Tehdas tunnetaan myös nimellä Iphone City.

Protestit ovat harvinainen esimerkki avoimesta hallinnon vastustuksesta Kiinassa. Turhautumisen taustalla ovat Kiinan tiukka korona-ajan ”nollapolitiikka” sekä Zhengzhoun tehtaan kehno tapa käsitellä tilannetta.

Tehdas on kärsinyt viime aikoina korona-aallosta, minkä seurauksena Kiinan viranomaiset sulkivat tehtaan marraskuun alussa. Valtava 200 000 työntekijän tehdaskompleksi on sen jälkeen jatkanut toimintaansa eristyksissä. Työntekijät ovat asuneet ja työskennelleet tehtaalla erillään muusta maailmasta.

Arvioiden mukaan tuhannet työntekijät pakenivat tehtaalta surkeiden työolojen takia jo koronasulun alussa. Yhtiö on tarjonnut tehtaalle jääneille työntekijöille ylimääräisiä palkkioita ja muita kannustimia.

Reutersin mukaan keskiviikon protestit vaikuttavat saaneen alkunsa suunnitelmasta lykätä työntekijöiden kannustinpalkkioiden maksua.

Sosiaalisen median alustoilla leviävien videoiden perusteella mielenosoituksia on yritetty tukahduttaa väkivalloin. Joidenkin mielenosoittajien kasvot ovat veressä, ja videolla kuuluu, kuinka mielenosoittajat syyttävät Kiinan viranomaisia ihmisten lyömisestä.

Kuvamateriaalissa on myös viitteitä, että poliisi on käyttänyt mielenosoittajia vastaan kyynelkaasua ja savupommeja.

Videoilla näkyy, kuinka sadat mielenosoittajat marssivat kaduilla ja kohtaavat riveittäin mellakkapoliiseja ja suojapukuihin sonnustautuneita henkilöitä. Osa myös rikkoo valvonta­kameroita, ikkunoita ja koronasuluissa käytettyjä esteitä.

Mielenosoittajat huutavat poliisien edessä muun muassa ”Puolustakaa oikeuksiamme!” ja ”Antakaa palkkamme!”

Työntekijät kertovat videoilla kaoottisista olosuhteista tehtaalla koronatoimien keskellä. Jotkut väittävät, ettei karanteenissa aina voinut olla varma, saisiko ruokaa. Toiset sanovat, että heidät on pakotettu nukkumaan samoissa makuusaleissa koronapositiivisten työntekijöiden kanssa.

Kaikkien videoiden aitoutta ei toistaiseksi ole voitu varmistaa.

Kiinalaisessa Weibo-sovelluksessa mellakoista kertova aihetunniste ”Foxconn riots” vaikutti olevan sensuroitu keskiviikkona. Jotkut mielenosoituksista kertovat tekstimuotoiset julkaisut kuitenkin näkyivät AFP:n mukaan edelleen.

Foxconn vahvisti tiedotteessa, että tehtaalla on tapahtunut keskiviikkona väkivaltaisuuksia. Yhtiö kuitenkin kiisti, että työntekijät olisivat joutuneet asumaan samoissa tiloissa koronapositiivisten henkilöiden kanssa. Se sanoi myös maksaneensa palkkiot ajallaan.

Reutersin haastattelema asiaa tunteva lähde kertoi, että protestit eivät ole vaikuttaneet tehtaan toimintaan ja että tuotantotahti on ”normaali”.

Reuters kertoi lokakuussa, että Iphone-puhelinten tuotanto Zhengzhoun tehtaalla saattaa marraskuun aikana vähentyä jopa 30 prosentilla koronatoimien takia. Foxconn valmistaa jopa 70 prosenttia Applen puhelimista, joista suurin osa tehdään Zhengzhoun tehtaalla.

Apple ei keskiviikkoiltapäivään mennessä ollut kommentoinut protesteja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan